ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
17η Διδακτική περίοδος
Μάθημα 12ο , Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7:00μμ.
στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο
ΘΕΜΑ: Θουκυδίδη «Η παθολογία του πολέμου»
(Αλληλοσπαραγμός το προαιώνιο σαράκι της φυλής μας)
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος
Στο τελευταίο μάθημα (18 Δεκεμβρίου) για το 2019, ο εισηγητής θα αναπτύξει ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της ανθρώπινης σκέψης για την αγριότητα της εμφύλιας σύρραξης μεταξύ των Ελλήνων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ένα μοναδικό κείμενο της παγκόσμιας σκέψης που με μοναδικό τρόπο διεισδύει και αναλύει την αγριότητα της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε μια εμφύλια σύρραξη. Κάποια στιγμή αναφερόμενος στη Κέρκυρα και αναφέρει ότι: «Καὶ γὰρ πατὴρ παῖδα έκτανε!» δηλαδή έφτασε ο πατέρας να σκοτώνει το παιδί του! Έτσι, μ’ αυτόν τον ολέθριο αλληλοσπαραγμό, μετά το έπος των περσικών πολέμων, που οι Έλληνες ήταν ενωμένοι, και τη λαμπρή Πεντηκονταετία που ακολούθησε, ο Πελοποννησιακός πόλεμος υπήρξε το τελειωτικό χτύπημα της πόλης – κράτος και κατ’ επέκταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Δυστυχώς αυτή η ολέθρια λειτουργία των Ελλήνων, υπήρξε τραγική και με ολέθρια αποτελέσματα για τους Έλληνες. Την αλληλοφάγωμαρα των διαδόχων του Μ. Αλέξανδρου, άμεσα όμως για μας με την ίδρυση και λειτουργία του Νεοελληνικού κράτους. Έτσι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, εμείς δολοφονήσαμε – το πιο φωτισμένο πολιτικό πρόσωπο της Ευρώπης, τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια! Και ακολούθησε περίπου για 150 χρόνια πολιτική αστάθεια (Βασιλείς – Αντιβασιλικοί) μέχρι το 1974 που δόθηκε οριστική μόνιμη και νομική λύση, αδιαμφισβήτητα, στην μορφή του πολιτεύματος. Ο διχασμός μετά τους Βαλκανικούς πολέμους έφερε την Μικρασιατική καταστροφή. Μετά την Γερμανική κατοχή, ενώ τα κράτη της Ευρώπης ανασυγκροτούνταν, εμείς πέσαμε στην καταστροφική συμφορά του αλληλοσπαραγμού του Εμφυλίου πολέμου (1945-1949).
Τέλος με τη δική μας υπαιτιότητα, δικτατορία συνταγματαρχών (1967-1974), διχοτομήθηκε η Κύπρος, και στα από δω και πέρα ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Μάλιστα ο εισηγητής πιστεύει ότι αυτό το κείμενο του Θουκυδίδη (Παθολογία πολέμου) έπρεπε να είναι συνεχώς το μορφωτικό Ευαγγέλιο όλων των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια του βίου τους, με την ελπίδα να αυξηθεί η κοινωνική συνείδηση και ευθύνη και να μειωθεί ο ατομικισμός, ο δογματισμός, η ιδιοτέλεια και η αρχομανία για να έχει η χώρα μας και ο λαός μας την πορεία, και την ανώτερη πολιτικοοικονομική λειτουργία που ιστορικά και ανθρώπινα αξίζει.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ.
Για το
Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος
Υ. Μάλιστα ο εθνικός ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος με την πολιτική οξυδέρκεια, τις σωστές επιλογές συμμάχων και τη σοβαρή κρατική οργάνωση και λειτουργία, κατόρθωσε να κάνει την Ελλάδα των δυο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αυτοεξορισμένος στο Παρίσι, έγραψε την πιο σπουδαία μετάφραση του έργου του Θουκυδίδη (Πελοποννησιακός πόλεμος) με την ελπίδα, να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες, μελετώντας το, πόσο τραγικά επιζήμιος είναι ο αλληλοσπαραγμός! Αλλά ……….