Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου
Κύριε Πρύτανη
Κυρίες και Κύριοι
Το αναγνωρίζουμε όλοι οι Γιαννιώτες τι σημαίνει το Πανεπιστήμιο για την πόλη μας.
Για να είμαστε ειλικρινείς, η ίδρυση του Πανεπιστημίου, άλλαξε τη ροή των πραγμάτων στα Γιάννενα. Άνοιξε τους ορίζοντες της πόλης με πολλούς τρόπους.
Το ίδιο το Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και η όσμωση των κατοίκων της περιοχής με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους χιλιάδες φοιτητές, μετέβαλαν πολλά δεδομένα μιας «κλειστής» πόλης και κοινωνίας.
Χαίρομαι πολύ για τη σημερινή «εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης» στο Γεώργιο Μυλωνά, όπως πολύ σωστά την ονομάσατε.
Είναι χρέος μας. Οφείλουμε κάθε τιμή στον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα αλλά και στη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα.
Προσωπικά νιώθω και μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, λόγω της προσωπικής σχέσης μου με το Γιώργο Μυλωνά.
Ήταν ο νονός μου, ο «πνευματικός πατέρας», όχι μόνο κατ’ όνομα και τύποις, αλλά με μια σχέση ουσίας, μια σχέση ζωής, που τη θεωρώ πολύτιμη για μένα.
Είχαμε μιλήσει πολλές φορές για το Πανεπιστήμιο, μου είχε διηγηθεί για τις συζητήσεις του με τον Γεώργιο Παπανδρέου σχετικά με την ίδρυση πανεπιστημίου στα Γιάννενα.
Μου έλεγε για μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1964, όταν υπενθύμισε στον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου την προεκλογική υπόσχεση που έδωσε στα Γιάννενα για την ίδρυση των πρώτων σχολών, είχαν ξεσηκωθεί όλοι οι βουλευτές από την Πάτρα που θεωρούσαν αδιανόητο με Αχαιό πρωθυπουργό να μην ιδρυθεί πρώτα πανεπιστήμιο στην Πάτρα.
Τελικά το Τμήμα της Φιλοσοφικής , η πρώτη σχολή στα Γιάννενα, ανακοινώθηκε στις 8 Μαΐου 1964, λίγους μήνες πριν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Πέρα από την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση της πρώτης σχολής που άνοιξε το δρόμο και για τις επόμενες στο Πανεπιστήμιο μας, ο Γεώργιος Μυλωνάς ήταν αυτός που ως Υφυπουργός Προεδρίας, ασκώντας και τις αρμοδιότητες της Παιδείας στη θέση του Λουκή Ακρίτα που απεβίωσε, προώθησε τον προγραμματισμό και την ίδρυση Πανεπιστημιούπολης, στη σημερινή της θέση στη Δουρούτη.
Δεν έκανε ποτέ από όλα όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και είναι από τα αρνητικά της πολιτικής, για να «εξαργυρώσει» με μεγαλοστομίες και φανφάρες αυτή την προσφορά τους.
Γιατί αυτό που χαρακτήριζε τον Γεώργιο Μυλωνά ως άνθρωπο και ως πολιτικό, ήταν το ήθος και η αξιοπρέπεια. Κι αυτό αναγνωρίζονταν από όλους, πολιτικούς φίλους και αντιπάλους.
Και ο τρόπος που πορεύθηκε αλλά και ο τρόπος που αποχώρησε από την πολιτική, είχε αυτή την αξιοπρέπεια που τον χαρακτήριζε κερδίζοντας τον σεβασμό από όλους.
Τρίτης γενιάς πολιτικός.
Ένα ευπατρίδης της πολιτικής, ένα φιλελεύθερο πνεύμα, ένας βαθιά δημοκρατικός στις ιδέες και στις πράξεις, άνθρωπος.
Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.
Τα Γιάννενα χρωστάνε πολύ περισσότερα στον Γεώργιο Μυλωνά, από την ίδρυση ενός Πανεπιστημίου.
Χρωστάνε τον ορίζοντα – όπως είπα- που άνοιξε στην πόλη.
Του είμαστε βαθιά ευγνώμονες γι’ αυτό.
Σας ευχαριστώ.