Κυρίες και κύριο Συνάδελφοι – -Εκπρόσωποι των φορέων – Συμπολίτες
Παρουσιάζουμε σήμερα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δήμου Ιωαννιτών τους τελευταίους 15 μήνες.
Μέσα στην πιο δύσκολη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας, δίνουμε μια μεγάλη καθημερινή, συνεχή μάχη.
Για να στέκεται ο Δήμος Ιωαννιτών όρθιος, αξιόμαχος, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που καταρρέει.
Για να είναι κοινωνικά ευαίσθητος, στήριγμα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.
Στις συνθήκες που ζούμε η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ένα νέο ρόλο, γιατί ο Δήμος αποτελεί το τελευταίο και ίσως το μοναδικό «εργαλείο» διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, μέσω των δομών που λειτουργεί και των υπηρεσιών που παρέχει.
Καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες όχι απλής διαχείρισης κι επίλυσης καθημερινών προβλημάτων, αλλά πρωτοβουλίες που θα δίνουν προοπτική στην τοπική οικονομία και αχτίδα ελπίδας στην κοινωνία .
Αυτό το νέο ρόλο του Δήμου προσπαθούμε να υπηρετήσουμε αυτό τον ένα χρόνο και τρεις μήνες, με σκληρή δουλειά και καθημερινή προσπάθεια, αλλά και με λάθη και με παραλήψεις σίγουρα. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα, όπως επίσης και τον σχεδιασμό που έχουμε για το μέλλον, για όσα μας περιμένουν ακόμη.
Σε έναν απολογισμό πεπραγμένων είναι απαραίτητο να αναφερθώ συνοπτικά στο γενικό περιβάλλον αυτού του χρόνου.
Ο χρόνος που πέρασε ήταν με βεβαιότητα η πιο δύσκολη περίοδος που έζησε η Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλές δεκαετίες:
-Με πολιτική αβεβαιότητα και με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έβρισκες συνομιλητή στην κεντρική εξουσία για να επιλύσεις και να προωθήσεις τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου.
-Με το χειρότερο οικονομικό περιβάλλον για την Αυτοδιοίκηση, τη χώρα και την κοινωνία, ακόμα και η καθημερινή λειτουργία για τα αυτονόητα ενός Δήμου –πιστέψτε με- ήθελε πολύ μεγάλο αγώνα, γιατί τίποτα δεν ήταν δεδομένο.
-Με τους πολίτες να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο και το κράτος να μη στέλνει ούτε ένα ευρώ εδώ και 7 μήνες από τις υποχρεώσεις του στην Αυτοδιοίκηση.
Ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή το ποσό που το κράτος οφείλει στο Δήμο Ιωαννιτών και «φωνάζουμε» όλοι οι Δήμαρχοι πως αν δεν έρθουν αυτά τα χρήματα δεν είναι δυνατόν να κλείσουνε οι προϋπολογισμοί του 2015. Ήδη έχουμε τον πρώτο Δήμο στην Ελλάδα (Δήμο Σαλαμίνας) που κήρυξε επισήμως πτώχευση.
-Ήταν μια χρονιά με κλειστές Τράπεζες και capital controls που όχι μόνο φρέναραν την εξέλιξη των έργων και των δημοπρατήσεων στην πιο κρίσιμη περίοδο που εξελίσσονται τα έργα, αυτή του καλοκαιριού, άλλα είχαμε και έχουμε όλοι οι Δήμοι τεράστιο πρόβλημα να κλείσουμε τα έργα του ΕΣΠΑ κι αυτό απορροφά μεγάλες δυνάμεις από τις Τεχνικές και Οικονομικές υπηρεσίες μας.
-Αυτό το γενικό οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, επιδεινώνεται στο Δήμο Ιωαννιτών από τις πολιτικές επιλογές που έγιναν στο παρελθόν και κυρίως της αλόγιστης δανειοδότησης – όχι για έργα- αλλά για τη συντήρηση ενός πολυδάπανου πελατειακού μηχανισμού.
Ο Δήμος Ιωαννιτών κουβαλάει κάθε χρόνο –και για πολλά χρόνια ακόμη – τον μεγάλο βραχνά της αποπληρωμής των υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων από το παρελθόν.
Προσέξτε παρακαλώ τα νούμερα: Από το 2011 μέχρι το τέλος του 2015 δώσαμε 18,5 εκατομμύρια ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων . Δίνουμε δηλαδή κάθε χρόνο, γύρω στα 3,7 εκατ. ευρώ. Το νούμερο είναι υπέρογκο, αντιστοιχεί περίπου στο διπλάσιο της ΣΑΤΑ που εισπράττουμε κάθε χρόνο.
Δίπλα σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε την μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως την έλλειψη εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας , την τεράστια αύξηση της γραφειοκρατίας, που σε καμία περίπτωση δε συμβάλει στη διαφάνεια και στην αποτελεσματική διοίκηση.
Σε αυτό λοιπόν το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που σας περιέγραψα, όπου κληθήκαμε να λειτουργήσουμε κυριολεκτικά «στην κόψη του ξυραφιού» θεωρώ ότι ο απολογισμός πεπραγμένων της πρώτης χρονιάς έχει θετικό πρόσημο.
Γιατί ο Δήμος Ιωαννιτών:
• Καταφέρνει να στέκεται όρθιος και να είναι οικονομικά αξιόπιστος, συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την προσπάθεια νοικοκυρέματος που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χωρίς να προσθέτει ούτε ένα ευρώ νέου χρέους, αντίθετα μειώνοντας κάθε χρόνο τα παλιά χρέη του.
• Καταφέρνει να έχει σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων αθροιστικά περίπου 11 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά από ίδιους πόρους. Έργα που εκτελούνται, άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης και θα ξεκινήσουν γρήγορα, άλλα που είναι στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα αρχίσαμε να επενδύουμε σε έργα και δράσεις που εξοικονομούν πόρους και θα αποφέρουν οφέλη για το δήμο και τον τόπο.
• Καταφέρνει να έχει αποκτήσει μεγάλο βαθμό ετοιμότητας, για να διεκδικήσει αποτελεσματικά πόρους στη νέα προγραμματική περίοδο. Γιατί ο χρόνος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας σε επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας, για το νέο ΕΣΠΑ, που είναι το «μέσο» ουσιαστικά για να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις για το μέλλον.
• Καταφέρνει να σηκώσει στις πλάτες του σχεδόν το σύνολο των δράσεων κοινωνικής πολιτικής, υποκαθιστώντας πολλές φορές το κράτος, αλλά και διεκδικώντας, αξιοποιώντας και υλοποιώντας με τρόπο που τον χαρακτηρίζουν τα ίδια τα Υπουργεία Δήμο-πρότυπο, κάθε προγράμματα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Ας πάμε τώρα στο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΔΡΑΣΗΣ.
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινάω από τα οικονομικά, γιατί η αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου, αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή των δράσεων, των έργων και εν γένει των πολιτικών που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και οικονομικά βιώσιμες.
Τι κάναμε:
Αντιμετωπίστηκαν παθογένειες δεκαετιών στη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και δημιουργήθηκαν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί ελέγχου, που δεν είχαν ποτέ δημιουργηθεί στο παρελθόν. Γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πια είναι η οικονομική εικόνα του Δήμου μας.
Κι όταν είπα ότι σε ένα γενικότερο περιβάλλον οικονομικής κατάρρευσης και αβεβαιότητας, ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται όρθιος, για να το τεκμηριώσω θα επικαλεστώ τους αριθμούς. Είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας και αποτυπώνει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, για το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών και τη «θεραπεία» της παθογένειας που έρχεται από την κακο- διαχείριση του παρελθόντος.
Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο προϋπολογισμός του 2014 παρουσίασε θετικά αποτελέσματα και λειτουργικό πλεόνασμα της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ.
Για πρώτη φορά αποπληρώνουμε τα δάνεια που μας κληρονόμησαν οι δημοτικές αρχές προ του 2010 από ίδιους πόρους και απελευθερώσαμε τα χρήματα της ΣΑΤΑ, που πηγαίνουν πλέον στο σύνολο τους για έργα κι όχι στα τοκοχρεωλύσια όπως γινότανε μέχρι το 2013.
Για πρώτη φορά βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν μέσα στο 2015, 25% περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα έσοδα παρελθόντων ετών, καταφέρνοντας να εισπράξουμε στοχευμένα από μεγαλοοφειλέτες του Δήμου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι οικονομικά φερέγγυος, πληρώνει στην ώρα τους τις υποχρεώσεις του και τον εμπιστεύονται όσοι συναλλάσσονται μαζί του. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες χρηματοδοτεί τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίζουν το σημαντικό τους έργο, όπως χρηματοδοτεί με 11 εκατομμύρια έργα από δικούς του πόρους.
Χωρίς ούτε ένα ευρώ νέο δάνειο που να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών, μειώνουμε κάθε χρόνο τα παλιά δάνεια. Όπως είπα ο Δήμος, δίνει κάθε χρόνο περίπου 3 εκατ. ευρώ για τα παλιά χρέη. Θέλω να σκεφτείτε τι σημαίνει αν αυτά τα χρήματα τα δίναμε κάθε χρόνο για έργα.
Δεν θέλω να καλλιεργήσω αβάσιμες προσδοκίες, γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη για την οικονομική σταθεροποίηση του Δήμου Ιωαννιτών και δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από μας.
Υπάρχει ένα πολύ αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα ανά πάσα στιγμή. Το ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι, όπου δεν μπορώ να σας περιγράψω την αγωνία που ζούσαμε κάθε μέρα, χωρίς ούτε ένα ευρώ να μπαίνει στο ταμείο του Δήμου και παρ’ όλα αυτά εμείς πληρώναμε κανονικά όλες τις υποχρεώσεις μας.
Αιφνιδιαζόμαστε συνεχώς από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν παλιές υποθέσεις αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων οικοπέδων, που πρέπει να πληρώσουμε. Είναι μια απροσδιόριστη μαύρη τρύπα που απομυζά πολλά χρήματα από το Δήμο.
Υπάρχει η γενική οικονομική αβεβαιότητα που έχει να κάνει με το ότι οι συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν, οι πόροι από το κράτος όχι μόνο είναι κουτσουρεμένοι αλλά πλέον δεν έρχονται. Όπως σας είπα μας οφείλει το κράτος περίπου 3 εκατ ευρώ κι αν δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015, είναι γιατί ειλικρινά δεν ξέρουμε ακόμα πως θα κλείσει. Γιατί δεν ξέρουμε πόσα από αυτά που μας οφείλει το κράτος θα πάρουμε τελικά.
Και μέσα σε όλα αυτά, φέτος είχαμε μια μεγάλη απομείωση πόρων, τους οποίους υπολογίζαμε ότι θα έχουμε όταν καταρτίζαμε τον προϋπολογισμό μας. Μας μείωσαν 500.000 τους ΚΑΠ, επιβλήθηκε φορολογία εσόδων του Δήμου με τη λογική της φορολογίας επιχειρήσεων 400.000 ευρώ, φόρος ακίνητης περιουσίας άλλα 400.000 ευρώ και άλλες μειώσεις πόρων που δεν αναφέρω αναλυτικά. Καταλαβαίνεται τι αντιμετωπίζαμε καθημερινά.
Κλείνοντας στο κομμάτι της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, θέλω να προσθέσω μία σημαντική παράμετρο.
Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε απλοί διαχειριστές – έστω και καλοί διαχειριστές – μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους για το δήμο με δύο τρόπους:
Α)διεκδικώντας στοχευμένα από την κεντρική διοίκηση. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε επιπλέον 3,5 εκατομμύρια στο Δήμο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αυτό τον τρόπο μέχρι σήμερα
Β) επενδύοντας σε δράσεις που εξοικονομούν πόρους. Θα αναφέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση στο νέο οδοφωτισμό που ξεκίνησε και θα συνεχίζεται κάθε χρόνο, γιατί θα έχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 50% σε σχέση με τον παλιό φωτισμό. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση για να μειώσουμε τα περίπου 3 εκατ που μας κοστίζει η ΔΕΗ κάθε χρόνο.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου για να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της. Για πρώτη φορά ο Δήμος υπέβαλε Ε9 κάνοντας μια πολύ δύσκολη δουλειά, γιατί δεν είχαμε στοιχεία από τα περισσότερα ακίνητα του Δήμου.
Τι σχεδιάζουμε:
-Συνεχίζεται συστηματικά η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου ώστε πολύ σύντομα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των ακινήτων.
– Συνεχίζουμε την προσπάθεια νοικοκυρέματος, την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τις ενέργειες και παρεμβάσεις που αποδίδουν οικονομία για την εξοικονόμησης πόρων.
-Συνεχίζεται η εντατική προσπάθεια είσπραξης από τις ανείσπρακτες απαιτήσεις του παρελθόντος, με έμφαση στους μεγαλοοφειλέτες. Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά έγινε και συνεχίζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει να κάνει με την πραγματική αποτύπωση των οφειλών, τη διαγραφή αυτών που είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να εισπραχθούν, την κατηγοριοποίηση και τη δημιουργία ξεχωριστών φακέλων για τους μεγαλοοφειλέτες ώστε, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, να κινηθούν όλες οι δυνατότητες που μας παρέχει ο Νόμος για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου.
2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι κάναμε:
Για τη Δημοτική Αρχή, η στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται και κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, είναι υπόθεση ύψιστης σημασίας και έργο πρώτιστης προτεραιότητας. Θέλουμε τα Γιάννενα «πόλη της ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης», έχοντας την φιλοσοφία ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι ούτε φιλανθρωπία, ούτε ελεημοσύνη.
Γι’ αυτό υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη πολιτική και πρέπει να σημειώσω πως έχοντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μιας κοινωνίας που δυστυχώς φωτοχοποιείται με δραματικούς ρυθμούς, χρειάστηκε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή να επανακαθορίσουμε κάποιους από τους σχεδιασμούς μας και να ρίξουμε ακόμη μεγαλύτερο βάρος στον κοινωνικό τομέα.
Διεκδικήσαμε και υλοποιήσαμε με τρόπο που χαρακτηρίστηκε από τις αξιολογήσεις ως πρότυπος για όλη την Ελλάδα, προγράμματα στήριξης αδύνατων κοινωνικών ομάδων και συνεχίζουμε, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Πολιτεία. Αναφέρω χαρακτηριστικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) όπου ο Δήμος μας είναι επικεφαλής για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Αναφέρω επίσης τις διανομές τροφίμων, τα προνοιακά επιδόματα και επιδόματα ΑμΕΑ, τα βιβλιάρια ανασφάλιστων πολιτών, τις εκδόσεις πιστοποιητικών απορίας και μια σειρά άλλων δράσεων, τις οποίες μάλιστα υλοποιούμε μέσω των υπηρεσιών μας για όλο το νομό κι όχι μόνο για το Δήμο μας.
Παρ’ ότι και ο Δήμος μας βιώνει την οικονομική κρίση, με δραματική μείωση των πόρων και του προσωπικού, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιωαννιτών -κόντρα στις αντιξοότητες- όχι μόνο συνεχίζει το έργο του – αλλά εμπλουτίζει συνεχώς τις δράσεις και τις δομές του, έχοντας εξυπηρετήσει πάνω από 20.000 συμπολίτες μας, ενώ δημιούργησε 123 νέες θέσεις εργασίας.
Έχει καταφέρει να απλώσει δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να στηρίξει το παιδί και την οικογένεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης εξυπηρετεί πάνω από 800 οικογένειες, 250 Δημοτικοί Λαχανόκηποι δόθηκαν για καλλιέργεια, Υπνωτήριο Αστέγων και Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους. Δημοτικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης.
Είναι έτοιμο και λειτουργεί σύντομα το Οδοντιατρείο Αλληλεγγύης ενώ έχει ξεκινήσει η δημιουργία ΚΕΠ υγείας.
Παράλληλα ο ΟΚΠΑΠΑ υλοποιεί πολλά προγράμματα για τους ηλικιωμένους, όπως είναι το «βοήθεια στο σπίτι», μια δομή που το 2010 ήταν απενταγμένη από το ΕΣΠΑ για τον παλιό Δήμο Ιωαννιτών. Λειτουργεί ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ για τους ηλικιωμένους.
Σήμερα όλοι οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου είναι πλέον ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, ενώ αντιμετωπίστηκαν κτιριακά προβλήματα, ανακαινίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν αρκετοί από τους σταθμούς.
Τι σχεδιάζουμε:
-Τη συνέχιση της διεκδίκησης και υλοποίησης κάθε κοινωνικού προγράμματος που πρόκειται να προκηρυχτεί.
-Την προετοιμασία για να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ την ανέγερση ενός νέου παιδικού σταθμού
-Τη δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών σε Ανατολή και Μέλανδρα –Νέα Ζωή
-Τη δημιουργία δύο νέων Κ.Η.Φ.Η. στην περιοχή της Καλούτσιανης και των Αμπελοκήπων.
-Θα προσθέσω, τέλος, κι έναν φιλόδοξο στόχο που αφορά στο παλιό Άσυλο Ανιάτων: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κόμβο κοινωνικών υπηρεσιών για το Δήμο Ιωαννιτών. Θέλει πολύ δουλειά, στήριξη από την πολιτεία και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Θα το παλέψουμε.
3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΕΡΓΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
3.1 Ολοκληρώνουμε αυτή την περίοδο μια σειρά από μεγάλες παρεμβάσεις και έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και αφορούν:
1. Στις βασικές υποδομές του Δήμου, όπως είναι ύδρευση του Λεκανοπεδίου, αποχέτευσης σε Κατσικά Πεδινή και Παραλίμνιο μέτωπο.
2. Στην ανάδειξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως ελκυστικό προορισμό, με έργα όπως η ανάπλαση στο Πέραμα, οι πεζοδρομήσεις στα Μπεζεστένια, η λειτουργία της ΟΑΣΗΣ αρχές του 2016, που θα βελτιώσει την εικόνα στο κέντρο της πόλης. Το ιστορικό κέντρο αρχίζει να ξαναβρίσκει τη χαμένη του ταυτότητα. Θα συνεχίζουμε με την κεντρική πλατεία.
3. Στην ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τα πρώτα έργα στον φωτισμό κεντρικών οδικών αρτηριών.
3.2 Έχουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 και του 2016, αλλά και άλλες παρεμβάσεις μέσα από τον προϋπολογισμό και τα ανταποδοτικά, που είναι περίπου αθροιστικά 11 εκατ. ευρώ από δικούς μας πόρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 3,5 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε ως επιπλέον χρηματοδότηση για το Δήμο Ιωαννιτών μέχρι σήμερα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για ασφαλτοστρώσεις και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Πρόκειται για έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, άλλα που έχουν δημοπρατηθεί, άλλα που ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και συμβασιοπιούνται για να ξεκινήσουν και άλλα που προγραμματίζουμε με το εγκεκριμένο Τεχνικό πρόγραμμα του ‘16
Η στόχευση για τη διάθεση των πόρων είναι συγκεκριμένη:
-Στροφή στην καθημερινότητα του συμπολίτη μας, με έργα που βελτιώνουν τις υποδομές της πόλης και των χωριών.
-Μέριμνα για τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, όπως είναι ο Λασπότοπος, τα Καρδαμίτσια, η Νέα Ζωή, ο Βοτανικός
-Παιδικές χαρές σύγχρονες και ασφαλείς για τα παιδιά. Είμαστε έτοιμοι πλέον από πλευράς καταγραφής και μελετών, να δημοπρατήσουμε άμεσα ένα μεγάλο έργο περίπου 650.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές, έτσι ώστε να πιστοποιηθούν όλες οι παιδικές χαρές που μπορούν να πιστοποιηθούν στο Δήμο μας.
-Αθλητικές υποδομές για τους νέους μας. Δημιουργία μικρών αθλητικών πυρήνων στις γειτονιές. Αναμόρφωση και βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, όπως είναι το γήπεδο Ανατολής, τα αθλητικά Κέντρα Κιάφας, Καλούτσιανης και Ζευγαριών και έναρξη των πρώτων παρεμβάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στα Καρδαμίτσια. Πρόκειται για αθλητικές παρεμβάσεις που υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.
-Βελτίωση των υποδομών για ΑμΕΑ και αναπλάσεις πάρκων, πλατειών και χώρων πρασίνου.
-Σεβασμός στις ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων, έχοντας εξασφαλισμένα για έργα πάνω από 2,5 εκατομμύρια γι’ αυτές.
-Ασφαλτοστρώσεις δρόμων κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων όπου έχουμε μεγάλα προβλήματα. Έχουμε σε εξέλιξη σημαντικές εργολαβίες.
Είναι το έργο του 1,5 εκατ, που ξεκίνησε και με το οποίο θα ασφαλτοστρωθούν δρόμοι που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και είτε είχε πολλά χρόνια να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτούς – όπως π.χ. η 28ης Οκτωβρίου, η Βηλαρά, κ.λ.π., – είτε δεν υπήρχε καμία υποδομή σε αυτούς- όπως π.χ. η Λεωφόρος Δημοκρατίας στα όρια Νέας Ζωής και Αμπελοκήπων – και η κατασκευή τους αποτελούσε χρόνιο αίτημα των πολιτών.
Είναι σε εξέλιξη άλλο ένα έργο 500.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και στα Καρδαμίτσια. Είναι δημοπρατημένη η οδός Αριστοτέλους και οι κάθετοι αυτής στη Βρυσούλα. Άλλο ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων.
Σε αυτά προσθέτουμε άλλες 600.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Πρέπει εδώ να κάνω ειδική αναφορά στο έργο ύδρευσης της ΔΕΥΑΙ που μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δρόμους της πόλης, ταλαιπώρησε εμάς, ταλαιπώρησε και τους συμπολίτες μας.
Υπήρξαν σημαντικά λάθη στη διαχείριση του έργου άλλα και του αναδόχου από τον υπηρεσιακό μηχανισμό της , άλλα και τη διοίκησή της ΔΕΥΑΙ τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν έπρεπε να επιτραπεί η διάνοιξη των τομών στους δρόμους και η τοποθέτηση των αγωγών στο σύνολο του έργου, αλλά έπρεπε να δοθεί εντολή στον ανάδοχο για ολοκληρωμένη τμηματική εξέλιξη του έργου με την αποκατάσταση των τομών.
Εμείς για να κλείσουμε αυτή τη μεγάλη πληγή, έπρεπε να πάμε σε έκπτωση του εργολάβου για να δημοπρατήσουμε καινούργιο έργο αποκατάστασης των τομών. Οι τεχνικοί γνωρίζουν πόσο δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία είναι αυτή. Το έργο εξελίσσεται γρήγορα και προσπαθούμε καθημερινά να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε.
Κυρίες και κύριοι
Το γνωρίζουμε ότι είναι πολλά τα προβλήματα της καθημερινότητας στο Δήμο μας. Υπάρχουν περιοχές, ακόμα και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, με τεράστιες ελλείψεις. Περιοχές «ανοχύρωτες». Είναι πολλά αυτά που δεν έγιναν τις εποχές που τα χρήματα ήταν άφθονα. Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι μεγάλες και όπως λέω πολύ συχνά δεν έχουμε το μαγικό ραβδί για να τα λύσουμε όλα.
Με ορίζοντα την πενταετία θα έχουμε κάθε χρόνο ορατά αποτελέσματα.
Το γνωρίζω, επίσης, ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην πορεία εκτέλεσης μικρών έργων με αιτία την εκπόνηση μελετών, την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων και τη γραφειοκρατία. Το παραδέχομαι, αλλά μερικές φορές η κριτική που αναπτύσσεται είναι εξωπραγματική
Ήταν πολύ σημαντικό το ότι χάσαμε ένα μεγάλο διάστημα που ήταν και το πιο κρίσιμο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στη συνέχεια μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες, όπου όλες οι εν εξελίξει εργολαβίες είχαν σταματήσει και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε καμιά δημοπράτηση νέου έργου, εξαιτίας των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνταν.
Όμως το λέω όμως με αισιοδοξία ότι το 2016 θα δείτε ένα εργοτάξιο σε κάθε σημείο του Δήμου μας, με έργα που βελτιώνουν τις υποδομές και την καθημερινότητα όλων μας. Γιατί – όπως προείπα- έχουμε συμβασιοποιημένα ή δημοπρατημένα πολλά νέα έργα.
3.3 Σημαντική δουλειά γίνεται και με τα δικά μας μέσα, από το εργοτάξιο του Δήμου.
Στο χρόνο που διανύσαμε έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων και υπήρξε ανταπόκριση στο σύνολο σχεδόν των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από πολίτες. Και όλα αυτά – να μην το ξεχνάμε- με ελάχιστο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό (ηλεκτρολόγοι, σιδηρουργοί, ξυλουργοί).
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τον περσινό χειμώνα με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η πολιτική προστασία του Δήμου έδωσε μια μεγάλη μάχη και ανταποκρίθηκε με επάρκεια.
Να σημειώσω ένα αρνητικό κι ένα θετικό στοιχείο.
Στα αρνητικά είναι το ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο εργοτάξιο, που κάθε χρόνο καλύπτεται με τους εργαζόμενους με τις πεντάμηνες συμβάσεις. Φέτος με τις αλλεπάλληλες εκλογές, χάθηκε η άνοιξη και το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού. Οι εργαζόμενοι με πεντάμηνες συμβάσεις ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και πιστεύω ότι είδαμε όλοι τη σημαντική δουλειά που μπόρεσε να γίνει όταν υπήρχε αυτό το προσωπικό.
Στα θετικά που αφορούν το εργοτάξιο, είναι ότι πλέον οργανώσαμε καλά δικό μας συνεργείο και η μεγάλη πλειοψηφία των συντηρήσεων και των επισκευών των οχημάτων και των μηχανημάτων μας γίνεται με τα δικά μας μέσα. Αυτό είχε δύο σημαντικά αποτελέσματα: Αφενός κάναμε μεγάλη οικονομία χρημάτων και αφετέρου όλος ο στόλος οχημάτων του Δήμου και όλα τα μηχανήματα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Για την πλήρη αξιοποίηση τους όμως «σκοντάφτουμε» στην έλλειψη προσωπικού.
4. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ
Τι κάναμε:
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται καθημερινά στον τομέας της Καθαριότητα για την βελτίωση της εικόνας, αλλά θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά πως χρειάζεται και μια άλλη κουλτούρα από τους συμπολίτες μας, για να ζούμε στο περιβάλλον που μας αξίζει. Μελετάμε πάντως το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε και ένα είδος κινήτρων στους πολίτες, για τις πιο «καθαρές» περιοχές.
Στην Καθαριότητα εφαρμόζουμε ένα νέο κανονισμό, είμαστε πλήρεις σε εξοπλισμό γιατί από τις αρχές του 2015 έχουμε νέο στόλο απορριμματοφόρων και νέους κάδους, καθώς επίσης έχουμε ποσοτικά και ποιοτικά, και ένα καλό επίπεδο Ανακύκλωσης.
Έχουμε ολοκληρώσει και θέσει σε εφαρμογή πρόσφατα, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης απορριμματοφόρων και κάδων, που πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει πολύ, έχοντας καλύτερη γνώση, να βελτιώσουμε συνολικά τις υπηρεσίες καθαριότητας και να εξοικονομήσουμε πόρους.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων που αποτελούν εστία ρύπανσης σε πολλά σημεία του Δήμου.
Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία ο θρυμματιστής στον ΧΥΤΑ και μπορέσαμε να τοποθετήσουμε σκάφες για ογκώδη αντικείμενα σε αρκετά σημεία του Δήμου, ελπίζοντας να περιοριστεί το πρόβλημα των «μικρών χωματερών» που δημιουργούνται.
Επειδή η καθαριότητα είναι μια ανταποδοτική δαπάνη, θα αναφέρω πως παρά την αρνητική για το Δήμο μας οικονομική συγκυρία φέτος προχωρήσαμε σε μειώσεις τελών σε καταστήματα, γιατί κυρίως οι επιχειρήσεις ήταν αυτές που είχαν πληγεί από την εκτόξευση των συντελεστών κατά 260% με συνεχείς αυξήσεις από το 2006 έως το 2009.
Ξεκινήσαμε έτσι από φέτος μια προσπάθεια εξορθολογισμού που θα συνεχιστεί, γιατί υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στο τι πληρώνει η κάθε περιοχή του Δήμου για τέλη.
Συνεχίσαμε και διευρύναμε την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου, για την ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας.
Τι σχεδιάζουμε:
– Μέσα στο 2016 ξεκινάμε την υπογειοποίηση κάδων. Ήταν ένα έργο που δημοπρατήσαμε αλλά μας πήγε πίσω γιατί είχαμε πρόβλημα ενστάσεων και θα πάμε εντός των ημερών σε επαναδημοπράτηση.
-Επέκταση της Ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο. Ενώ έχουμε τον εξοπλισμό (απορριμματοφόρα και μπλε κάδους), λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την Ανακύκλωση στο σύνολο του Δήμου.
Επειδή υπάρχει απαγόρευση προσλήψεων, προσπαθούμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, για να εξασφαλίσουμε μια ακόμη βάρδια και να επεκτείνουμε την ανακύκλωση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε.
-Συνεχίζουμε την προσπάθεια κάθε χρόνο, ώστε βήμα-βήμα να φτάσουμε σε εξισορρόπηση των τελών και την άμβλυνση των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις περιοχές του Δήμου.
5. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΤΟΜΕΙΣ
Θα κάνω μια συνοπτική αναφορά με τα κυριότερα σημεία για νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών.
-Στην παιδεία γίνεται μια σημαντικότατη δουλειά για να διατηρούμε τα σχολεία σε μια καλή κατάσταση και να βελτιώνουμε τις υποδομές τους, παρ’ ότι είναι πλέον ελάχιστα τα χρήματα που έρχονται από το Υπουργείο και είναι παλιά και με πολλά προβλήματα τα περισσότερα σχολικά κτίρια.
Αντιμετωπίζουμε με διάφορες πρωτοβουλίες που υλοποιούμε, το θέμα της παιδείας ευρύτερα, γιατί η έννοια της παιδείας δεν περιορίζεται στους τοίχους ενός σχολικού κτιρίου.
Βλέπουμε ανοιχτόμυαλα, διάφορα ευαίσθητα θέματα και προετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες και πολλές φορές βίαιες αλλαγές που φέρνει η εποχή μας και αυτό σηματοδοτεί η συμμετοχή του Δήμου μας (ένας από τους δύο δήμους στην Ελλάδα) στο πρόγραμμα των Διαπολιτισμικών Πόλεων.
-Στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, καταφέραμε πριν μερικούς μήνες να ξεμπλοκάρουμε τη χρηματοδότηση λόγω αποζημίωσης από ρυμοτομία, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια.
-Το Δημοτικό Ραδιόφωνο αναμορφώνοντας τη λειτουργία του και το πρόγραμμα του, έχει καθιερωθεί ως ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης, ενώ μέσω της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του ακούγεται διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο.
– Το Σπήλαιο Περάματος έχει σε εξέλιξη τη δημιουργία παλαιοντολογικού μουσείου μέσα από το πρόγραμμα INTERREG , συντηρεί τον εσωτερικό χώρο του σπηλαίου, ενώ με πρωτότυπες δράσεις που εντάχθηκαν στο σχεδιασμό διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, εντείνει τα μέσα προβολής του.
-Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ ολοκληρώνει την ανάπλαση της ΟΑΣΗΣ, έχει προχωρήσει στην εκμίσθωση της επιχείρησης και όταν θα λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2016, το ιστορικό κέντρο της πόλης θα ξανααποκτήσει τη χαμένη του ταυτότητα, μετά τους βανδαλισμούς που υπέστη.
-Γίνεται σημαντική δουλειά για την ενίσχυση και οργάνωση του Κυνοκομείου και την διαχείριση αδέσποτων ζώων. Μέσα σε ένα χρόνο έγινε τριπλάσιος αριθμός στειρώσεων αδέσποτων και διαχείρηση τους από ότι στο παρελθόν. Δυστυχώς -παρά τις πιο οργανωμένες προσπάθειες που κάνουμε- είναι ένα πρόβλημα που θα διογκώνεται όσο λόγω της κρίσης (πιθανότατα) εγκαταλείπονται καθημερινά ζώα και όσο δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους περιφερειακούς Δήμους. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούνε επειγόντως οι συνάδελφοι και η ΠΕΔ, γιατί φέρνουν και εγκαταλείπουν στα Γιάννενα και στο πανεπιστήμιο, ζώα από πολλές περιοχές.
-Άφησα τελευταία τη ΔΕΥΑΙ. Θα πω μόνο δυο λόγια, γιατί χρειάζονται ώρες αναλύσεων και η κριτική που ασκείται είναι επιφανειακή, και δεν προσφέρει επί της ουσία και τίποτα .
Η ΔΕΥΑΙ έχει τεράστια προβλήματα, θα έλεγα ότι είναι στη κόψη του ξυραφιού. Γι’ αυτό οι αποφάσεις μας πρέπει να προσεκτικές και καλά μελετημένες.
Η ΔΕΥΑΙ έχει όπως προείπα τεράστια προβλήματα , τρία όμως είναι αυτά που δυσκολεύουν αφόρητα την κατάσταση της. Κι εκεί πραγματικά θα ήθελα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις , γιατί εγώ και οι συνεργάτες μου προσπαθούμε να δομήσουμε ένα συγκροτημένο πλέγμα ενεργειών που θα της δώσει ανάσες, ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις πολύ σημαντικές της υπηρεσίες .
Τα τρία κυρίαρχα προβλήματα – όχι ότι δεν υπάρχουν δεκάδες αλλά – όμως αυτά που μας περιορίζουν και μας δεσμεύουν πάρα πολύ είναι:
α)συσσωρευμένα χρέη προς τρίτους. Σε ΔΕΗ, ΣΥΔΛΙ , προμηθευτές και εργολάβους είναι πάνω από 11 εκατ. ευρώ
β) μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις , άνω των 8 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2015 λήγει η ρύθμιση του δανείου στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων
γ) λειτουργικό ετήσιο έλλειμμα που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνεχώς χρέη.
Έχετε να προτείνετε επ’ αυτών κάτι κύριοι συνάδελφοι; Να το συζητήσουμε. Όχι όμως «ντουφεκιές στον αέρα».
Υπάρχει κι ένας τέταρτος παράγοντας πολύ καθοριστικός. Είναι το κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις ΔΕΥΑ, που αποτελεί τροχοπέδη στη λήψη καίριων αποφάσεων από τα ΔΣ των επιχειρήσεων. Διεκδικούμε συντονισμένα με την Ένωση ΔΕΥΑ να αλλάξει.
Η ΔΕΥΑΙ θέλει τεκμηριωμένο σχέδιο , αλλά και αποφάσεις , ίσως και επώδυνες αποφάσεις. Αποτελεί στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή η εξυγίανση της. Έχει μακρύ δρόμο και δεν είναι καθόλου εύκολα και απλά τα πράγματα.
Όμως ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Ολοκληρώνουμε τον εκσυγχρονισμό της μηχανοργάνωσης που έχει να κάνει με τη σωστή λειτουργία του λογιστηρίου, αλλά και με τη λήψη των σωστών πληροφοριών για να μπορεί το ΔΣ να ενεργεί γρήγορα, λαμβάνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις.
Εκσυγχρονίσαμε τις μεθόδους είσπραξης με τη δυνατότητα πληρωμών ηλεκτρονικά, μέσω Τραπεζών και με κάρτα. Βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και διευκολύνουμε τον πολίτη.
Προχωράμε σε νέο διοικητικό οργανόγραμμα, το οποίο να ανταποκρίνεται σε λογικές σύγχρονης διοίκησης και λειτουργίας της επιχείρησης.
Αύριο θα είμαστε στην Αθήνα μαζί με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ και τον πρόεδρο του ΣΥΔΛΙ. Έχουμε συνάντηση με τον Διοικητή της ΔΕΗ για να δούμε ένα σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών που κληρονομήσαμε.
Όπως είπα η ΔΕΥΑΙ έχει τεράστια προβλήματα και είναι μακρύς και επίπονος ο δρόμος εξυγίανσης.
Όμως δεν θα πρέπει να την απαξιώνουμε γιατί την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, η ΔΕΥΑΙ έχει σε προγραμματισμό δύο μεγάλα έργα που υπερβαίνουν τα 60 εκατ. ευρώ.
6. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να ξεπεράσουμε κάποια στιγμή τα σημερινά αδιέξοδα, πρέπει ο Δήμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες που κινητοποιούν την τοπική αγορά, δημιουργούν «πλούτο» για τον τόπο και θέσεις εργασίας για να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων.
Για τη Δημοτική Αρχή αποτελεί στρατηγική επιλογή η «επένδυση» στην εξωστρέφεια.
6.1–Επενδύουμε στρατηγικά και με πολύ στοχευμένες ενέργειες, στον Τουρισμό, ως ένα τομέα που δίνει προοπτική στην τοπική οικονομία.
Κινούμαστε βάση οργανωμένου σχεδίου, σε απόλυτη συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχή μας και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, στρατηγικά συνδυασμένο με την προώθηση των τοπικών προϊόντων, επενδύοντας σε έναν τομέα γρήγορων αποδόσεων, που μπορεί να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία και να προσελκύσει επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Με στόχο την επανατοποθέτηση των Ιωαννίνων στον χάρτη των τουριστικών προορισμών του εξωτερικού ώστε η περιοχή να μπορέσει να βρει τη θέση της στην αγορά, κάνοντας ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται και ποιους αποζητάει ως επισκέπτες/πελάτες.
Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής, προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά της τουριστικής αγοράς στην οποία απευθύνεται η περιοχή μας, ασκώντας μια τουριστική διπλωματία δρούμε στοχευμένα και απ’ ότι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Προχωρούμε στρατηγικές συμμαχίες που θα μας βοηθήσουν στο στόχο μας, όπως είναι η συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη και συνολικά με τον άξονα της Εγνατίας και – όπως είπα- δουλεύουμε συνειδητά σε αγαστή συνεργασία με τους επαγγελματίες, όπως είναι οι ξενοδόχοι και οι φορείς της αγοράς, όπως είναι το Επιμελητήριο.
6.2 Επενδύουμε στρατηγικά στην εξωστρέφεια και τον Πολιτισμό και σε αυτή τη λογική εντάσσεται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Έχει γίνει μια τεράστια σε όγκο δουλειά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για να καταρτίσουμε τον φάκελο διεκδίκησης που καταθέσαμε πριν λίγες μέρες. Είναι πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός, αλλά πιστεύουμε πολύ σε αυτή την υπόθεση, ήταν συνειδητή επιλογή μας να κάνουμε αυτή την επίπονη προσπάθεια, γιατί τα οφέλη για το Δήμο μας και όλη την Ήπειρο, θα είναι πολύ μεγάλα.
Γιατί μέσω αυτής της διεκδίκησης δεν είναι μόνο ότι επαναπροσδιορίζεις πολιτιστικά τον τόπο σου. Είναι και το ότι δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης σ’ αυτόν.
Άλλωστε θεωρώ πως η παράταξη μας που διοικεί σήμερα το Δήμο, είναι αυτή που από την προηγούμενη τετραετία επαναπροσδιόρισε την έννοια Πολιτισμός στον χάρτη του Δήμου μας.
Το Πνευματικό Κέντρο με τις λοιπές δράσεις του έχει καθοριστική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αλλά και ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο με τις σχολές και τα τμήματα που λειτουργεί.
Στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων γίνεται μια σπουδαία δουλειά για τον πολιτισμό αυτούς τους 15 μήνες. Δυσανάλογα μεγαλύτερη των πενιχρών οικονομικών μέσων που διαθέτει. Κι αυτό κυρίως γιατί έχει πετύχει να ενεργοποιήσει με πολλούς τρόπους, το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου μας.
7. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πολλά και πιεστικά τα γνωρίζουμε, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά, αλλά μια Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της στη λάμπα και τη λακκούβα. Δεν πρέπει να «εξαντλείται» στην απλή διαχείριση. Πρέπει να σχεδιάζει αναπτυξιακές δράσεις να έχει όραμα και στρατηγική για να τις υλοποιήσει.
Βαδίζουμε με όραμα τα Γιάννενα της επόμενης δεκαετίας, με σχεδιασμό ολοκληρωμένο. Το διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους πριν από τις εκλογές, προσπαθούμε με συνέπεια να το κάνουμε πράξη ως Δημοτική Αρχή, μέσα από πολύ συγκεκριμένα βήματα.
Όπως έχω πει πολλές φορές, η εποχή που οι πόροι ήταν άφθονοι και είχαμε την πολυτέλεια να τους σπαταλάμε, ακόμα και για έργα βιτρίνας, τελείωσαν. Πρέπει το κάθε ευρώ που επενδύουμε να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ζωής στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να διαμορφώνει το περιβάλλον για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό επιδιώκουμε με το σχεδιασμό μας.
Έτσι:
— Ο Δήμος Ιωαννιτών θα βαδίσει τα επόμενα χρόνια με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, του οποίου έχουμε παρουσιάσει ήδη τις βασικές κατευθύνσεις.
Αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για το Δήμο Ιωαννιτών. Για, μια πόλη ανοιχτή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή. Μια λειτουργική αστική περιοχή, κέντρο διοίκησης και κόμβος έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Ταυτόχρονα με ένα σχέδιο αναζωογόνησης της αγροτικής περιοχής του Δήμου μας.
Η Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αποτελεί ένα δυναμικό «εργαλείο» το οποίο μπορεί να εξελίσσεται, να συμπληρώνεται και να εξειδικεύεται, με έργα που θα διαμορφώνονται μέσα από μια δυναμική διαδικασία σχεδιασμού και διαβούλευσης. Είναι το «εργαλείο» το οποίο θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πηγές χρηματοδότησης της νέας προγραμματικής περιόδου.
Επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς, γιατί είναι ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο το Δήμο Ιωαννιτών. Μας αφορά όλους μας.
Η διατήρηση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας των Ιωαννίνων ως παραλίμνιας πόλης μέσα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, ιστορικής πόλης και πόλης πολιτιστικής αναφοράς, αλλά και η αξιοποίηση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών υποδομών, είναι οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της και η «κεντρική ιδέα» πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η κατάρτιση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
Στο σχεδιασμό προβλέπουμε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουνε την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα των Ιωαννίνων, όπως είναι η ανάδειξη του Παραλίμνιου μετώπου και η δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού εντός του Κάστρου, με την ανάδειξη και αναστύλωση μνημείων και ενοποίηση και ανάδειξη των συνδετήριων διαδρομών. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε από την πολιτεία ελεύθερους χώρους, καταθέτοντας συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης τους.
Επιζητούμε την ενιαία στέγαση των υπηρεσιών για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Διοικητικό Κέντρο, το νέο Δημαρχείο. Στις αρχές του έτους θα είμαστε έτοιμοι, θα γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος, ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις .
Σχεδιάζουμε την ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού δακτυλίου της πόλης από το Πανηπειρωτικό έως τη Βογιάνου. Μελετούμε το έργο και θα ζητήσουμε τη χρηματοδότηση του από το ΠΕΠ.
Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις και ήδη υλοποιούμε ορισμένες, για την προσαρμογή των Ιωαννίνων στις αρχές της Ευφυούς Πόλης.
Συνεχίζουμε τις επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.
Στη νέα προγραμματική περίοδο θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΙ ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων που θα υπερβαίνει αθροιστικά τα 60 εκατ. ευρώ, για να ολοκληρώσουμε υποδομές για την αποχέτευση και την προστασία της λίμνης και του περιβάλλοντος.
Προωθούμε χωροταξικά θέματα του Δήμου που χρονίζουν. Εντάσσουμε φέτος στον Προϋπολογισμό κονδύλια για την υλοποίηση της Πράξης Εφαρμογής Δροσιάς –Πεντέλης-Τσιφλικόπουλου και είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Σεισμοπλήκτων.
Παρεμβαίνουμε πιεστικά για την εξέλιξη της ολοκλήρωσης του Ρυθμιστικού έτσι όπως περνάει με την καινούργια λογική μέσω του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού. Το μέγεθος της σημασίας των εξελίξεων στο θέμα αυτό, γίνεται αντιληπτό όταν γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη του υποκείμενου σχεδιασμού (ΓΠΣ – ΣΧΟΑΠ κ.λ.π) εξαρτάται από την ολοκλήρωση του.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
εκπρόσωποι των φορέων
συνδημότες
Είναι δύσκολο να κάνεις τον απολογισμό ενός έτους, χωρίς να μακρηγορήσεις.
Μίλησα για παρεμβάσεις, έργα, δράσεις, σχεδιασμούς, που καταθέτει η Δημοτική Αρχή στην κρίση και το διάλογο.
Θέλω κλείνοντας και ως επίλογο, να πω πως αυτό που θεωρώ ως το σημαντικό που «καταθέτει» η Δημοτική Αρχή, γι’ αυτό το χρόνο της θητείας της, είναι η διαφορετική πολιτική αντίληψη που έχει να επιδείξει.
Ο Δήμος Ιωαννιτών – στα πολλά χρόνια που διοίκησε η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία- ήταν ένας Δήμος της σπατάλης και των χρεών, της αδιαφάνειας στη διαχείριση του. Χωρίς να συνεργάζεται με κανέναν και καλλιεργώντας την λογική των πελατειακών σχέσεων και της συναλλαγής με τους πολίτες. Λογικές και αντιλήψεις που ρίζωσαν στο Δήμο Ιωαννιτών, ήθελε και θέλει πολύ κόπο να ξεριζωθούν και να θεραπευθούν.
Εμείς, η πολιτική αντίληψη που επιχειρήσαμε να εμπεδώσουμε στο Δήμο μας, είναι αυτή:
ενός Δήμου που έχει ανθρώπινο πρόσωπο, είναι ανοιχτός στο διάλογο και επιδιώκει με ένταση τις συνεργασίες με όλους, πορεύεται με διαφάνεια, νοικοκύρεμα, στρατηγική, όραμα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.
ενός Δήμου που διεκδικεί με σχέδιο και αποφασιστικότητα γι’ αυτό και έχει αποτελέσματα.
ενός Δήμου που καταθέτει πρόταση παρεμβαίνοντας σε όλα τα μεγάλα θέματα που μπορεί να μην είναι της στενής μας αρμοδιότητας αλλά βελτιώνουν τη θέση του Δήμου μας. Γι’ αυτό και αρχίζουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα. Αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Αεροδρομίου, όπου με τις ενέργειες του Δήμου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες τοποθέτησης σύγχρονου βοηθήματος που θα αντιμετωπίζει το γνωστό μεγάλο πρόβλημα της προσέγγισης αεροσκαφών.
Διανύσαμε 15 μήνες με πολύ δουλειά και συλλογική προσπάθεια . Σίγουρα και με τα λάθη μας, με τις αδυναμίες μας, τις παραλήψεις μας, τις ολιγωρίες μας.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δουλεύουμε και να προσπαθούμε.
Κόντρα στις αντιξοότητες, πρέπει να προχωράμε μπροστά.
Με σύνεση, σχέδιο, συνεργασίες και κυρίως με αισιοδοξία.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να μας βγάζει από τα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν στη χώρα μας.
Και οφείλουμε- όσοι ασκούμε την οποιαδήποτε εξουσία – όσοι έχουμε δημόσιο ρόλο και λόγο- να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, να δείξουμε πως υπάρχει ελπίδα και να εμφυσήσουμε αισιοδοξία, σε μια κοινωνία που είναι εξουθενωμένη.