Ξεκινά στη Νέα Φιλαδέλφεια το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα

0

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε συνεργασία με τον ΔήμοΝέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ανακοίνωσαν σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε διαμερίσματα στην πόλη, προσφέροντας στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε 180 επωφελούμενους.
Οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων με 30 διαμερίσματα στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας,- Νέας Χαλκηδόνας και σε όμορες περιοχέςεπεκτείνει τοπρόγραμμαESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO) και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει μέχρι σήμερα προσφέρει αξιοπρεπή στέγαση σε πάνω από 37.000 πρόσφυγες.
Το πρόγραμμα ESTIAστο ΔήμοΝέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόναςυλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και προβλέπει τη σταδιακή στέγαση σε διαμερίσματα για συνολικά 180αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος κ. Άρης Βασιλόπουλος, ο δήμοςΝέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας αποτελείται από δύο προσφυγουπόλεις που δημιουργήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες όταν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία εγκατέλειψαν για πάντα τις περιοχές όπου είχαν κατοικήσει επί τρεις χιλιάδες χρόνια και ήρθαν διωγμένοι στην Ελλάδα. Πρόσθεσετη σημασία της υλοποίησης του προγράμματος στην περιοχή ώστε να βοηθηθούν με τη σειρά τους οι πρόσφυγες, να βρουν καταφύγιο και να συνεχίσουν τις ζωές τους.Τέλος, επεσήμανε τη σημασία της επαφής με ανθρώπους που φέρουν στοιχεία άλλων πολιτισμών, την ανάγκη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
OΑντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα κ. PhilippeLeclerc, ευχαρίστησε τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την πρωτοβουλία του να συμμετέχει στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται με επιτυχία σε άλλους επτά δήμους της χώρας και σημείωσε τον υψηλό συμβολισμόένας δήμος που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες να φιλοξενεί τώρα με τη σειρά του πρόσφυγες, ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο και τις διώξεις.Παράλληλα τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου όλοι ωφελούνται, τόσο οι πρόσφυγες,ζώνταςσε αξιοπρεπείς συνθήκες,όσο και οι κοινότητες υποδοχής και η τοπική οικονομία.Ο κ. Leclercέκλεισε με τη βεβαιότητα πως οι πρόσφυγες θα βρουν ένα φιλόξενο νέο σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, που υλοποιείται από την Υ.Α. σε συνεργασία με μία σειρά από οργανώσεις και με οκτώ πλέον φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οικογένειες των αιτούντων άσυλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, λαμβάνουν επίσης οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Επιπλέον, προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την Υπηρεσία Ασύλου.

Μοιρασου το.