δήμος Παγγαίου επικεφαλής εταίρος σε δύο διακρατικά προγράμματα

0

Η πορεία υλοποίησης των διακρατικών έργων του δήμου Παγγαίου:«EXCELLENCE IN PUBLIC SECTOR» (ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2007 – 2013» και «Water management intervention / WAMI» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» παρουσιάστηκε στο περιθώριο των δύο συνεντεύξεων Τύπου που δόθηκαν σήμερα το μεσημέρι από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλειος Ξουλόγης, από κοινού με τον συντονιστή του έργου «EXCELLENCE IN PUBLIC SECTOR», Γιώργο Σταμπουλή, μίλησαν για την πορεία του εν λόγω προγράμματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η ανταπόκριση των συνολικά 8 εταίρων είναι «υπέρ του δέοντος» ικανοποιητική γεγονός που σταδιακά επιφέρει και μια σύσφιξη σχέσεων και οικοδόμηση συνεργασιών στο διηνεκές. Να υπενθυμίσουμε, ότι ο δήμος Παγγαίου στο πλαίσιο σύσφιξης των διασυνοριακών σχέσεων και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, για πρώτη φορά αναλαμβάνει επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τους φορείς και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του δημοτικού και δημόσιου τομέα μέσω της δημιουργίας διακρατικού δικτύου εμπειρογνωμόνων. Κλείνοντας την ανάλυση του πεδίου εφαρμογών του έργου, ο κ. Σταμπουλής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δήμος Παγγαίου μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα δύναται να αποτελέσει «παράδειγμα προς μίμηση» και για άλλους δήμους – οργανισμούς.
Ο δήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκε διεξοδικά και στο δεύτερο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα « WAMI»: « Με τον δήμο Μπόρινο ξεκινήσαμε μία συνεργασία πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμασταν ακόμα στο δήμο Πιερέων, η οποία συνεχίστηκε με μια σειρά έργων και αναπτύχθηκε σε μια φιλία και ζεστή σχέση μεταξύ μας. Με τον δήμο Μαντζάροβο ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας το 2011 και καταθέσαμε όλοι μαζί μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσουμε και να επιφέρουμε επιτυχή αποτελέσματα. Το 2011 υποβάλλαμε νέα πρόταση στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ» για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της Αυλής. Η παλαιότητα του δικτύου και τα υλικά του, δεν επέτρεπαν την άριστη ποιότητα υδροδότησης με συχνές διακοπές και σημαντικές απώλειες ύδατος της Αυλής. Πετύχαμε την αντικατάσταση το συνόλου του δικτύου κατά μήκος 9700 μέτρων, χωρίς κόστος για τον δήμο Παγγαίου και σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία».
Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω έργο ο δήμος Παγγαίου συμμετείχε ως επικεφαλής εταίρος, με τους δήμους Μπόρινο (περιοχή Σμόλιαν) και Μαντζάροβο (περιοχή Χάσκοβο). Στις περιοχές υλοποιήθηκαν αντίστοιχα:
Για το Μπόρινο, νέα δεξαμενή ύδρευσης και διυλιστήριο ύδατος, ενώ για το Μαντζάροβο, στο χωριό Μπορισλάβτζι, έγινε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων (το έργο ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία). Πρόκειται για τρία ζωτικής σημασίας έργα σε περιοχές της υπαίθρου, με πόρους εκτός ΕΣΠΑ και σημαντικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι αξιοποιήθηκαν στο μέγιστο, με αποτελεσματικότητα.
Ταυτόχρονα, έχει εγκριθεί ένα ακόμα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας (ACHELOUS) με έμφαση σε ενέργειες πρόληψης, εκπαίδευσης και διαχείρισης κρίσεων με συμμετοχή του δήμου Παγγαίου και του δήμου Μπόρινο και επικεφαλής τον δήμο Βιτζέντζας στην Ιταλία. Το εν λόγω έργο ξεκίνησε φέτος και βρίσκεται σε εξέλιξη (προετοιμασία δράσεων).

Μοιρασου το.