Η τρίτη ιστορική ιχνηλασία στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά με τον Σπύρο Λαζαρίδη

0

Ο κύκλος των πρωινών φθινοπωρινών οδοιπορικών με το συγγραφέα και εκπαιδευτικό Σπύρο Λαζαρίδη μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στις 09.30 και με σημείο συνάντησης τη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Δαβάκη, στο ύψος του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας.
O ερευνητής της ιστορίας της δυτικής Θεσσαλονίκης είχε προγραμματίσει αρχικά δύο ξεναγήσεις (28 Σεπτεμβρίου και 13 Οκτωβρίου), αποφάσισε όμως να προσθέσει και τρίτη, μετά τη μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος του κοινού από όλη την πόλη.
Η ιχνηλασία μέσα σε έναν χώρο ο οποίος σε λίγο καιρό θα αρχίσει να παίρνει τη νέα του μορφή ως Μητροπολιτικό Πάρκο, αναδεικνύει και προστατεύει την ιστορικότητα του τόπου και ενισχύει τη συλλογική κοινωνική μνήμη.
Παρελθόν και μέλλον, θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση, τραγούδι τρυπώνουν στις αφηγήσεις του Σπύρου καθώς κανείς τριγυρνάει δίπλα στα ερειπωμένα πια κτίρια του στρατοπέδου που σημάδεψε την περιοχή με την παρουσία του διαχρονικά και ιδιαίτερα στα χρόνια της κατοχής με τη φρίκη του πολέμου, τη φυλάκιση, τα βασανιστήρια μέσα στους χώρους του και τις εκτελέσεις αντιστασιακών στην τούμπα έναντι του οθωμανικού τεμένους.
Μια θεατρική ομάδα, ο Επίκυκλος/σκηνή δυτικά, θα δώσει αποσπάσματα μιας παράστασης που στηρίχτηκε σε ιστορίες βγαλμένες μέσα από την περίοδο της φασιστικής κατοχής και θα μιλήσει με τον τρόπο της λογοτεχνίας για έναν πανάρχαιο δρόμο που το γειτονεύει κι έναν υδραγωγό που θυμίζει μιαν άλλη κατοχή, αιώνων εκείνη, που το διασχίζει.
Tο 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, οι εθελοντές διασώστες της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου και ο Δήμος Παύλου Μελά, θα επιληφθούν όλων των τεχνικών ζητημάτων για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του οδοιπορικού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ
Σπύρος Λαζαρίδης
Στρατόπεδο Παύλου Μελά / ξενάγηση

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ώρα προσέλευσης: 9:30
Σημείο συνάντησης: Συμβολή οδού Δαβάκη-οδού Λαγκαδά (νοτιοδυτικό άκρο στρατοπέδου)

Μοιρασου το.