Dimos-news.gr
    Facebook LinkedIn
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
    • Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!
    • Παρέμβαση Περιφερειάρχη για την λειτουργία στην Κρήτη συντονιστικού κέντρου Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη -διαχείριση μεγάλων κρίσεων.
    • Σε 74 σημεία επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον καθαρισμό ποταμών και την αποκατάσταση αναχωμάτων
    • Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής το πρώτο Φεστιβάλ Φιλοζωίας στο Πεδίο του Άρεως 23 – 24 Σεπτεμβρίου
    • Κλειστά σχολεία στον Δήμο Τρικκαίων – Τι θα γίνει με τα μαθήματα
    • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ομάδα εθελοντών του «Χαμόγελου του Παιδιού»
    • Ξεκίνησαν τα πρώτα φορτηγά της Περιφέρειας Αττικής με βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
    • Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024
    Facebook LinkedIn
    Dimos-news.gr
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
      • Γενικές
      • Περιφερειών
      • Δήμων
    • ΑΡΘΡΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου
    • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
      • Οι Περιφέρειες της χώρας
      • Οι Δήμοι της χώρας
    • ΑΠΟΤ. ΕΚΛΟΓΩΝ
      • Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2019
      • Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών 2019
      • Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών 2019
      • Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Dimos-news.gr
    Είσαι στο:Αρχική»ΓΕΝΙΚΕΣ»Τη σημαντική νέα έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τους ξένους περιηγητές τού 17ου- 19ου αι. θα εγκαινιάσει την ερχόμενη Δευτέρα η Πρωθυπουργός

    Τη σημαντική νέα έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τους ξένους περιηγητές τού 17ου- 19ου αι. θα εγκαινιάσει την ερχόμενη Δευτέρα η Πρωθυπουργός

    0
    By ioanna στις 31/08/2015 ΓΕΝΙΚΕΣ

    Μια σημαντική νέα έκθεση, προάγγελο της επετείου 150 χρόνων από τη θεμελίωση τού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα εορταστεί το 2016, θα εγκαινιάσει την ερχόμενη Δευτέρα η Πρωθυπουργός: «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…» Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας

    Η νέα περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», που θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η Πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου, παρουσία της αν. Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Συνοδοιπόροι μας οι Ευρωπαίοι περιηγητές που επιχειρούν το «μεγάλο ταξίδι» στην πρωτεύουσα πόλη του ελληνισμού και, εμπνευσμένοι από το κίνημα του κλασικισμού, αποτυπώνουν τα «υπέροχα ερείπια» του ιστορικού της παρελθόντος.

    Είκοσι δύο εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και δεκατέσσερα πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων προσφέρουν τοπία, εικόνες, μνημεία και χρονικές στιγμές της Αθήνας των περιηγητών, ανατροφοδοτούν τη φαντασία μας και δημιουργούν σημεία εκκίνησης για τις προσωπικές μας αναγνώσεις.

    Τριάντα πέντε μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών συμπληρώνοντας το γοητευτικό τους αφήγημα για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης. Τη μουσειακή εμπειρία συμπληρώνουν τα μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών, αλλά και η ελληνική μουσική, όπως αυτή που κατέγραψε επισκεπτόμενος την Αθήνα το 1874-5 ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής L.A. Bourgault-Ducoudray.

    Το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο άνθησε ο ευρωπαϊκός περιηγητισμός συναρτάται άμεσα με την εντατικοποίηση της μελέτης της κλασικής αρχαιότητας και τη συστηματοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συγκρότηση των πρώτων ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών και των αρχαιολογικών μουσείων της Ευρώπης, αλλά και η σκοτεινή πλευρά του περιηγητισμού, η αρχαιομανία και η αρχαιοσυλία, φαινόμενα που ευαισθητοποίησαν την νεοσύστατη ελληνική πολιτεία και οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής για την προστασία των αρχαιοτήτων και τη δημιουργία των αρχαιολογικών μουσείων.

    Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Τα συνολικά 76 εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γλυπτικής και αρχειακά τεκμήρια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και χαρακτικά, ζωγραφικά έργα και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Έργα έχουν δανείσει ακόμη το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ψηφιακές εφαρμογές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσανατολιστεί καλύτερα στο μνημειακό τοπίο της πόλης, να ξεφυλλίσει εικόνες από τα βιβλία που εκτίθενται, να ρίξει ματιές στην καθημερινή ζωή της πόλης, καθώς αυτή ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και να αναστοχαστεί πάνω στη σχέση όσων διέμεναν τότε στην Αθήνα, μόνιμα ή προσωρινά, με τις αρχαιότητες, με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών και επιλεγμένων κειμένων από τους περιηγητές, αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του νέου ελληνικού κράτους. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

    Μια μικρή ταινία παρουσίασης της έκθεσης είναι διαθέσιμη διαδικτυακά (https://www.youtube.com/watch?v=ehqGYoLcbvA).

    Τέλος, αυτή η περιοδική έκθεση αποτελεί προάγγελο για μια σημαντική επέτειο που πλησιάζει. Το έτος 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Το μακρύ χρονικό της ίδρυσης, της φυσιογνωμίας, της πορείας και των δραστηριοτήτων του μουσείου που έχει συνδεθεί τόσο στενά με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας θα ξεδιπλωθεί με μια σειρά δράσεων. Η πρώτη παρουσιάζεται ήδη σε ξεχωριστή αίθουσα στη συνέχεια της έκθεσης των Περιηγητών και περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη εκθεσιακή εγκατάσταση, που φιλοδοξεί να μεταφέρει τους επισκέπτες στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Μουσείου.

    Η νέα έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζει το γενεσιουργό πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο το Μουσείο οφείλει την ίδρυσή του και ολοκληρώνεται με μια αναβίωση της πρώτης του εποχής.

    Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20.00 (με επίδειξη πρόσκλησης).

    Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10): Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00
    Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
    Τηλ: 213214 4891 Fax: 210 8213573
    Email: eam@culture.gr
    www.namuseum.gr

    Μοιράσου το. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δήλωση Στάθη Κωνσταντινίδη μετά το τέλος της σύσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας

    ΠΕΔΚΜ: Συλλυπητήρια στη Ρία Καλφακάκου για την απώλεια του συζύγου της.

    Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να φανώ αντάξιος της αποστολής μου

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΔΗΜΟ
    • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
    • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
    • ΔΗΜΩΝ
    24/09/2023

    Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!

    24/09/2023

    Παρέμβαση Περιφερειάρχη για την λειτουργία στην Κρήτη συντονιστικού κέντρου Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη -διαχείριση μεγάλων κρίσεων.

    24/09/2023

    Σε 74 σημεία επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον καθαρισμό ποταμών και την αποκατάσταση αναχωμάτων

    24/09/2023

    Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής το πρώτο Φεστιβάλ Φιλοζωίας στο Πεδίο του Άρεως 23 – 24 Σεπτεμβρίου

    24/09/2023

    Παρέμβαση Περιφερειάρχη για την λειτουργία στην Κρήτη συντονιστικού κέντρου Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη -διαχείριση μεγάλων κρίσεων.

    24/09/2023

    Σε 74 σημεία επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον καθαρισμό ποταμών και την αποκατάσταση αναχωμάτων

    24/09/2023

    Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής το πρώτο Φεστιβάλ Φιλοζωίας στο Πεδίο του Άρεως 23 – 24 Σεπτεμβρίου

    10/09/2023

    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ομάδα εθελοντών του «Χαμόγελου του Παιδιού»

    24/09/2023

    Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!

    24/09/2023

    Κλειστά σχολεία στον Δήμο Τρικκαίων – Τι θα γίνει με τα μαθήματα

    10/09/2023

    Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

    10/09/2023

    Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

    Είναι ένα ειδησεογραφικό Portal που ασχολείται μόνο με ειδήσεις της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Ο επισκέπτης του Portal έχει την δυνατότητα εκτός από τις ειδήσεις που αφορούν γενικά την Αυτοδιοίκηση, να βρει και μεμονωμένα τις ειδήσεις που αφορούν την συγκεκριμένη Περιφέρεια ή Δήμο.

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
    24/09/2023

    Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!

    24/09/2023

    Παρέμβαση Περιφερειάρχη για την λειτουργία στην Κρήτη συντονιστικού κέντρου Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη -διαχείριση μεγάλων κρίσεων.

    24/09/2023

    Σε 74 σημεία επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον καθαρισμό ποταμών και την αποκατάσταση αναχωμάτων

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

    Αμβροσίου Φραντζή 7
    Νέος Κόσμος 11743, Αθήνα
    Τηλ.: 210-9227500
    Φαξ: 211-8006968
    Email: info@whoiswhogroup.com
    Web: www.whoiswhogroup.com

    wiw.gr dimosprofile.gr

    ©2022 dimos-news.gr | Powered by Who is Who Group
    • Η Εταιρεία
    • Όροι Χρήσης
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.