Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας και ο Γιαννιώτης πιλότος Δημήτρης Βλάχος.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Ι, υπάρχουν τα νέα στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία, ωστόσο πρόσθεσε πως ο Δήμος Ιωαννιτών δεμ εφησυχάζει και θα συνεχίσει την τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, γιατί «θέλουμε να ξέρουμε με σαφή χρονικό ορίζοντα, πότε τα Γιάννενα θα έχουν ένα ολοκληρωμένο Αεροδρόμιο που θα στηρίξει την τοπική ανάπτυξη και τη στρατηγική μας στον τουρισμό».
Στοιχεία αισιοδοξίας δημιουργεί το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων διακηρύσσει την πολιτική της βούληση να καταστήσει το Αεροδρόμιο λειτουργικό και η ΥΠΑ πλέον μελετά συστήματα προσέγγισης τα οποία πρότεινε ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ μετά την πίεση που ασκήθηκε, τα Γιάννενα προστέθηκαν στην ομάδα των τεσσάρων αεροδρομίων που περιλαμβάνει η πρόταση για ένταξη στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Horizon.
Επιπλέον το κόστος των σύγχρονων συστημάτων προσέγγισης Αεροσκαφών, όπως το GBAS, είναι υποπολλαπλάσιο του περιβόητου ILS για το οποίο γίνονταν όλες οι συζητήσεις στο παρελθόν και μπορούν να δώσουν αποτελεσματική λύση για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Μια τακτική που αποδίδει καρπούς
«Θεωρούμε ότι η τακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή στο θέμα του Αεροδρομίου, φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα τα οποία δείχνουν να αλλάζουν το τοπίο», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και τόνισε πως η Δημοτική Αρχή επέλεξε από την πρώτη μέρα της θητείας της μια τακτική ουσίας κι όχι δηλώσεων εντυπωσιασμού, κινούμενη σε δύο επίπεδα:
– άσκηση πολιτικής πίεσης με επιστολές και συναντήσεις, ώστε να κατανοήσει τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, ότι χωρίς την τοποθέτηση των κατάλληλων συστημάτων προσέγγισης, απαξιώνονταν μια επένδυση 20 εκατ στο Αεροδρόμιο. Συνεργασία με βουλευτές και παροχή στοιχείων ώστε το Αεροδρόμιο να γίνει αντικείμενων συνεχών παρεμβάσεων στη Βουλή και να διατηρηθεί σε μόνιμη επικαιρότητα.
– Τεχνοκρατική προσέγγιση. «Με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων συνεργατών του Δήμου, προσεγγίσαμε το θέμα τεχνοκρατικά. Η ΥΠΑ είχε οχυρωθεί πίσω από την ακαταλληλότητα του ILS και έβρισκε «άλλοθι» για να μην προχωρήσει το θέμα. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για άλλα συστήματα προσέγγισης κι επιμείναμε να εξεταστεί η καταλληλότητα τους», όπως εξήγησε ο Δήμαρχος.
Στην πορεία που είχε η υπόθεση του Αεροδρομίου, ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» τη σύσκεψη εργασίας που προκάλεσε ο Δήμος Ιωαννιτών τον περασμένο Νοέμβριο με τη συμμετοχή του Δήμου, παραγόντων της ΥΠΑ και του Υφυπουργού Μεταφορών-Υποδομών. Η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποδέχθηκε το σκεπτικό του Δήμου για την λειτουργική αναβάθμιση του Αεροδρομίου και οι τεχνοκράτες της ΥΠΑ παραδέχθηκαν ότι οι προτάσεις του Δήμου για άλλα συστήματα εκτός του ILS έχουν βάση και θα μελετηθούν. Αυτό είναι που έφερε και τη διαφοροποίηση σε σχέση με όσα είχαμε στο παρελθόν.
Από κει και πέρα όμως «τροχοπέδη και αρνητικός παράγοντας στην εξέλιξη, ήταν η ηγεσία της ΥΠΑ και κυρίως ο Διοικητής της, καθώς το διάστημα που μεσολάβησε δεν προχώρησε ουσιαστικά όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη και είχε άρνηση να συνεργαστεί μαζί μας όπως δεσμεύθηκε. Γι’ αυτό και μίλησα για «θετική εξέλιξη», όταν στην συνάντηση μας στην Αθήνα η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με ενημέρωσε ότι τον απομακρύνει», είπε ο κ. Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ανέφερε πως τόσο από τις συναντήσεις που είχε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, όσο και από την πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σπίρτζη, αναδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία έχει τη βούληση να καταστήσει λειτουργικό το Αεροδρόμιο με την τοποθέτηση των κατάλληλων συστημάτων προσέγγισης αεροσκαφών.
Όμως – πρόσθεσε- «εμείς δεν επαναπαυόμαστε σε αυτό και δεν εφησυχάζουμε. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε καταθέτοντας πάντα τεκμηριωμένες προτάσεις, ώστε οι προθέσεις να γίνουν πράξεις. Θα περιμένουμε λίγες μέρες –όπως ζήτησε ο Υπουργός- για να αναλάβει τα καθήκοντα της η νέα Διοίκηση της ΥΠΑ. Θα ζητήσουμε και νέα συνάντηση εργασίας γιατί θέλουμε να έχουμε σαφή χρονοδιαγράμματα και σαφείς δεσμεύσεις, τόσο για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του Αεροδρομίου, όσο και για την τοποθέτηση των κατάλληλων συστημάτων προσέγγισης. Θέλουμε να ξέρουμε με σαφή χρονικό ορίζοντα πότε τα Γιάννενα θα έχουν ένα ολοκληρωμένο Αεροδρόμιο που θα στηρίξει την τοπική ανάπτυξη και τη στρατηγική μας για τον τουρισμό».
Επιδιώκουμε γρήγορη λύση
«Θέλω να πιστεύω πως με την αλλαγή ηγεσίας στην ΥΠΑ και τη στάση που κρατάει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα δοθεί γρήγορα λύση για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων», τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας.
Υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα κωλυσιεργία σχετίζονταν με πολιτικές κινήσεις της Διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πρόσθεσε: «έχουμε εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες της υπηρεσίας και το δείξαμε έμπρακτα πιέζοντας για λύσεις μέσω της ΥΠΑ και δεν απευθυνθήκαμε σε εξωτερικούς συνεργάτες για να μας κάνουν μελέτες, όπως υποστήριζαν ορισμένοι. Πιστεύω ότι δεν θα συναντήσουμε πλέον προβλήματα».
Και ο κ. Γκόλας τόνισε από την πλευρά του ότι αν φαίνεται πως «είμαστε σε καλό δρόμο», από τη Δημοτική Αρχή «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός».
Αναφερόμενος στα όσα παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα στην Αθήνα από την ΥΠΑ και τη EUROCONTROL, ο κ. Γκόλας είπε ότι τα Γιάννενα έχουν προστεθεί πλέον στην χρηματοδοτική πρόταση που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα Horizon και η οποία θα κριθεί στο τέλος του καλοκαιριού. Μέσω αυτής της διαδικασίας, αν δεν υπάρξει εμπλοκή, η ΥΠΑ δίνει ορίζοντα το 2017 για την τοποθέτηση συστήματος προσέγγισης.
Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά στο δρόμο που έχει χαράξει για το Αεροδρόμιο και ταυτόχρονα κάνει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση του τουρισμού σε καθημερινή συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου όπως είναι οι ξενοδόχοι.
«Αυτός ο σχεδιασμός μας θα είναι ολοκληρωμένος μόνο με ένα ολοκληρωμένο Αεροδρόμιο που μπορεί να τον εξυπηρετήσει», σημείωσε με έμφαση ο κ. Γκόλας.
Κατέληξε λέγοντας πως «Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε θέματα της «στενής της» αρμοδιότητας. Αλλά προχωράμε με σχέδιο και στρατηγική για να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα βελτιώσουν την οικονομική θέση της Ηπείρου για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα φέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε μια περίοδο που η τοπική μας κοινωνία είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη».
Η εξέλιξη της τεχνολογία δίνει αξιόπιστες λύσεις
Σε τεχνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Γιαννιώτης πιλότος Δημήτρης Βλάχος, που έχοντας θέσει την τεχνογνωσία του στη διάθεση του Δήμου, βοήθησε σε τεχνοκρατικό επίπεδο στην υπόθεση του Αεροδρομίου.
Ο κ. Βλάχος εξήγησε ότι το GBAS αλλά και άλλα συστήματα προσέγγισης στα οποία επέμενε ο Δήμος Ιωανιτών εξελίσσονται συνεχώς, έχουν δοκιμαστεί ήδη σε πιο «δύσκολα» Αεροδρόμια από αυτό των Ιωαννίνων και είναι αξιόπιστα, «πιάνουν» οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και το κόστος τους είναι μικρό.
«Πριν από 10 χρόνια το ILS κόστιζε 800.000 ευρώ, σήμερα ένα πολύ πιο εξελιγμένο σύστημα προσέγγισης κοστίζει περίπου 150.000 ευρώ. Κι αν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα οι 100.000 ευρώ θα προέρθουν από την Ε.Ε. και οι 50.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Μιλάμε για ασήμαντα ποσά για να γίνει πτητικά αξιόπιστο το Αεροδρόμιο, όταν επενδύονται εκατομμύρια στο έργο αναβάθμισης του», είπε ο κ. Βλάχος.
Σημείωσε πως «αν δεν τοποθετηθούν όργανα προσέγγισης, όσα λεφτά και να ξοδευτούν τα Γιάννενα δεν θα έχουν αεροδρόμιο» και πρόσθεσε πως για να είναι ουσιαστικά ένα αεροδρόμιο Διεθνές, θα πρέπει «να μπορεί να το επισκεφθεί οποιαδήποτε στιγμή, οποιοδήποτε αεροσκάφος με οποιονδήποτε καιρό. Αυτό τα Γιάννενα δεν το πληρούσαν ποτέ. Όταν μια εταιρεία βλέπει στατιστικά ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει ένα αεροδρόμιο ανά πάσα στιγμή, τότε παύει να το υπολογίζει».
Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε πλέον σε έναν πολύ καλό δρόμο με αυτά που πετύχαμε κι αυτά που προσδοκούμε».