Ι. Καϊτεζίδης: “Οι μετακινήσεις πρέπει να μείνουν ενδοδημοτικές – Το προσωπικό της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετακινείται σε κεντρικές υπηρεσίες του κράτους”
Σε συμφωνία τριών σημείων για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, που είναι σε εξέλιξη, κατέληξε στη διάρκεια συνεδρίασής του, το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη του προσωπικού των Δήμων και πως οι μετακινήσεις θα πρέπει να είναι ενδοαυτοδιοικητικές.
Οι αιρετοί, με δεδομένο ότι το καθεστώς της κινητικότητας αποψιλώνει δραματικά τους Δήμους από έμπειρο και αναγκαίο προσωπικό, που επιλέγει να μετακινηθεί σε άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, δίχως να ερωτώνται οι διοικήσεις των δήμων αλλά και δίχως να αξιολογούνται οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των ΟΤΑ, όπου εργάζονται, συμφώνησαν στο εξής, όπως οι δήμαρχοι των δήμων υποδοχής απευθύνονται προς το δήμο προέλευσης, ενημερώνοντας τον για το σχετικό αίτημα και την άποψη του σε σχέση με τις υπηρεσιακές ανάγκες του δήμου του.
Επίσης, συμφώνησαν σχετικό αίτημα να μεταφερθεί και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή σε σχέση και με τις μετακινήσεις υπαλλήλων προς την περιφέρεια.
Την πρόταση κατέθεσε στο σώμα ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε πως λαμβάνει καθημερινά δραματικές εκκλήσεις από συνάδελφους του, που βλέπουν “μαζικές εξόδους” συνεργατών τους από τους δήμους και μάλιστα αυτό αφορά μικρότερους και περιφερειακούς δήμους με περιορισμένο προσωπικό που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.
«Αυτή τη στιγμή η κινητικότητα είναι σε εξέλιξη. Έχουμε μετακινήσεις υπαλλήλων αν δεν λάβουμε μέτρα δεν θα μπορούμε να τις ελέγξουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο νόμο για την κινητικότητα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, είπε ότι είναι αντιαυτοδιοικητικός, επισημαίνοντας ότι οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων πρέπει να μείνουν αποκλειστικά ενδοαυτοδιοικητικές. «Το να θέλει να μετακινηθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος, χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του φορέα, από τον οποίο φεύγει, από μόνο του αντιβαίνει βασικές αρχές» σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Καϊτεζίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός, ότι το προσωπικό των Δήμων μειώνεται διαρκώς, και λόγω του καθεστώτος της κινητικότητας, σχολιάζοντας πως «σε μικρούς δήμους φθάσαμε σε σημείο οι αιρετοί να κάνουν τη δουλειά των υπαλλήλων, κυρίως σε δήμους απομακρυσμένους ή νησιωτικούς ή ορεινούς».
Ακόμη, στην ίδια απόφαση, αποφασίστηκε να ισχύσει το ίδιο και για τους υπάλληλοι των ΚΕΠ, που είναι μια νευραλγική υπηρεσία για τους Δήμους, ότι αν θέλουν να μετακινηθούν αυτό να μη γίνει αν προηγουμένως δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του οικείου φορέα, δηλαδή του Δήμου όπου απασχολούνται.
Στο θέμα τοποθετήθηκαν με σύμφωνες εισηγήσεις τους ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σϊμος Δανιηλίδης και ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, τονίζοντας ότι έχει παρατηρηθεί δραματική αποχώρηση δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι στην πλειονότητα τους φεύγουν από θέσεις αιχμής και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν με εσωτερικές μετακινήσεις, λόγω της υπστελέχωσης των περισσοτέρων υπηρεσιών.
Σχολικοί φύλακες
Εξάλλου, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, συζήτησε και το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των σχολικών φυλάκων, που προσλήφθηκαν την περίοδο 2001 – 2005 μέσω του προγράμματος «Stage», ωστόσο οι υποχρεώσεις αυτές βαραίνουν σήμερα τους Δήμους, καθώς οι φύλακες προσέφυγαν στη συνέχεια στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν.
Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, λέγοντας ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι εδώ και μια δεκαετία, στη διάρκεια των οποίων τα δικαστήρια ενέκριναν πολλές προσφυγές και παρότι απαλλάσσουν τους Δήμους για τον πρώτο χρόνο, επειδή οι συμβάσεις ήταν συμβάσεις μαθητείας, τα επόμενα χρόνια τους καταλογίζουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές.
«Για μια ακόμη φορά ένα πρόβλημα του κράτους μεταφέρεται στους Δήμους με την ανακολουθία του και τις κακές ρυθμίσεις προηγούμενων δεκαετιών που είναι βαριά κληρονομιά για μας» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης, ενώ κατόπιν πρότασης του η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε να ζητήσει για επόμενες περιπτώσεις που επιδικαστούν ποσά σε βάρος των Δήμων για αυτό το θέμα, να τα αναγνωρίσει η πολιτεία σαν υποχρέωση της, επιχορηγώντας τους δήμους.
Πράσινο Ταμείο
Στη διάρκεια της συνεδρίαση του το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ μετά από εισήγηση του Δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη συζήτησε και το θέμα που αφορά στον ν.4759/20 για τον «εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» με τον οποίο αλλάζει το πλαίσιο για την άρση και την επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης.
Το Δ.Σ συμφώνησε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσει άμεσα από την κυβέρνηση να αποφασίσει τη θέσπιση στο Πράσινο Ταμείο ενός ειδικού ανοιχτού προγράμματος για την πληρωμή των αποζημιώσεων των οικοπέδων των οποίων αίρεται η ρυμοτομική απαλλοτρίωση και κινδυνεύουν να χαθούν.
Παράλληλα, η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε, να προχωρήσει στην δωρεά DVD με μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια σειρά κινούμενων σχεδίων με τίτλο “Green Light” (Πράσινο Φως) που βασικό στόχο έχει την εκπαίδευση των μικρών παιδιών σε βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και έρχεται σε συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών της ΠΕΔΚΜ στο πρόσφατο παρελθόν.