Συνεχίζεται η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου – παράρτημα Νάουσας.
Η επόμενη ομιλία με τίτλο: «Παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη: Γιατί είναι τόσο δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 20:00 στην αίθουσα διαλέξεων του Πολυχώρου Πολιτισμού «Βέτλανς».
Ομιλήτρια θα είναι η Ναουσαία κ. Αθηνά Καππάτου, Διδάκτωρ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν (Technische Universiteit Eindhoven).
Περίληψη Ομιλίας
Πυρηνική σύντηξη είναι η συνένωση δύο ελαφρών πυρήνων, παραδείγματος χάριν υδρογόνου, σε έναν βαρύτερο: μια διαδικασία που απελευθερώνει σημαντικά ποσά ενέργειας. Δε χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε αντιδράσεις σύντηξης. Ο ήλιος, για παράδειγμα, τροφοδοτείται από αντιδράσεις σύντηξης. Για να συνενωθούν οι δύο πυρήνες όμως, πρέπει να έρθουν πολύ κοντά μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί το τελευταίο, οι πυρήνες είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών (εκατοντάδες εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου). Σε αυτές τις συνθήκες οι πυρήνες υδρογόνου είναι σε μορφή πλάσματος. Συνεπώς, για να καταφέρουμε την παραγωγή εκμεταλλεύσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, χρειάζεται να μάθουμε πως να συγκρατούμε και να ελέγχουμε αυτό το πλάσμα σε ειδικούς αντιδραστήρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αντιδραστήρα αποτελεί ο ITER που κατασκευάζεται τώρα στη νότια Γαλλία.
Η επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης στη Γη για την παραγωγή εμπορικά εκμεταλλεύσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ερευνάται εδώ και δεκαετίες. Υπόσχεται μια καθαρή, ασφαλή και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, χωρίς ραδιενεργά απόβλητα και χωρίς να επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί
να παρέχει τη λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. Αποτελεί ωστόσο ένα δύσκολο εγχείρημα, οπότε το βασικό ερώτημα συνίσταται στο κατά πόσο είναι εφικτή. Τελικά, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έρευνα στον τομέα αυτό και κυρίως, αξίζει τον κόπο;
Βιογραφικό Ομιλήτριας
Γεννήθηκε στη Νάουσα και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, επισκέφθηκε το ερευνητικό κέντρο JET στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρακτική άσκηση και τη διπλωματική της εργασία, όπου εργάστηκε με διάφορες διαγνωστικές τεχνικές πλάσματος. Ξεκίνησε το διδακτορικό της στην Ολλανδία, όπου και διέμεινε για ένα χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα τρία χρόνια του διδακτορικού της εργάστηκςεστο Ινστιτούτο Max-Planck στο Μόναχο. Απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2014 από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven.