Δασικοί χάρτες

0

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Ερυμάνθου για τους δασικούς χάρτες, στο πρώην Δημαρχείο, στο Σταυροδρόμι της Δ.Ε. Τριταίας, το απόγευμα της Τρίτης 4/4/2017.
Εισηγητής της ενημερωτικής ημερίδας ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στην αναγκαιότητα της ύπαρξης των δασικών χαρτών, αφετέρου στον λάθος και βεβιασμένο τρόπο που έγινε η ανάρτηση τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Καρπής τόνισε ότι «οι δασικοί χάρτες είναι αναγκαίοι για την σύσταση, δασολογίου και κτηματολογίου, όμως τα λάθη, οι ανακρίβειες και ο περιορισμένος χρόνος που δόθηκε, οδήγησαν σε σύγχυση και αναστάτωσαν τους δημότες.
Χαρακτηριστικό του λανθασμένου τρόπου επιβολής τους, όπως είπε κ. Καρπής στην ομιλία του, είναι ότι η ανάρτηση τους βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες του 1945.
Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, αναφέρθηκε επίσης και στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής που θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπόψη τους όσοι τους καταρτίζουν, τονίζοντας ότι το παράβολο και η εξαγορά των κτημάτων (εφόσον απαιτηθεί) με βάση το 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας, όπως ορίζεται, είναι στοιχεία απαγορευτικά για την πλειοψηφία των δημοτών του Δήμου.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αχαΐας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, μετά την παράταση των 45 ημερών που δόθηκε από την κυβέρνηση.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην εισήγηση του ανέλυσε τον τρόπο που συντάχτηκαν οι δασικοί χάρτες, τις κατηγορίες που ορίζει ο νόμος και τις διάφορες που υπάρχουν μεταξύ τους στα όσα προβλέπονται, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξει μια νέα τροποποίηση του νόμου που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, μέσα στο επόμενο διάστημα.
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Ερυμάνθου, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το όλο θέμα, είχε την πρωτοβουλία για να εισηγηθεί τόσο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο την αλλαγή και την αναθεώρηση των δασικών χαρτών.
Αίτημα που παραμένει πάγιο για τον Δήμο για ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν το σύνολο των δημοτών του που στηρίζεται στην αγροτική καλλιέργεια και στον πρωτογενή τομέα, έχοντας επενδύσει πάνω στα κτήματα και στην περιουσία του.

Μοιρασου το.