Ενωμένα και οργανωμένα τα Τρίκαλα για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

0

Εκτενέστατη και ουσιαστική συζήτηση επί της πρότασης του Δήμου Τρικκαίων για τη διεκδίκηση τμημάτων και σχολών

Με σύμπνοια, ουσιαστική και σοβαρή συζήτηση, πνεύμα συνεννόησης και ξεκάθαρους στόχους, ο Δήμος Τρικκαίων και συνολικότερα ο νομός Τρικάλων διεκδικούν.
Διεκδικούν θέση πραγματική στον σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από επιχειρήματα, ρεαλισμό και δεδομένα, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη διαμορφωμένη κατάσταση σε τομείς όπως ο τουρισμός, η άθληση, η τεχνολογία, η καινοτομία, η αγροτοδιατροφή.
Αυτό το γενικό συμπέρασμα εξήχθη από την πολύωρη σύσκεψη των φορέων του Δήμου Τρικκαίων και του νομού Τρικάλων, το βράδυ της Παρασκευής 13 Απριλίου 2018. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι τάχιστα θα γίνει νέος γύρος συζήτησης για τα όσα νέα δεδομένα προέκυψαν από μια «πλούσια» συζήτηση. Και τα αποτελέσματα θα δοθούν στους τρεις – παριστάμενους στη συζήτηση – βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδόπουλο, Σιμορέλη, Δριτσέλη, προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να την καταθέσουν στον υπουργό Παιδείας, σε συνάντηση που θα έχουν για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Νωρίτερα, ο κ. Παπαστεργίου είχε εξηγήσει ότι η πολυσέλιδη και ουσιαστικά τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου Τρικκαίων – βάση συζήτησης για τη σύσκεψη – ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης μεθοδολογίας: εξέταση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού, αφαίρεση υπαρχόντων τμημάτων σε άλλες πόλεις, επιχειρήματα για τη διεκδίκηση νέων τμημάτων.
Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οφείλει να είναι πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Στη βάση αυτή, η πλούσια συζήτηση περιστράφηκε στα θέματα που αναπτύχτηκαν, ως προς το ότι, ο Νομός Τρικάλων αδικείται από την πρόταση αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου παιδείας, για τη νέα χωροταξική και ακαδημαϊκή κατανομή τμημάτων και σχολών. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα αντιστοιχεί μόλις το 3% των τμημάτων σε σχέση με όλη τη Θεσσαλία. Καθίσταται έτσι, ο νομός της καινοτομίας, του τουρισμού, του Μύλου των Ξωτικών, τελευταίος σε πανεπιστημιακή στήριξη και ακαδημαϊκή πυκνότητα.

Πόλη Σχολές Υφιστάμενα Τμήματα Νέα Τμήματα Σύνολο (Τμήματα)
Βόλος 3 11 4 15 (43%)
Λάρισα 3 3 7 10 (29%)
Καρδίτσα 0 1 3 4 (11%)
Λαμία 1 3 2 5 (14%)
Τρίκαλα 1 1 0 1 (3%)
Πίνακας: Κατανομή σχολών και τμημάτων ανά πόλη

Πόλη Πληθυσμός Σύνολο (Τμήματα)
Βόλος 125.248 (30%) 15 (43%)
Λάρισα 144.651 (34%) 10 (29%)
Καρδίτσα 38.554 (9%) 4 (11%)
Λαμία 52.006 (12%) 5 (14%)
Τρίκαλα 61.653 (15%) 1 (3%)
Πίνακας 5: σύγκριση πληθυσμού και τμημάτων ανά πόλη αναφοράς

Επομένως, η πρόταση θα συνεχίζει τον διεκδικητικό χαρακτήρα και μάλιστα ίσως εμπλουτιστεί με νέα δεδομένα. Εξάλλου επρόκειτο για ουσιαστική και σοβαρή συζήτηση, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σιμορέλης. Διότι ήταν συζήτηση με πανεπιστημιακού, με εκπροσώπους της Περιφέρειας, της κοινωνίας και φορείς της (πρόεδροι των Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγων, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου), πρώην υπουργοί και βουλευτές, πλήθος στελεχών της Αυτοδιοίκησης του Δήμου Τρικκαίων, πρ. Δήμαρχοι Τρικκαίων.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η πρόταση που διατύπωσε ολοκληρωμένα ο Δήμος Τρικκαίων και είναι η βάση συζήτησης, αφορούσε στις εξής διεκδικήσεις:
– Τη μετονομασία της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε «Διεθνή Σχολή στη Φυσική Αγωγή και Ποιότητας Ζωής».
1. Τη μετονομασία της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε «Διεθνή Σχολή στη Φυσική Αγωγή και Ποιότητας Ζωής».
2. Τη μεταφορά του Προπτυχιακού προγράμματος Διατροφής & Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα και τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις της νέας ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, με την ονομασία «Τμήμα Επιστήμης Καταναλωτή, Διατροφής & Διαιτολογίας».
3. Τη διοικητική ένταξη ή και πλήρη μεταφορά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, την ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ και τη λειτουργία του στο χώρο του Στρατοπέδου «Πούλιου».
4. Τη διοικητική ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας (Λαμία) στη νέα ΣΕΦΑΑ, όπως προτείνεται και στην υφιστάμενη πρόταση του Υπουργείου σας.
5. Την παραμονή και ενίσχυση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών μετασχηματίζοντάς το σε Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος και συσχετίζοντάς το με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Βιοοικονομίας, τομέας που περιλαμβάνεται και στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Παν/μίου Θεσσαλίας.
6. Την ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στα Τρίκαλα αντί του Βόλου. Τα Τρίκαλα διαθέτουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας (Μύλος Ξωτικών, παράδοση στη Μουσική, σειρά εκδηλώσεων, υποστήριξη από ανοικτά δεδομένα της Έξυπνης Πόλης, ζωντανό εργαστήρι με σειρά δράσεων: λεωφορείο χωρίς οδηγό, ανοικτό στούντιο νέων μουσικών, πλήθος εκδηλώσεων από πολιτιστικά σχήματα νέων δημιουργών, διατίθενται σειρές ανοικτών δεδομένων κ.λπ.).
7. Την ίδρυση νέου Τμήματος Εμβιομηχανικής (Department of Biomechanical Engineering) και ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ. Η επιστήμη της Εμβιομηχανικής είναι σύγχρονη και ενσωματώνει:
Α) Κινησιολογία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η εν λόγω θεματική έχει άμεση συνάφεια, συνέργειες και εφαρμογή με τη στρατιωτική κινησιολογία και επομένως, θα αναπτυχθεί στενή σχέση με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) που εδρεύει στα Τρίκαλα.
Β) Ρομποτική, δυναμική του ανθρώπινου συστήματος και γενικότερα συσκευές υγείας (πχ. ρομποτική διάγνωσης, χειρουργικής και φορητές συσκευές). Ιδιαίτερα η σύγχρονη αυτή τάση συνάδει με τις αποδεδειγμένες και αναγνωρισμένες προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων για την έξυπνη πόλη και την εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία, αλλά και με τις σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη της φυσικής αγωγής.
8. Την ίδρυση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που δεν προβλέπεται στον σημερινό σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά που είναι εξαιρετικά ελκυστικό και συνάδει με τη διεθνοποίηση των Τρικάλων και την αναγκαία διεθνοποίηση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη για εξέταση του ενδεχομένου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων (π.χ. Αθλητικού Τουρισμού ή σχετιζόμενων με τον δασικό πλούτο της περιοχής).
Επιπρόσθετα, προτείνονται:
1. Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου στα Τρίκαλα με θέμα που να αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες και μπορεί να έχει ως τίτλο: Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστικής Καινοτομίας, Κινησιολογίας και Αειφορίας.
2. Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Αγροδιατροφής & Βιοτεχνολογίας. Το Ινστιτούτο αυτό θα στελεχωθεί από νέους επιστήμονες της περιοχής και, εκτός από το καθαρά ερευνητικό του έργο, θα παρέχει και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
3. Η διατήρηση της λειτουργίας του υφιστάμενου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων στα Τρίκαλα, υπό το προτεινόμενο Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος.
4. Η λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων -εφόσον προκύψει η ανάγκη λειτουργίας του- στα Τρίκαλα.
5. Η ίδρυση προγραμμάτων 2ετούς φοίτησης στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:
a. Πληροφορική, αστική καινοτομία και έξυπνες πόλεις.
b. Τουριστικά επαγγέλματα.
c. Τυροκομία, αποσταγματοποιία και φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα Τρίκαλα θα διαθέτουν:

1. Μια (1) σχολή (Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας Ζωής) με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.
2. Έξι (6) τμήματα που θα λειτουργούν στα Τρίκαλα (με πρόβλεψη και για 7ο, αυτό της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων εάν κριθεί σκόπιμη η μελλοντική του ίδρυση και λειτουργία). Τρία (3) από αυτά είναι προτεινόμενα νέα τμήματα, σε θεματικές αιχμής, που αξίζει να εξεταστούν, καθώς θα δώσουν δυναμική στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
3. Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στη Λαμία.
4. Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στην Καρδίτσα (ή και πλήρη μεταφορά του στα Τρίκαλα).
5. Δύο (2) ερευνητικά ινστιτούτα.
6. Τρία (3) διετή προγράμματα σπουδών.

Μοιρασου το.