1. «Προσκλητήριο» για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Ένα από τα σημαντικά κριτήρια για την επιλογή της πόλης που θα ανακηρυχτεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 είναι το κατά πόσο η άνθρωποι της «αγκαλιάζουν» το εγχείρημα.
«Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι όλη η πόλη αγκαλιάζει την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η εικόνα αυτή να φτάσει στους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που αξιολογούν», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απευθύνοντας προσκλητήριο στα μέλη του σώματος και όλους τους Γιαννιώτες, ώστε να πάρουν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση-εκδήλωση της Παρασκευής, για την υποστήριξη της διεκδίκησης.
Ένα καθοριστικό «ραντεβού» όλων των γιαννιωτών για αύριο (Παρασκευή 19/2) και ώρα 12.30, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου, που η πρόθεση είναι η εικόνα του και το μήνυμα του, να φτάσουν μέσα στην αίθουσα όπου την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη 23 Φεβρουαρίου) τα Γιάννενα θα είναι η πρώτη πόλη που θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώπιον της επιτροπής.
2. Στο πλευρό ανέργων και απολυμένων
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο πρώην εργαζόμενοι δύο τοπικών επιχειρήσεων: της Spider και του καταστήματος των Goody’s στα Γιάννενα.
«Είμαστε στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας που περνάει δύσκολα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα βρείτε έναν κοινωνικό σύμμαχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο –κατά πλειοψηφία- υιοθέτησε την πρόταση του Δημάρχου που έχει τρία σκέλη.
Α) να εκδοθεί ψήφισμα που να αποτελεί με διάφορους τρόπους ένα ενισχυτικό «χαρτί» για τους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα στην επικείμενη τριμερή συνάντηση της Αθήνας για τους πρώην εργαζόμενους των Goody’s.
Β) να εξεταστούν οι δυνατότητες και οι τρόποι οικονομικών ελαφρύνσεων απολυμένων
Γ) να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει τρόπους διαμεσολάβησης και βοήθειας στους εργαζόμενους.
3. Για φροντιστηριακά μαθήματα του ΠΑΜΕ.
Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσαν οι δύο πρόεδροι των σχολικών επιτροπών, Βούλα Τσίλη και Βασίλης Τσαμπαλάς, σχετικά με το θέμα της παραχώρησης σχολικών αιθουσών για φροντιστηριακά μαθήματα, σε μέλη του ΠΑΜΕ που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εξήγησαν πως μετά το αίτημα που κατατέθηκε από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, εξαντλήθηκε κάθε νομική δυνατότητα από την πλευρά των σχολικών επιτροπών. Η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφέστατα ορίζει πως μόνο τρεις φορείς έχουν τη δυνατότητα μαθημάτων ενισχυτική διδασκαλία σε χώρο του σχολείου και πάντα μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες: οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι) και η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες).
Ο οποιοσδήποτε άλλος φορέας επιθυμεί να οργανώσει ενισχυτική διδασκαλία σε σχολική αίθουσα, πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Παρ’ ότι έχει εξηγηθεί πολλές φορές στα σωματεία του ΠΑΜΕ ότι θα πρέπει να απευθυνθούν εγγράφως στο Υπουργείο Παιδείας και να ζητήσουν την έγκριση, εν τούτοις επιμένουν να καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή και να αρνούνται να ακολουθήσουν τα όσα προβλέπει ο νόμος για την παραχώρηση σχολικών αιθουσών.