Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας με την Πάρμα

0

Πραγματοποιήθηκε, στο Ιστορικό Δημαρχείο, η υπογραφή Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας της Κέρκυρας με την Πάρμα της Ιταλίας. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Κώστας Νικολούζος και Federico Pizzarotti.

«Υπογράφουμε σήμερα» είπε ο Δήμαρχος Κέρκυρας «το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και Φιλίας ανάμεσα στους Δημότες και τις πόλεις μας, έχοντας τη θέληση να έλθουμε πιο κοντά και να αναδείξουμε τον αναντικατάστατο ρόλο των τοπικών κοινωνιών στο πλαίσιο της συνεργασίας των πόλεων και της ανθρώπινης δραστηριότητας, με κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο…
…. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, ότι θα εργαστούμε με συνέπεια και συνέχεια για το καλό των πόλεών μας , για το καλό των πολιτών, έτσι ώστε το όραμα της «Ευρώπης των λαών» να μην είναι μόνο σύνθημα αλλά να γίνει και πράξη».
«Είμαι περήφανος και ικανοποιημένος» είπε ο Δήμαρχος της Πάρμα «που υπογράφω στην ωραιότατη και φιλόξενη Κέρκυρα το Πρωτόκολλο Φιλίας μεταξύ των πόλεων μας. Ένα Πρωτόκολλο που στη βάση του έχει τα την εκτίμηση και τις κοινές αξίες , όπως η δημοκρατία, η ισότητα και η ελευθερία, και που σκοπός του είναι να ενισχύσει και να εδραιώσει τις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις των αντίστοιχων Δήμων μας…
…Η δική μου είναι μια παραίνεση και ένα χέρι απλωμένο προς τους πολίτες της Κέρκυρας και τους θεσμούς της: ας πλησιάσουμε τους πολιτισμούς μας, τα όνειρά μας, τα σχέδια μας και θα είμαστε ικανοί να νικήσουμε τις προκλήσεις της εποχής αυτής. Πάρμα και Κέρκυρα, σήμερα, μπορούν και θέλουν να διανύσουν αυτήν την πορεία μαζί, και θα το κάνουν, χωρίς άλλο, ως πρωταγωνίστριες».
Παρόντες στην υπογραφή, από κερκυραϊκής πλευράς ήταν ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Παντελιός και Βασίλης Καββαδίας. Από την πλευρά της Πάρμα, αντιπροσωπεία της Μεραρχίας Acqui», στην οποία μετείχαν – μεταξύ άλλων – ο Πρόεδρος του τομέα της Πάρμα του Εθνικού Συνδέσμου της Μεραρχίας Acqui, Fabrizio Prada, και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Acqui, Tiziano Zanisi.

Η παράδοση και η παραλαβή του ασθενοφόρου

Το Σάββατο το πρωί έγινε η παράδοση ασθενοφόρου που ο Δήμος της Πάρμα και η Μεραρχία Acqui δώρησαν στο Δήμο Κέρκυρας. «Πρόκειται για την πρώτη πράξη υλοποίησης του Πρωτοκόλλου που υπογράψαμε χθες» τόνισε ο κ. Pizzaroti, ενώ ο κ. Νικολούζος ευχαρίστησε θερμά τους δωρητές, διευκρινίζοντας ότι – σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – το ασθενοφόρο θα παραχωρηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Ομιλία του Δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου
στην τελετή της Υπογραφής
Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας
με την Πόλη της Πάρμα της Ιταλίας

Κέρκυρα 20/10/2017

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Πόλη της Κέρκυρας τον Δήμαρχο της Πάρμας και τους εκπροσώπους της μεραρχίας Acqui.
Υπογράφουμε σήμερα το πρωτόκολλο συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στους Δημότες και τις πόλεις μας, έχοντας τη θέληση να έλθουμε πιο κοντά και να αναδείξουμε τον αναντικατάστατο ρόλο των τοπικών κοινωνιών στο πλαίσιο της συνεργασίας των πόλεων και της ανθρώπινης δραστηριότητας, με κοινές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι ιστορικοί δεσμοί της Κέρκυρας με την Πάρμα, δεδομένης μάλιστα και της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει τις δύο πόλεις με τον αντιφασιστικό αγώνα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γίνονται ακόμα ισχυρότεροι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου φιλίας.
Δυο πόλεις που ανήκουν στην UNESCO, θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν μια γόνιμη συνεργασία για την ανάδειξη και προώθηση κοινών πολιτισμικών στοιχείων.
Η ανάπτυξη των πόλεων και η σύσφιξη των σχέσεων των πολιτών δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση ενός δικού μας τοπικού προγράμματος. Γνωρίζουµε ότι αυτός ο φιλόδοξος στόχος, έχει να αντιμετωπίσει πολύμορφες δυσκολίες, εσωτερικές αντιθέσεις, ανισότητες, πολιτισμικές διαφορές και διαφορετική ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι ο θεσμός των αδελφοποιήσεων, ρίχνει σύνορα, φράγματα και εμπόδια υπακούοντας σε μία μόνο προϋπόθεση : την πολιτιστική συνύπαρξη και τη συγκατοίκηση διαφορετικών λαών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, φίλες και φίλοι, δεν έχει σκοπό να ασκεί εξωτερική πολιτική, γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων. Μπορεί όμως να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών και στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος που θα βοηθά στη συνεννόηση και μεταξύ των κυβερνήσεων.
Το μονοπώλιο δράσης που διατηρούσε το παραδοσιακό εθνικό κράτος έχει προ πολλού καταργηθεί. Όχι μόνο γιατί πολλές από τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες τους ασκούνται από την Αυτοδιοίκηση και υπερεθνικά κέντρα, αλλά κυρίως γιατί η ίδια η ζωή απέδειξε ότι στη συνείδηση των πολιτών βιώνονται οι θεσμοί που προωθούν με μεγαλύτερη αμεσότητα τα προβλήματά του.
Έτσι, σήμερα, οι ΟΤΑ αποτελούν το σημαντικότερο πλαίσιο για την άσκηση μιας σειράς πολιτικών, που συνδυάζουν άριστα την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, την οικονομική ζωτικότητα και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.
Οι πολίτες αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί τα ζητήματα της ειρήνης και της συνεργασίας προωθούνται καλύτερα μέσα από την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Είναι όμως χρέος και της Πολιτείας όχι μόνο να αναγνωρίζει τη συμβολή των αδελφοποιημένων ∆ήµων στην αναπτυξιακή υπόθεση, αλλά και να ενθαρρύνει προκαταβολικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, ότι θα εργαστούμε με συνέπεια και συνέχεια για το καλό των πόλεών μας , για το καλό των πολιτών, έτσι ώστε το όραμα της «Ευρώπης των λαών» να μην είναι μόνο σύνθημα αλλά να γίνει και πράξη.
Ο Δήμος Κέρκυρας σε μια προσπάθεια παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων, συνεργασίας με την γειτονική χώρα, έχει αδελφοποιηθεί με αρκετές Ιταλικές πόλεις όπως το Κάπρι, το Μπάρι, το Μπρίντιζι , το Καραβίνιο, και την Καλημέρα, ενώ έχουν δρομολογηθεί, οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση με τη Βερόνα.
Σχέσεις πολύτιμες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της καλής γειτονίας των δυο ιστορικών Λαών, που περιλαμβάνουν ευρύ περιεχόμενο πολιτιστικών, οικονομικών, κοινωνικών δράσεων και ανταλλαγών.
Αγαπητοί φίλοι
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου της Μεραρχίας Acqui της Πάρμα και του προέδρου του, Φαμπρίτσιο Πράντα, σε ότι προηγήθηκε για να φτάσουμε σήμερα στην υπογραφή του πρωτοκόλλου.
Σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα και είμαι βέβαιος ότι θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας.

Ομιλία του Δημάρχου Πάρμα Federico Pizzarotti
στην τελετή υπογραφής
Πρωτοκόλλου Φιλίας και Συνεργασίας
με την Κέρκυρα

Είμαι περήφανος και ικανοποιημένος που υπογράφω στην ωραιότατη και φιλόξενη Κέρκυρα το Πρωτόκολλο Φιλίας μεταξύ των πόλεων μας. Ένα Πρωτόκολλο που στη βάση του έχει τα την εκτίμηση και τις κοινές αξίες , όπως η δημοκρατία, η ισότητα και η ελευθερία, και που σκοπός του είναι να ενισχύσει και να εδραιώσει τις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις των αντίστοιχων Δήμων μας.
Μπορούμε να το πούμε χωρίς το φόβο να διαψευσθούμε: είναι η αρχή μιας πορείας μεταξύ Πάρμας και Κέρκυρας, δυο πόλεων γεωγραφικά μακρινών αλλά σήμερα πιο κοντινών και φίλων στους σκοπούς και τις επιθυμίες
Ως θεσμοί, ως πολίτες ενός κόσμου σε συνεχή εξέλιξη, εμείς πρέπει να δράξουμε τη στιγμή, βάζοντας στο επίκεντρο του δικού μας αύριο πόλεις ζωτικές και ελκυστικές. Ο κόσμος παγκοσμιοποιείται, οι αποστάσεις μειώνονται ενώ οι αγορές διευρύνονται.
Σε μας, τους Δημάρχους πόλεων που υφίστανται αυτές τις συνεχείς αλλαγές, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε εάν θα παραμείνουμε άπραγοι, υφιστάμενοι την πρόοδο των άλλων ή αν θα επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα. Το καινούριο μοντέλο των πόλεων που ονειρεύομαι, είναι μια πόλη ανοικτή στον κόσμο και στις καινούριες συμμαχίες, που επιθυμεί να προωθήσει τις δικές της μοναδικότητες και με ενθουσιασμό να εισαγάγει τις μοναδικότητες των άλλων.
Λοιπόν, η δική μου είναι μια παραίνεση και ένα χέρι απλωμένο προς τους πολίτες της Κέρκυρας και τους θεσμούς της: ας πλησιάσουμε τους πολιτισμούς μας, τα όνειρά μας, τα σχέδια μας και θα είμαστε ικανοί να νικήσουμε τις προκλήσεις της εποχής αυτής. Πάρμα και Κέρκυρα, σήμερα, μπορούν και θέλουν να διανύσουν αυτήν την πορεία μαζί, και θα το κάνουν, χωρίς άλλο, ως πρωταγωνίστριες.

Μοιρασου το.