«Μνήμη του Κόσμου»

0

Η υποβολή από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της πρότασης υποψηφιότητας προς το πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» (International Memory of the World Register), για τα χρηστήρια πινάκια-«ελάσματα» του ιερού και του μαντείου του Διός και της Διώνης, αποτελεί μια αναμφίβολα αισιόδοξη εξέλιξη που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια περαιτέρω ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου.
Τα περισσότερα συγχαρητήρια βέβαια ανήκουν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων που ανέλαβε τη σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των χρηστηρίων πινακίων και εξ αρχής ήταν αυτονόητο ότι ο Δήμος Δωδώνης θα σταθεί δίπλα σε αυτή την προσπάθεια, όπως και έπραξε σε κάθε βήμα της, όπως για παράδειγμα με την από 21/9/2021 επιστολή του Δημάρχου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, προς την Υπουργό Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου» θέτει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη, έναντι της φθοράς και της λήθης, και την ανάδειξη, μέσω της συντήρησης και της διασφάλισης πλήρους προσβασιμότητας, της τεκμηριωμένης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (χειρογράφων, εικονογραφήσεων, αρχείων, ντοκουμέντων, ταινιών κλπ.). Εφόσον ο λόγος γίνεται για τα «ελάσματα» της Δωδώνης, πρόκειται ακριβώς για ένα καθεστώς που θα επιτρέψει την προστασία τους, τη διατήρησή τους ως ενότητας που θα είναι πολύ σημαντική για την περαιτέρω μελέτη τους και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή την ιστορική κληρονομιά, για το μη ελληνόγλωσσο κοινό. Τα «ελάσματα» της Δωδώνης μοιάζουν να είναι ακριβώς το υλικό ίχνος του παρελθόντος, για το οποίο ο θεσμός της «Μνήμης του Κόσμου» σχεδιάστηκε από την UNESCO.
Πέραν όμως αυτής της αξίας της προσπάθειας για τα χρηστήρια πινάκια, από την όλη κινητοποίηση, μπορεί να υπάρξουν και οι παράπλευρες ωφέλειες για την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.
Ταυτόχρονα, είναι και μια καλή αφορμή για την επαναδιατύπωση από μέρους του Δήμου Δωδώνης, του πάγιου και διαχρονικού αιτήματος για την ίδρυση ενός Μουσείου, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, εντός του οποίου Μουσείου θα φιλοξενηθούν και θα εκτεθούν ευρήματα που προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, περιλαμβανομένων και των «ελασμάτων».

Μοιρασου το.