Απολογισμός έργου και δράσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) 2015 -2019

0

Α. Περίοδος 2015-2017

Ψηλά στην ατζέντα του Δ.Σ της (ΠΕΔ-ΚΜ), βρέθηκαν, στη διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου, ζητήματα που σχετίζονται με τους δήμους, οικονομικά και θεσμικά, καθώς και όλα όσα αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου, η ΠΕΔ-ΚΜ Έθεσε στις προτεραιότητες της το προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων, ενώ οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ.

Επίσης το Δ.Σ του οργάνου ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές που επέρχονται, μέσω του νέου φορέα, αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, αντιτάχθηκε σθεναρά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.

Κορυφαίο γεγονός του 2017, αποτέλεσε η διοργάνωση του Διήμερου Συνεδρίου, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την παρουσίαση σειράς εξειδικευμένων εισηγήσεων από αρμόδιους Λειτουργούς και Στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις εργασίες του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Αθηνών, παρακολούθησαν ανελλιπώς περισσότεροι από 450 αιρετοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν, από την ΠΕΔΚΜ, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος σε ένα καλαίσθητο τόμο, που θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Δήμους της Χώρας.
—Το Δ.Σ., με σειρά αποφάσεών του, ανέδειξε τις ελλείψεις της σχολικής στέγης ως το σημαντικότερο πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών.

Συνεχίστηκεη μαχητική παρουσία της ΠΕΔΚΜ στην πρώτη γραμμή των μετώπων:
— για το νερό (συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και συνεργασία με πρωτοβουλία «SOSτε το νερό» για δράσεις.
— για τις Αστικές Συγκοινωνίες (συμμετοχή στις συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου και ΔΕΘ).
— για το προσφυγικό (επίσκεψη αρμόδιου Υπουργού με Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ).
— Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους συνέχισε την συνεργασία της με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα με απόφαση του, το Δ.Σ του οργάνου ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη Μ.Ε.Α δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η ΠΕΔ-ΚΜ συμμετείχε :
— στην Ενημερωτική Συνάντηση των Γενικών Συνελεύσεων των ΠΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Θεσσαλονίκη),
— στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ (Ιωάννινα).
—Σε συνάντηση των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) για θέματα που άπτονται των σχέσεων και της συνεργασίας των δήμων με το Ταμείο.

Επίσης η ΠΕΔ-ΚΜ επέμεινε στην ανάγκη να ανακληθεί η ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και της αντίστοιχης εγκυκλίου του τότε ΥΠΕΣ κ. Βούτση περί αμελλητί συμμόρφωσης των Δήμων στις επιταγές της, προδήλως αντισυνταγματικής, ΠΝΠ. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, – αντίθετα εκδηλώθηκε απόπειρα επαναφοράς της ΠΝΠ, χωρίς μέχρι τώρα κάποια άλλη συνέχεια. Όμως, η οικονομική καταρράκωση των ΟΤΑ εξακολουθεί.

Η επί σειρά ετών παρατεινόμενη εκκρεμότητα των «παρατασιούχων» οξύνθηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 2017: η κεντρική εξουσία (οι αρμόδιοι υπουργοί) δεν ήθελαν ούτε καν να ασχοληθούν με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, τις εύστοχες επισημάνσεις και τα λογικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κι έτσι οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων έμειναν μετέωρες, μέχρις ότου, μετά και από τις γνωστές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με νομοθετική ρύθμιση δρομολογήθηκε η υπό εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί εμπροθέσμως (μέχρι 31-03-2018).

Κατά τη διάρκεια του 2017, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ διατύπωσε αιτήματα για σειρά θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων των Δήμων, όπως η απόδοση του ποσού που αντιστοιχεί στην καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, την έκδοση νέου κανονιστικού πλαισίου ίδρυσης, λειτουργίας, δυναμικότητας και προσαρμογής των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων, καθώς και για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κ.α.

Η ΠΕΔ-ΚΜ διοργάνωσε σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες Ημερίδες:

— για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων,
— για την Δημοκρατική Διακυβέρνηση των Μητροπολιτικών Περιοχών,
— για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δάσος και τους Δασικούς Χάρτες,
— για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού,
— για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα,
— για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά,
— για την Βιώσιμη Κινητικότητα ως Παράγοντα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
— Υποστήριξε τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Κατά το 2017 η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ενίσχυσε Δομές Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα στήριξε:

— τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Σιντικής, όπου πραγματοποιήθηκε και ειδική αποκεντρωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ.
— το περιφερειακό ιατρείο του Επταλόφου του Δήμου Κιλκίς.
— το Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος), με μηχάνημα αιμοκάθαρσης συνοδευόμενο από την ειδική τροχήλατη πολυθρόνα,
— το Νοσοκομείο Πέλλας, (Μονάδα Έδεσσας), επίσης με μηχάνημα αιμοκάθαρσης συνοδευόμενο από την ειδική τροχήλατη πολυθρόνα,
— το Νοσοκομείο Κιλκίς, με την ανακαίνιση του διαδρόμου της Ορθοπαιδικής Κλινικής του,
— το Νοσοκομείο «Θεαγένειο», με μηχάνημα διπολικής διαθερμίας,
— το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», με μια κεφαλή διοισοφάγειου υπερήχου και δυο ηλεκτροκίνητες κλίνες.
— το Κέντρο Υγείας Μουδανιών, με την χορηγία της «Μασούτηςα.ε.».

— Παρέδωσε ιατρονοσηλευτικό και τεχνικό εξοπλισμό και υλικά στο Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας.
— Ενίσχυσε το Κέντρο Υγείας Αριδαίας με ιατρονοσηλευτικού και τεχνικού εξοπλισμού (χορηγία της «Μασούτηςα.ε.»).

Ποικίλες δράσεις και έργα

Η ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε την δράση και τις λειτουργίες:
— της Τροχαίας Θεσσαλονίκης,
— της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης,
— του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου-Σχολαρχείου,
— του Δήμου Νέας Ζίχνης, για την ανακαίνιση της αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γαζώρου,
— του Δήμου Χαλκηδόνος, για την οργάνωση του τοπικού εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού,
— του Δήμου Παιονίας, για την εγκατάσταση τηλεοπτικού αναμεταδότη στους παραμεθόριους οικισμούς του,
— της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, για τις κατασκηνώσεις της στην Χαλκιδική,
— του Συλλόγου του Συνδρόμου DOWN Ελλάδος,
— του «Σωματείου «Μεταμόρφωση» για την συμβουλευτική υποστήριξη εθισμένων ατόμων,
— του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, για την διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αρχαία Μακεδονία,
— της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,
— της Σχολικής Κοινότητας της Ίμβρου,
— του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών «Ο Άγιος Λουκάς» Χαρίεσσας Ημαθίας.

—Οργάνωσε ομαδική επίσκεψη Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών της Τ.Α της Κεντρικής Μακεδονίας στο θωρηκτό Αβέρωφ, και με σειρά αιτημάτων της συμβάλαμε στην παράταση της παραμονής του στην Θεσσαλονίκη.

— δέχθηκε την επίσκεψη μελών Επιτροπής των Προέδρων των Ιταλικών Συνεταιρισμών που παρέχουν υπηρεσίες σε Δήμους και Κοινότητες της Ιταλίας.
— Στον τομέα της επιμόρφωσης των άμεσων συνεργατών της, των δημοτικών υπαλλήλων, η ΠΕΔ-ΚΜ συνδιοργάνωσε με την ΕΕΤΑΑ σειρά εκδηλώσεων, ημερίδων, επιμορφωτικών προγαμμάτωνκ.α, ενώ ανάλογες δράσεις, προγραμματίζονται και το 2018.
Οι δωρεές της ΠΕΔ-ΚΜ σε Ειδομένη και Αμφίπολη
— Η ΠΕΔ-ΚΜ ενίσχυσε με το ποσό των 30.000 ευρώ το Δήμο Αμφίπολης για την κατασκευή έργων που εξυπηρετούν το ανασκαφικό έργο.
— Ενίσχυσε με το ποσό των 30.000 ευρώ το Δήμο Παιονίας, κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να διαμορφωθούν χώροι, κ.λπ., στην περιοχή της Ειδομένης.
— Ενίσχυσε οικονομικά τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία.
Ακόμη η ΠΕΔ-ΚΜ:
—Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Έτους Αριστοτέλη, συνεργασία με τους Δήμους Αριστοτέλη, Νάουσας και Χαλκιδέων, έκδοση ειδικού εντύπου αφιερωμένου στην μορφή και το έργο του Αριστοτέλη.
— Συνεργάστηκε με την ΕΕΤΑΑ για την παροχή εξειδικευμένης επιμόρφωσης στα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων (σειρά επιμορφωτικών δράσεων αναπτύχθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του 2016 και 2017).
— Υποστήριξε, με την συνδρομή του ΥΠΕΣ, το πρώτο πανελλαδικό συνέδριο των Ομοσπονδιών των Συλλόγων Ρομτης Χώρας, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2016 στην Θεσσαλονίκη
— Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αστική Ασφάλεια, (διεθνής οργάνωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, με αντικείμενο τα θέματα της αστικής ασφάλειας, της πρόληψης της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης των αιτίων της παραβατικότητας).
— Παρείχε υλικοτεχνικό εξοπλισμό απαραίτητο για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και την ασφαλή λειτουργία των δικύκλων της Τροχαίας.
— Σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», δημιούργησε το πολιτιστικό ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος» με θέμα τα Αρχαία Θέατρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το σχετικό DVD έγινε δωρεά σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, διοργάνωσε την προβολή του DVD στους Δήμους Βέροιας και Σερρών, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
— Διοργάνωσε έκθεση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη.
— Συνδιοργάνωσε με τους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Βέροιας εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Εβραίων.
— Συμμετείχε στην διοργάνωση, από κοινού με άλλους δημόσιους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, της έκθεσης του αειμνήστου καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
— Εξέδωσε τη μονογραφία του καθηγητή του ΑΠΘκ. Μιχαήλ Τρίτου για την ζωή και το έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, ενώ προχώρησε σε δωρεάν διανομή του βιβλίου σε δημόσιες βιβλιοθήκες και σχολεία της ημεδαπής και της ομογένειας.
— Συμμετείχε στην έκδοση του έργου του κ. Μανόλη Βαλσαμίδη «για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα και τις αποφάσεις της Δημογεροντίας της Νάουσας και στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σιντικής, με τις τιμήθηκαν οι ήρωες των οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη.
— Ενίσχυσε τον ομογενειακό Δήμο Δρόπολης (Αλβανία).

Β. 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διατρανώσαμε, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την αντίθεσή μας στην «Συμφωνία των Πρεσπών», προβάλλοντας το αυτονόητο: ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τον σφετερισμό της δικής μας ιστορικής και εθνικής ταυτότητας εν ονόματι κάποιας αδιευκρίνιστης (για τις μελλοντικές της συνέπειες) πολιτικής σκοπιμότητας.
Διοργανώσαμε, από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ειδική εκδήλωση για την Μακεδονία (27-06-2018), με πυκνότατη συμμετοχή Εκκλησιαστικών, Αυτοδιοικητικών, Επιστημονικών, Κοινωνικών Φορέων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
Επισημάναμε πως οι μεθοδεύσεις, μέσω των οποίων προέκυψε, εμφανίστηκε, παρουσιάστηκε και τελικά ψηφίστηκε το επί δυο και πλέον χρόνια κυοφορούμενο Σχέδιο Νόμου, με την κωδική ονομασία «Κλεισθένης 1» δεν συνάδουν με την σοβαρότητα των θεμάτων, που φιλοδοξεί να ρυθμίσει το «νέο» αυτό πλαίσιο, δεν τιμούν την ιστορία και την προσφορά του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπηρετούν τον κοινό στόχο της συνολικής μεταρρύθμισης του Κράτους μας, της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τονίσαμε πως το «Πρόγραμμα Κλεισθένης 1», παρά τις σποραδικές θετικές επί μέρους ρυθμίσεις του οι οποίες συνιστούν αποδοχή αντίστοιχων επίμονων αιτημάτων και προτάσεων της Αυτοδιοίκησης, και παρά τις οριακές, και εν πολλοίς επουσιώδεις, «βελτιώσεις» της αρχικής εκδοχής του, δεν αποτελεί στέρεα βάση για την επιζητούμενη και επιβαλλόμενη καθολική μεταρρύθμιση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υποδείξαμε τις ατέλειες και τις αστοχίες του κλεισθένειου πλαισίου και ζητήσαμε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ουσιαστικό διάλογο, που θα οδηγήσει συντεταγμένα σε συνολική πρόταση μεταρρύθμισης όλων των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Η Κυβέρνηση εκώφευσε στις εκκλήσεις και τα αιτήματά μας, όπως κωφεύει και στην ανάγκη να επιφέρει στοιχειώδεις και απολύτως απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις του «Κλεισθένη» ώστε, κατά την εκλογική διαδικασία, να αποφευχθούν παρερμηνείες και αδιέξοδα.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την μη κλήση και τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην συγκροτηθείσα με απόφαση του Πρωθυπουργού «Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση». Διατυπώσαμε προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 101 και 102 του Συντάγματος, με γνώμονα την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, και την θεμελίωσή της στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και ιδιαίτερα στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαμε στο αφιερωμένο στην Συνταγματική Αναθεώρηση Συνέδριο της ΚΕΔΕ (3-5 Δεκ. 2018), και διοργανώνουμε με την ΚΕΔΕ ειδικό Θεματικό Συνέδριο για την Συνταγματική Αναθεώρηση, στην Θεσσαλονίκη (23-24 Ιαν. 2019).

ΣΧΟΛΕΙΑ
Συνεχίσαμε και κατά το 2018 να ζητούμε, όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια (2016-2017), να δεχτεί ο Πρωθυπουργός, σε μια από τις επισκέψεις του στην Θεσσαλονίκη, μια Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου μας, για να του παρουσιάσουμε τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης σε όλη τη Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την καταγραφή, τις επεξεργασίες και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΠΕΔΚΜ, για την σε βάθος ικανού χρόνου επίλυση των προβλημάτων αυτών. Από την άλλη πλευρά συνεχίστηκε, όπως ακριβώς και κατά τα προηγούμενα χρόνια, η παραπομπή της συνάντησης αυτής στις ελληνικές καλένδες.

Όμως, με την επίμονη και συνεχή υποβολή εγγράφων υπομνημάτων και αιτημάτων μας έγινε τελικά αποδεκτή η επανακατάρτιση και διεύρυνση του καταλόγου των σχολικών κτηρίων, που προβλέπεται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία, – και ελπίζουμε πως, αυτή την φορά, το περιεχόμενο του καταλόγου σταδιακά θα υλοποιηθεί.

Παράλληλα με την ανάδειξη και διαρκή προβολή του μείζονος προβλήματος της Σχολικής Στέγης, διατυπώσαμε αιτήματα, για την ικανοποίηση ειδικότερων αναγκών της σχολικής κοινότητας, όπως:
— Εκφράσαμε την σφοδρή αντίθεσή μας στην επιχειρηθείσα, μεσούσης της δημοτικής περιόδου αλλά και μεσούντος του σχολικού έτους, μεταβολή της διάρθρωσης των Σχολικών Επιτροπών. Το αίτημά μας έγινε εν μέρει αποδεκτό, καθώς η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων μετατέθηκε για την νέα δημοτική περίοδο.
— Ζητήσαμε να εξασφαλιστεί, για όλους τους Δήμους, μια ειδική πρόσθετη χρηματοδοτότηση με αποκλειστικό προορισμό την κατασκευή ραμπών πρόσβασης ΑμεΑ σε όλα τα σχολικά κτήριά τους.
— Υποστηρίξαμε το αίτημα των Δήμων μας για την ζητεί να επανεξεταστεί το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ που στεγάζονται σε σχολικά κτήρια,ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και οι δυο δομές.
— Επανυποβάλαμε το αίτημα να δρομολογηθεί η άρση της διαιωνιζόμενης εκκρεμότητας της εργασιακής σχέσης του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με όσα παγίως (και δικαίως) διεκδικούν και προτείνουν τόσο οι εργαζόμενοι-εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε σε κάθε σχολική μονάδα να υπηρετεί, καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της, τακτικό προσωπικό καθαριότητας, για την μισθοδοσία του οποίου οι εκάστοτε απαιτούμενες πιστώσεις θα μεταφέρονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποδίδονται απρόσκοπτα στους προϋπολογισμούς των οικείων ΟΤΑ.
—Ζητήσαμε να διευκρινιστεί, με απόλυτη σαφήνεια, και προς άρση κάθε τωρινής ή μελλοντικής αμφιβολίας, πως στο ρυθμιστικό πεδίο της ΚΥΑ που καθορίζει τα έξοδα παράστασης των Προέδρων και Αντιπρόεδρων των Δημοτικών Ιδρυμάτων και Δημοτικών ΝΠΔΔ συμπεριλαμβάνονται οπωσδήποτε και τα έξοδα παράστασης των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Σχολικών Επιτροπών, τα οποία χορηγούνται σε αυτούς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους Προέδρους και Αντιπροέδρων των λοιπών Δημοτικών Νομικών Προσώπων.
— Ζητήσαμε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή νηπίων να παρέχεται, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ισότιμα, τόσο από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και από τις δημοτικές δομές, με δυνατότητα των ενδιαφερομένων οικογενειών να εγγράφουν τα 4χρονα νήπια επιλέγοντας ελεύθερα (και ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους) μεταξύ δημόσιων νηπιαγωγείων ή δημοτικών παιδικών σταθμών.
— Εκφράσαμε την υποστήριξή μας και προβάλαμε στους Δήμους-Μέλη της ΠΕΔΚΜ τον θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑΛ, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή αξιοποίησή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οικείες τοπικές κοινωνίες.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Με αλλεπάλληλα έγγραφά μας ζητήσαμε από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να τιμήσει με την παρουσία του, σε ημερομηνία της επιλογής του, μια διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας, με την συμμετοχή όλων των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενημερώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής μας για τους σχεδιασμούς της υπεύθυνης Κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Πέραν όμως της εκπροσώπησης του κυρίου Υπουργού από τον αρμόδιο για την Βόρειο Ελλάδα συνεργάτη του, σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας, – επίσκεψη του Υπουργού στην Κεντρική Μακεδονία και ενημέρωση-συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους θεσμικούς εκπροσώπους της, μέχρι σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε. Προείχαν πάντα και προηγούνταν άλλες υποχρεώσεις, που, επί μήνες, δεν επέτρεψαν την εξεύρεση κατάλληλης ημερομηνίας στο πρόγραμμα του κυρίου Υπουργού. Όμως, τώρα, μας προσκαλεί σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα (σήμερα, 17-01-2019), όπου θα παρουσιάσει την «Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη», στην προετοιμασία, την διαβούλευση, την εκπόνηση της οποίας απ’ ό,τι φαίνεται κρίθηκε περιττό να ληφθεί υπόψη η εμπειρία, η γνώμη και οι απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα των Δήμων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου της παρατεινόμενης προσφυγικής κρίσης. Η οποία Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία επωμίσθηκε, και επωμίζεται, δυσανάλογο προς τις δυνάμεις και τις αντοχές της, βάρος, για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, που έχει πολλές, φανερές και αφανείς, διαστάσεις, με προέχουσα βεβαίως την ανθρωπιστική, αλλά και πολλές, τωρινές και ιδίως μελλοντικές, επιπτώσεις. Οι δε Δήμοι που επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους συστηματικά αγνοούνται από κυβερνητικούς και άλλους αρμοδίους, όταν πρόκειται να συζητηθούν σχετικά θέματα και να αντιμετωπιστούν εξάρσεις αυτής της κρίσης. Παρ’ όλ’ αυτά, τόσο οι Δήμοι όσο και η ΠΕΔ της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανακούφιση των προσφυγικών πληθυσμών, αποτελούν τους κύριους μοχλούς διατήρησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, και προσφέρουν, προς όλες τις κατευθύνσεις πολύτιμες υπηρεσίες, η δε ΠΕΔΚΜ, εκτός των επανειλημμένων εγγράφων υπομνημάτων, αιτημάτων, υπενθυμίσεων, προτάσεων, κ.λπ., προέβη και στην προσφορά στο Κέντρο Υποδοχής των Διαβατών μιας πλήρως εξοπλισμένης αίθουσας ηλεκτρονικής επικοινωνίας, προς χρήση, ενημέρωση, επικοινωνία και επιμόρφωση των φιλοξενούμενων προσφύγων.

ΝΕΡΟ
Συνεχίσαμε τον αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με πολίτες και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, αίτηση ακύρωσης της πράξης υπαγωγής της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο (η διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ τελεί εν εξελίξει).

Υποστηρίζουμε ενεργά την καμπάνια «100 δράσεις για το νερό», που είναι αφιερωμένη στα 4 χρόνια από την διεξαγωγή του εμβληματικού τοπικού δημοψηφίσματος, που με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, και στηρίζουμε την διοργάνωση δράσεων, όπως η δωρεάν προβολή του ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα», και η διεξαγωγή του διαγωνισμού δημιουργικής γραφής με θέμα το νερό.

ΟΑΣΘ
Οι εξελίξεις του 2018 δικαίωσαν, δυστυχώς, τις επιφυλάξεις, που με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μας είχαμε εκφράσει κατά την περίοδο της «κρατικοποίησης» του ΟΑΣΘ. Με σειρά νεότερων αποφάσεων επισημάναμε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και ζητήσαμε την άρση τους, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση (το αντίθετο μάλιστα).

Εκφράσαμε την ριζική διαφωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας για την αιφνιδιαστική –εκπρόθεσμη, και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση- κατάθεση και τελική ψήφιση και ενσωμάτωση (ως άρθρο 54) στο κείμενο του Ν. 4568/2018, «τροπολογίας-προσθήκης», που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκχώρησηγραμμών της αστικής συγκοινωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ ή και σε «άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών». Η εκχώρηση 6 γραμμών (με τις εναλλακτικές διαδρομές τους) ήδη υλοποιείται, με την έκδοση ΥΑ (της 28-12-2018).

ΑΚΙΝΗΤΑ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ
Εκφράσαμε, με σειρά αποφάσεων και αλλεπάλληλα έγγραφα, την έντονη αντίθεση της ΠΕΔΚΜ στην υπαγωγή ακινήτων στο λεγόμενο Υπερταμείο. Καταδικάσαμε και καταγγείλαμε την δέσμευση και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και καυτηριάσαμε, τόσο τον τύπο, όσο και την ουσία της υπαγωγής χιλιάδων, άγνωστης στην ουσία ταυτότητας, ακινήτων στο Υπερταμείο, με την αναγραφή στο σχετικό ΦΕΚ μόνον του Κωδικού Αριθμού (ΚΑΕΚ) του Κτηματολογίου. Ζητήσαμε να γίνει γνωστή η ταυτότητα των ακινήτων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εισακουστεί το αίτημά μας. Ζητήσαμε να αποδοθούν στους οικείους Δήμους όλα τα εντός των διοικητικών ορίων τους ακίνητα, που, με οποιοδήποτε τρόπο ανήκουν στο δημόσιο ή σε φορείς του δημόσιου τομέα και εξυπηρετούν ή είναι χαρακτηρισμένα και προορισμένα για την εξυπηρέτηση λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της πρόνοιας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, και γενικά κοινωφελών χρήσεων.

ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Ζητήσαμε να ψηφιστεί ο εκτελεστικός του άρθρου 51 § 4 του Συντάγματος νόμος, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια και είναι εγγραμμένοι στο δημοτολόγιο οποιουδήποτε Δήμου να μπορούν να ασκήσουν ακωλύτως το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμμετέχουν ισότιμα με όλους τους εν Ελλάδι συμπολίτες τους στην ανάδειξη των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων τους.

Πραγματοποιήσαμε αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μας (Έδεσσα, Χαλκηδόνα).

Από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καυτηριάσαμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητήσαμε την άμεση επανέναρξη των εργασιών στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του ύψιστης αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας μνημείου του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για την επιμονή των κυβερνητικών ιθυνόντων να επαναφέρουν στην επικαιρότητα τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 που ζητούσαν την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης («συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού») στην Τράπεζα της Ελλάδος, και επαναλάβαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε τέτοιες ρυθμίσεις που ποδοπατούν το Σύνταγμα και καταρρακώνουν τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Διατυπώσαμε επανειλημμένως το αίτημα για την διατήρηση, και πέραν της 31-12-2018, του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δαπανών των ΟΤΑ, που όμως δεν έχει εισακουστεί και ήδη έχουν αρχίσει να αναφαίνονται οι δυσλειτουργίες τις οποίες όλοι οι Δήμοι είχαν εγκαίρως επισημάνει.

Εκφράσαμε, με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΠΕΔΚΜ, αλλά και με επιτόπια επίσκεψη του Προέδρου της, την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, προς τους πυρόπληκτους της Αττικής, ενώ ζητήσαμε, -και αναμένουμε την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών-, να παρακρατηθεί ένα ελάχιστο ποσόν από τα τακτικά έσοδα των Δήμων-Μελών της ΠΕΔΚΜ, ώστε με την συνεισφορά των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας να διενεργηθεί η προμήθεια δυο οχημάτων, που θα διατεθούν ως δωρεά των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας στον πυρόπληκτο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Προβάλλουμε με επιμονή και επαναφέρουμε διαρκώς στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο το αίτημα για την απόδοση (επιτέλους) στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων εσόδων τους, τα οποία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπέστησαν δραματικές περικοπές και πρωτοφανείς μειώσεις, που ήδη, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 παγιώνονται (έχουν ψηφιστεί και προδιαγραφεί, για τα επόμενα χρόνια, -τουλάχιστον για την αμέσως επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο-, μειώσεις, τόσο στα έσοδα, όσο και στο προσωπικό των ΟΤΑ).

Με την συνεργασία του «Συνδέσμου ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης Προστασίας & Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων (ΣΥΠΠΑΖΑΘ)» καταθέσαμε προτάσεις για την αναμόρφωση-βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (Ν. 4039/2012), ενώ παράλληλα υποστηρίξαμε το αίτημα του Συνδέσμου ΟΤΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης για την Μέριμνα Αδέσποτων Ζώων “Η Αλκυονίδα” για την παραχώρηση σ’ αυτόν κατάλληλης έκτασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προς εγκατάσταση και λειτουργία υπερτοπικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Με επιμονή προβάλαμε το αίτημα για την απόδοση στους Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης των οφειλόμενων ποσών του τέλους λαϊκών αγορών, και διατυπώσαμε πρόταση για την αύξησή του ημερήσιου τέλους κατά 10%, που όμως ενώ έγινε αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ζητεί αναλυτικό ανά δήμο και λαϊκή αγορά υπολογισμό του κόστους των σχετικών δημοτικών .

Συνταχθήκαμε με την πρόταση της ΚΕΔΕ για την κατάλληλη τροποποίηση του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010, ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή στην σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων Φορέων όπως η Εγνατία Οδός, η ΜΟΔ α.ε., οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, κ.λπ., για την υποστήριξη ιδίως των μικρότερων Δήμων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και η σχετική τροποποίηση του άρθρου 100 συμπεριλήφθηκε στον ν. 4555/2018 («Κλεισθένης-1»).

Εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για τις διατάξεις του ν. 4512/2018, με τις οποίες αναδιοργανώνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας καζίνο, επειδή πιστεύουμε πως ο πολλαπλασιασμός των καζίνο στην ελληνική περιφέρεια επιφέρει, αμέσως ή εμμέσως, «τεκτονικές» ρωγμές στην κοινωνική συνοχή και δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει πυλώνα «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που θα στηρίξουν την αναζωογόνηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομία.

Διοργανώσαμε ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες για τους Δήμους μας, με θέμα την υποχρέωση συμμόρφωσης προς το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και εφοδιάσαμε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με σχετικά επιστημονικά συγγράμματα και άλλο υλικό, για την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των Υπηρεσιών τους.

Υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ την Συνάντηση Εργασίας της ΚΕΔΕ για τους Μικρούς Ορεινούς Δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης (26-02-2018).

Συμμετείχαμε, από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην διοργάνωση Ημερίδας αφιερωμένης στην Κυκλική Οικονομία (05-03-2018).

Διοργανώσαμε, με την συνεργασία της ΠΕΤΑ α.ε., ειδική Ημερίδα για την βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των Δήμων, μέσω του εντοπισμού, της ανάδειξης και διάχυσης των Καλών Πρακτικών, που εφαρμόζουν Δημοτικές Υπηρεσίες ανά την Χώρα (15-03-2018).

Συμμετέχοντας σε σχετική διαδικτυακή καμπάνια προσυπογράψαμε την πρόταση, που διακινήθηκε ηλεκτρονικά, με πρωτοβουλία νεαρών μαθητών, για την ανακήρυξη του Ολύμπου ως προστατευόμενου μνημείου της UNESCO.

Ζητήσαμε από την ΚΕΔΕ να αφιερώσει μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τους όρους, τις συνθήκες και τις διαδικασίες άσκησης των αρδευτικών αρμοδιοτήτων των Δήμων και τις σχέσεις με τους κατά τόπους φορείς άρδευσης (ΤΟΕΒ), και προτείναμε αυτή η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Διατυπώσαμε προτάσεις για την αποδοτικότερη εφαρμογή των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά και για την ασφαλιστική κάλυψη των παρεχόντων κοινωφελή εργασία ως μορφή έκτισης ποινής, που ήδη έγινε αποδεκτή.

Ζητήσαμε να θεσπιστεί ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης του τραπεζικού λογαριασμού της παγίας προκαταβολής των Δήμων, όμοιο με αυτό που έχει θεσπιστεί για την παγία προκαταβολή των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.

Διατυπώσαμε σειρά προτάσεων για την βελτίωση του ν. 4412/2016, που από την δημοσίευσή του και μετά, αφού επέφερε πολύμηνες καθυστερήσεις στην υλοποίηση όχι μόνο των δημοτικών αλλά όλων των δημόσιων έργων, έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται σωρεία τροποποιήσεων, γεγονός που αποδεικνύει το πρόχειρο της προετοιμασίας του και το βεβιασμένο της εφαρμογής του χωρίς την θεσμοθέτηση μιας άκρως απαραίτητης μεταβατικής περιόδου, αλλά και την έκταση και ένταση της ταλαιπωρίας στην οποία υποβάλλονται, με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Ζητήσαμε την λήψη άμεσων μέτρων μόνιμης και διαρκούς ισχύος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών από την απειλή πλειστηριασμών σε βάρος τους.

Εκφράσαμε, με σειρά αποφάσεων και με αλλεπάλληλα έγγραφά μας, την αντίθεσή μας στην αύξηση της τιμής των διοδίων επί των εθνικών οδών και στην εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων, τόσο μετωπικών, όσο και πλευρικών, και ζητήσαμε να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης το ύψος του οποίου θα πρέπει οπωσδήποτε να προσδιοριστεί, χωρίς καμία παρέκκλιση, στο χαμηλότερο επίπεδο των 0,03 € / Km. Υποστηρίζουμε σθεναρά τις θέσεις και τις προτάσεις των παρόδιων της Εγνατίας Δήμων-Μελών της ΠΕΔΚΜ, που ζητούν απαλλαγή των κατοίκων τους από την καταβολή διοδίων για τις καθημερινές μετακινήσεις τους προς τις εργασίες τους.

Διαμαρτυρηθήκαμε για την αιφνιδιαστική θέσπιση διάταξης που, χωρίς καμμία προηγούμενη συνεργασία ή έστω απλή ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναθέτει στους Δήμους την
συντήρηση του ήδη σήμερα διαμορφωμένου παράλληλου και κάθετου οδικού δικτύου, εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς και χώρων πέραν αυτού, επίσης εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, που έχουν δημιουργηθεί από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις ανάγκες δημιουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής ανά την επικράτεια.

Υποστηρίξαμε το αίτημα των Δήμων μας για την διοργάνωση εμποροπανηγύρεων και υπαίθριων αγορών από Δημοτικές Επιχειρήσεις. Το αίτημα έγινε δεκτό (άρθρο 282 του ν. 4555/2018 – «Κλεισθένης-1»).

Με αλλεπάλληλα έγγραφά μας ζητήσαμε την παράταση της προθεσμίας, που έληγε στις 31-08-2018, για την πλήρωση των προϋποθέσεων αδειοδότησης των Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών των Δήμων και των Νομικών Προσώπων τους (αίτημα που έγινε και αυτό εν μέρει αποδεκτό, καθώς αντί της αιτηθείσας επαρκούς και συνοδευόμενης από σειρά υποστηρικτικών μέτρων προθεσμίας, χορηγήθηκε μόνον ολιγόμηνη προθεσμία μέχρι τέλος του έτους).

Ζητήσαμε να διευθετηθεί η πολυετής εκκρεμότητα της μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας των πρώην Κρατικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών στα οικεία Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα, που από το 2001 (και, στο καλλικρατικό πλαίσιο, από το 2011) ασκούν την ως άνω αρμοδιότητα. Το αίτημα ικανοποιήθηκε με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΕΣ, και έτσι οι Παιδικοί Σταθμοί των σημερινών «καλλιοκρατικών» Δήμων μπορούν να μεταγράψουν την ακίνητη περιουσία τους και να προωθήσουν τις διαδικασίας της αδειοδότησής τους.

Υποστηρίξαμε τα αιτήματα των εργαζομένων σε Δημοτικές Επιχειρήσεις που είναι αποσπασμένοι στους οικείους Δήμους και ζητούν την οριστική υπηρεσιακή τακτοποίησή τους με μετάταξη.

Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στα αιτήματα των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σχετικά με την οριστική υπηρεσιακή τακτοποίησή τους.

Συμμετείχαμε, από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως &Σταυρουπόλεως, στην διοργάνωση των διεθνών επετειακών εκδηλώσεων της συμπλήρωσης των 100 ετών από την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ζητήσαμε η απαλλαγή ακινήτου από την καταβολή δημοτικών τελών να επέρχεται όχι από την ημερομηνία της διακοπής της ηλεκτροδότησής του, αλλά από την (ορισμένες φορές κατά πολύ μεταγενέστερη) ημερομηνία της κατάθεσης στον οικείο Δήμο υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη του ακινήτου (ή του νομίμου εκπροσώπου του) και βεβαίωσης του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας περί διακοπής της ηλεκτροδότησης, (το αίτημα έγινε αποδεκτό).

Ζητήσαμε την χορήγηση παράτασης της λήγουσας (στις 31-08-2018) προθεσμίας προς αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με παράλληλη θέσπιση ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος, προς ενίσχυση των Δήμων, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη προετοιμασία και ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, για την χορήγηση της κατά περίπτωση προβλεπόμενης άδειας λειτουργίας, δικαιολογητικών και διαδικασιών. Το αίτημα έγινε εν μέρει αποδεκτό, καθώς χορηγήθηκε μόνον η παράταση (ενός έτους).

Εκφράσαμε την συμπαράστασή μας προς τους συλληφθέντες στον Έβρο στρατιωτικούς μας, και εκδηλώσαμε την διαθεσιμότητα της ΠΕΔΚΜ για την συμμετοχή της. με την συνεργασία της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης Κυβέρνησης, σε πρωτοβουλίες προς απελευθέρωσή τους, που ευτυχώς δεν απαιτήθηκε, τελικά, να αναληφθούν.

Συνεχίσαμε την συνεργασία της ΠΕΔΚΜ με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας τις δράσεις του και συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες του, που προωθούν αποτελεσματικά την διαχείριση των αποβλήτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Συντάξαμε αναγνωριστική έκθεση για την ενιαία ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου των Δήμων που βρέχονται από τον Θερμαϊκό Κόλπο, και συνεργαστήκαμε με τον Δήμο Θερμαϊκού για την διοργάνωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ειδικής ημερίδας για τις θαλάσσιες αστικές συγκοινωνίες, με την συμμετοχή εκπροσώπων δημοτικών αρχών και επιστημονικών φορέων από ευρωπαϊκές και μεσογειακές πόλεις, στις οποίες, εδώ και δεκαετίες, λειτουργεί, με επιτυχία, η τοπική θαλάσσια συγκοινωνία.

Διατυπώσαμε το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση της μη δεσμευτικής ισχύος χρήσεων γης προβλεπόμενων σε ΓΠΣ που εγκρίθηκαν πριν τη δημοσίευση του ν. 2508/2997. Το αίτημα έγινε αποδεκτό με την μεταβατική διάταξη του άρθρου 28 του πρόσφατου ν. 4585/2018 (ΦΕΚ Α΄ 216/24-12-2018).

Υποβάλαμε πρόταση για νομοθετική ρύθμιση και προσαρμογή προς ήδη ψηφισθείσες και ισχύουσες διατάξεις της απόδοσης ασφαλιστικών κ.λπ. εισφορών των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, προς αποτροπή πιθανών μελλοντικών άσκοπων αναστατώσεων των οικείων φορέων, των διοικήσεών τους και των εργαζομένων τους.

Διατυπώσαμε προτάσεις για την αρτιότερη λειτουργία των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, σύμφωνα με τις άμεσες πρακτικές ανάγκες των οικείων Δήμων και βάσει της εκάστοτε ανταπόκρισης και συμμετοχής των ενδιαφερομένων πολιτών.

Ζητήσαμε να θεσπιστεί ρητή διάταξη, βάσει της οποίας οι Δήμοι να έχουν την δυνατότητα να εγγυώνται, με τα τακτικά τους έσοδα, υπέρ των οικείων ΔΕΥΑ, ώστε αυτές να προβαίνουν, εφόσον απαιτείται, σε ρύθμιση των οφειλών τους προς την ΔΕΗ.

Ζητήσαμε να επανεξεταστεί το τεθέν σε δημόσια διαβούλευση αλλά μη εισαχθέν ακόμη στο Κοινοβούλιο Σχέδιο Νόμου, που προβλέπει την λύση και εκκαθάριση του ΙΓΜΕ και την αντικατάστασή του από μια ακόμη «Αρχή», και προτείναμε να συνεχιστεί η λειτουργία του ΙΓΜΕ, που αποτελεί ένα διεθνώς καταξιωμένο φορέα με σημαντική συμβολή στην υπηρεσία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διοργανώσαμε, με την συνεργασία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, την διεθνή διημερίδα «Τα Μαθηματικά των Πόλεων», στην οποία κατατέθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εισηγήσεις κορυφαίων ελλήνων και ξένων επιστημόνων, και της οποίας τα πρακτικά πρόκειται να εκδοθούν σε ειδικό τόμο.

Εκδώσαμε, σε ένα καλαίσθητο τόμο, που διατίθεται δωρεάν από την ΠΕΔΚΜ σε φορείς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα πρακτικά της Διημερίδας «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Σύγχρονο Δημοσιονομικό Περιβάλλον», την οποία συνδιοργάνωσαν, η ΠΕΔΚΜ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Σεπτέμβριο του 2018, στην Θεσσαλονίκη.

Καθώς, μεταξύ των καταστατικών σκοπών της ΠΕΔΚΜ συγκαταλέγεται και η έκδοση βιβλίων σχετικών με την τοπική αυτοδιοίκηση, εγκρίναμε και ήδη προετοιμάζουμε την έκδοση του βιβλίου «Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη και στις Λειτουργίες του Μάνατζμεντ. Η συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα», που θα διατεθεί δωρεάν, μεταξύ άλλων, σε φορείς της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Χώρας.

Εκφράσαμε την υποστήριξη της ΠΕΔΚΜ στο αίτημα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εύλογα διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των επιδομάτων εορτών και άδειας, τα οποία είχε περικόψει η μνημονιακή νομοθεσία, και ζητήσαμε την άμεση, συνολική και οριστική ρύθμιση του ζητήματος με νομοθετική πρωτοβουλία, που θα προβλέπει την αναδρομική απόδοση των επιδομάτων εορτών και αδείας σε όλους τους εργαζόμενους και την διασφάλιση της εφεξής καταβολής τους, όχι όμως σε βάρος των δημοτικών προϋπολογισμών, αλλά, όπως οφείλει η Πολιτεία, με κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προτείναμε στην θέσπιση διάταξης για την ρύθμιση των μεταξύ Δήμων-Δημοτικών Επιχειρήσεων κ.λπ. δανεισμού καυσίμων για την κίνηση δημοτικών οχημάτων, προς άμεση αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της δημοτικής καθημερινότητας.

Ζητήσαμε να επανεξεταστούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ώστε να μην απωλέσουν αυτή την ιδιότητα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που μέχρι σήμερα επιβιώνουν κυρίως χάρη στις χορηγούμενες σε κατοίκους τους εξισωτικές αποζημιώσεις για γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητές τους.

Υποβάλαμε προτάσεις για την επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών και για την ανάθεση σε αυτές της αρμοδιότητας πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών στα δάση.

Ενισχύσαμε με ιατρικό εξοπλισμό Νοσοκομεία (Έδεσσας, Πολυγύρου, Κιλκίς, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου), αλλά και Κοινωνικούς Φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας (Σύλλογος Συνδρόμου DOWN, Συσσίτια Αγίων Πάντων, Ίδρυμα Εθνικού Προβληματισμού).

Ζητήσαμε να διευθετηθούν, επιτέλους, χρόνιες εκκρεμότητες σχετικές με την καταστατική θέση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ με ΕΕΤΑΑ
Με την συνεργασία της ΕΕΤΑΑ συνεχίστηκε η διοργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση του προσωπικού των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και σειρές σεμιναρίων για: την διεξαγωγή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, την πολιτική προστασία, την δημόσια πολιτική των ανοιχτών δεδομένων, το νέο περιβάλλον της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ, το θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη-1», κ.λπ. Εγκαινιάσαμε ένα νέο τύπο ειδικών επιμορφωτικών ημερίδων, που διεξάγονται επιτόπια, μέσα στους Δήμους, με την συμμετοχή του συνόλου των, κατά περίπτωση αρμόδιων δημοτικών στελεχών: το 2018 διοργανώθηκαν 6 τέτοιες επιτόπιες ημερίδες, και για το πρώτο διάστημα του 2019 προγραμματίζεται η διοργάνωση άλλων 6, με προοπτική, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σταδιακά, να καλυφθούν όλοι οι Δήμοι-Μέλη της ΠΕΔΚΜ. Διοργανώσαμε, με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σειρά ειδικών ημερίδων σε όλες τις Πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, για τους εργαζομένους των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και αντικείμενο την ανάγκη εφαρμογής των προγραμμάτων παιδικών εμβολιασμών. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια, με νέες θεματικές, θα συνεχιστούν και κατά το 2019, για την ενημέρωση του αιρετού σώματος και των υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων μας.
Συμμετέχουμε, με την ΕΕΤΑΑ, τις ΠΕΔ Αττικής και Θεσσαλίας και πλειάδα Δήμων, στην «Διαπεριφερειακή Συμμαχία για τη δημιουργία ενεργών Ρομά πολιτών».
Συμμετέχουμε στην υλοποίηση του έργου του ΥΠΕΣ και της ΕΕΤΑΑ “Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού”, που στοχεύει στην απλούστευση και προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών.
Στηρίζουμε στην Κεντρική Μακεδονία το έργο της ΕΕΤΑΑ «Λειτουργία Δικτύου Εξωτερικών Συνεργατών για την οριζόντια υποστήριξη των Δήμων και των φορέων τους ως δυνητικών δικαιούχων του Τομέα Περιβάλλοντος του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020».

Γ. 2019
Μαχητικά στην πρωτοπορία της Αυτοδιοίκησης, δυναμικά στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Πολιτικές αποφάσεις για τα όλα τα μείζονα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, θεσμικά και οικονομικά, καθώς και σε δράσεις που αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, έλαβε και κατά το δεύτερο μισό της θητείας της, η διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.
Έθεσε στις προτεραιότητες της το προσφυγικό ζήτημα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των ανοιχτών δομών φιλοξενία και τη δημιουργία μικρών, λειτουργικών Κέντρων Τεχνολογίας σε σχολεία της περιφέρειας, όπου φοιτούν προσφυγόπουλα, ενώ οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ.
Αντιτάχθηκε σθεναρά, για μια ακόμη φορά, στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ανέλαβε πρωτοβουλίες για το μείζον πρόβλημα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος του οποίου καταστράφηκε φέτος από το φλοιφάγο έντομο, ενώ έκρουσε και πάλι το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Δράσεις και έργα
Ειδικότερα, με τεκμηριωμένες προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις η ΠΕΔ-ΚΜ συνέβαλε:
— για την συνολική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
— για όλα τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Δήμων,
— για την διατήρηση και ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ,
— για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων,
— για την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του νερού (διοργάνωση τοπικού δημοψηφίσματος και αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ),
— για την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών,
— για την ανάδειξη των ελλείψεων της Σχολικής Στέγης στην Κεντρική Μακεδονία και την ταυτόχρονη υπόδειξη συγκεκριμένων -και εφικτών- τρόπων κάλυψής τους,
— για τον συνολικό χειρισμό της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης (υποστήριξη Δήμου Παιονίας κατά την έξαρση του φαινομένου στην Ειδομένη, ενίσχυση δομών φιλοξενίας προσφύγων, εξοπλισμός σχολικών μονάδων όπου φοιτούν παιδιά προσφύγων, κ.α.),
— για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Με ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών:
— για την διεξαγωγή συνεδριάσεων των οργάνων της ΠΕΔΚΜ σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας,
— για την διοργάνωση, από κοινού με την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ΕΕΤΑΑ, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και άλλους δημόσιους φορείς, συνεδρίων και ημερίδων εθνικού, ιστορικού, επιστημονικού και αυτοδιοικητικού περιεχομένου,
— για την διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων για το αιρετό σώμα και τα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία,
— για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος σε άμεση και αγαστή συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας,
— για την ενίσχυση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού και την εν γένει υποστήριξη της λειτουργίας των δομών υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, αλλά και αγροτικών ιατρείων παραμεθορίων περιοχών),
— για την έκδοση βιβλίων αυτοδιοικητικού, ιστορικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, και την παραγωγή πολιτιστικών ντοκιμαντέρ, που διανέμονται δωρεάν σε σχολεία και βιβλιοθήκες,
— για την ενίσχυση και υποστήριξη δράσεων συλλογικών φορέων και δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας και ανθρωπιστικής προσφοράς και αλληλεγγύης,
— για την έμπρακτη υποστήριξη (με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής) της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας της Κεντρικής Μακεδονίας,
— για την ένθερμη υποστήριξη ομογενειακών οργανώσεων και φορέων (Θεολογική Σχολή Χάλκης, Σχολεία Ίμβρου, Δήμος Δρόπολης)
—Στη διοργάνωση Σεμιναρίων για την Ιστορία του Πόντου σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο
Μεταξύ των έργων που ξεχώρισαν ήταν η ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων (ΜΕΘ) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η ΠΕΔ-ΚΜ λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΜΕΘ Παίδων είναι η μοναδική μονάδα εντατικής θεραπείας για παιδιά σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο, διέθεσε κονδύλια, τα οποία αξιοποιήθηκαν για την προμήθεια εξοπλισμού της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, καθώς και για την πιστοποίηση συστήματος ποιότητας και αναβάθμιση εξοπλισμού της Μονάδας. Πρόκειται για το ISO 9001: 2015 σύστημα που είναι απολύτως απαραίτητο για την ομαλή συνέχιση και περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων.
Επίσης συνδιοργάνωσε συνέδριο με θέμα το έργο και την ποιότητα των υπηρεσιών των ΚΔΑΠ από κοινού με το Σύλλογο Εργαζομένων, όπου ο πρόεδρος του οργάνου Λάζαρος Κυρίζογλου κατέθεσε πρόταση να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση των 2.050 εργαζομένων στα 382 στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα 59 ΚΔΑΠ – παιδιών με αναπηρίες (μΕα).

Κοντά στα παιδιά
Η ΠΕΔ-ΚΜ στήριξε τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, παραδίδοντας ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό και ηχητικό εξοπλισμό για τα σπίτια των μικρών ενοίκων και τις Στέγες Νέων.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), απέδειξε έμπρακτα για άλλη και φορά, το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς με απόφαση του, το Δ.Σ του οργάνου, χρηματοδότησε τον εξοπλισμό στα σπίτια όπου διαμένουν τα παιδιά, τους χώρους ψυχαγωγίας τους, αλλά και τις Στέγες Νέων, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για μάθηση και επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας.

Κέντρα Υπολογιστών για τα προσφυγόπουλα
Στο πλαίσιο της απόφασής της να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην Κεντρική Μακεδονία, η ΠΕΔ-ΚΜ δημιούργησε και φέτος Κέντρα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις σχολικές μονάδες της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου φοιτούν, τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στην οικεία Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας.

Μοιρασου το.