Δομές Υποστήριξη Γυναικών Δήμου Ρόδου: Έργο Ενθάρρυνσης και Δύναμης

0

Πλούσια είναι η δράση των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου με την καθοδήγηση και υποστήριξη της κας. Άννας Ζωάννου, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, αφού το τελευταίο τρίμηνο συμμετείχαν στο Μεσογειακό Φόρουμ Ειρήνης 2018 και ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν πάνω από 1.000 μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας.
Συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου στο Ξενοδοχείο Rodos Palace παρουσιάστηκε το έργο των δομών και οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους στο συνέδριο Medicon (Mediterranean Conference) το οποίο αποτελεί το ετήσιο συνέδριο των Ομίλων Rotaract στη Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Λίβανος Κύρος κτλ) με βασικό διοργανωτή το Rotaract Ρόδου.
Μεγάλη επιτυχία είχε η ενημερωτική εσπερίδα την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρόδου με θέμα «Ζούμε ΜΑΖΙ. ΟΧΙ στη Βία, στο Ρατσισμό, στις Διακρίσεις» σε συνεργασία με το Σύλλογο CBR Δωδεκανήσου – Ε.Ο.Π.Κ. Την εσπερίδα χαιρέτισε ο κ. Κώστας Στυλιανού, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου. Στη συνέχεια με ένα λόγο από καρδιάς ο κ. Ντίνος Μαντικός, Πρόεδρος του Συλλόγου CBR Δωδεκανήσου – Ε.Ο.Π.Κ εξιστόρησε όλη την πορεία του προσφυγικού στο νησί μας, ευχαριστώντας τόσο το Δήμο Ρόδου όσο και ολόκληρη την τοπική κοινωνία για την ανιδιοτελή προσφορά της. ΤΑ στελέχη των Δομών ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν την έμφυλη βία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Την όλη πρωτοβουλία στήριξε ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ρόδου κ. Αθανάσιος Κλέτσας και η βράδια έκλεισε με αραβικά εδέσματα, που ετοίμασαν εθελόντριες πρόσφυγες γυναίκες και αραβική μουσική που επιμελήθηκε ο διερμηνέας του Ξενώνα κ. Χαλάφ Χούσκο.
Στις 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δράση με τίτλο: «Έμφυλες Ταυτότητες: Αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα» στους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής Ρόδου. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις έμφυλες ταυτότητες , τα έμφυλα στερεότυπα και τα ζητήματα των διακρίσεων λόγω φύλου και μέσω βιωματικών ασκήσεων. Δόθηκαν ερεθίσματα μέσω χρήσης οπτικοακουστικού υλικού, ώστε να υπάρξει κατανόηση του τρόπου κατασκευής και του περιεχομένου των αναπαραστάσεων της δόμησης των δυο φύλων στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο. Η δράση ολοκληρώθηκε με διαδραστική συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές και τους συμμετέχοντες.
Στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας «Σώμα και Ταυτότητα» πραγματοποιήθηκαν δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις 11 Μαΐου στο 6ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου με την υποστήριξη της Διευθύντριας κας. Βιβής Ξανθούλη η δράση με τίτλο: «Έμφυλη Ανισότητα, Ενδοοικογενειακή Βία: μία σχέση αμφίδρομη» είχε στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των μαθητριών/των αναφορικά με τα ζητήματα των διακρίσεων λόγω φύλου, τα έμφυλα στερεότυπα και τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναπαράγονται στην οικογένεια, στο σχολείο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και τον τρόπο που τα ΜΜΕ τα προβάλλουν ενισχύοντας τα. Ακολούθησε προβολή σχετικών βίντεο για το φαινόμενο της ενδοοικογειακής βίας και συζήτηση με τους μαθητές/τριες. Η δράση ολοκληρώθηκε με την ενεργή συμμετοχή των μαθητριών/των σε βιωματικό εργαστήρι, βασισμένο σε μη τυπική εκπαιδευτική μεθοδολογία, αποσκοπώντας στην κατανόηση πολύπλοκων εννοιών που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης και στην αποτύπωση αυτών μέσω δημιουργίας ‘’κουτιών’’ προτάσεων.
Στις 17 Μαΐου στο 2ο ΕΠΑΛ Ρόδου και στις 21 και 23 Μαΐου στο 1ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου με την υποστήριξη των διευθυντών κ. Νταβέλη Αφεντούλη και κα. Μαριέττα Βογιατζή αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε η δράση με τίτλο: «Ενδοοικογενειακή Βία: Αναγνώριση και Αντιμετώπιση». Οι μαθητές ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας με αναφορά στα στατιστικά στοιχεία, τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, τα είδη της βίας και το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στον κύκλο της βίας, στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας των γυναικών, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με βιωματικές ασκήσεις μέσω αφήγησης σεναρίων κακοποιητικών σχέσεων μεταξύ εφήβων, στοχεύοντας στην αναγνώριση των ενδείξεων μιας βίαιης σχέσης, τους τρόπους παρέμβασης από τη θέση ενός παρατηρητή, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης από τη θέση θύματος και θύτη.
Σκοπός όλων των πρωτοβουλιών των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου είναι η συνειδητοποίηση των αρνητικών συνεπειών των στερεοτύπων βάσει φύλου. Το πλέγμα της έμφυλης ασυμμετρίας, δημιουργεί μία κοινωνική συνείδηση η οποία αυτομάτως θέτει τη γυναίκα σε υποδεέστερη θέση στους τομείς της οικογένειας, της εργασίας, της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ. Ενώ μέσω των βιωματικών ασκήσεων επιτυγχάνεται η ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών/τριων, ο συλλογισμός, ο αναστοχασμός και η κριτική σκέψη αναφορικά με έννοιες που ορίζουν μία βίαιη σχέση, καθώς και η προαγωγή της ενσυναίσθησης τους.

Μοιρασου το.