Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της 30ηςΠεριφερειακού Συμβουλίου, μετά από σχετικό αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο».
Κατά τις τοποθετήσεις τους, ο μεν κ. Γ. Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, υπογράμμισε τις ευθύνες που έχουν κυβέρνηση καθώς και η νυν και τέως Περιφερειακή Διοίκηση, η δε κα Φ. Βρύνα από την παράταξη «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο», τόνισε ότι παρότι η Περιφέρεια ήταν ενήμερη, δεν υπήρξε ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο. Παρεμβαίνοντας, προς το τέλος της συζήτησης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στους πολίτες, «μακριά από τις κάμερες» και τα παιχνίδια των εντυπώσεων, ενώ παρατήρησε : «Δεν γίνεται από τη μια να μας κατηγορείτε ότι υπηρετούμε το κεφάλαιο, αναθέτοντας αντιπλημμυρικά έργα και από την άλλη να μας κατηγορείτε ότι δεν κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα».
Αναλυτικά ακολουθούν όλες οι παρεμβάσεις.
Γ. Μανουσογιαννάκης (Λαϊκή Συσπείρωση): Ευθύνες σε κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή
Το θέμα εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ο οποίος τόνισε: «Οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους», ενώ καταλόγισε ευθύνες πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στην Περιφερειακή Αρχή, στην προηγούμενη του Γ. Σγουρού και τη σημερινή της Ρ. Δούρου «γιατί υλοποίησαν και υλοποιούν αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς με αστεία ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν, γενναιόδωροι όμως για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου». Επίσης, ο κ. Μανουσογιαννάκης ζήτησε:
να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη που έχει απέναντι στο λαό της Αττικής για συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα στην κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων.
να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού τώρα και όχι τον Ιανουάριο του 2015, εντάσσοντας σ’ αυτόν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, πρόταση που η πλειοψηφία απέρριψε.
Τέλος, ο κ. Μανουσογιαννάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων τα οποία χαρακτήρισε εμπαιγμό, ενώ εκφράζοντας την παράταξή του ζήτησε να ληφθούν άμεσα-επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα παρακάτω μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων:
Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων
Καταγραφή, άμεση και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις
Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες
Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.
Φ. Βρύνα («180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο»): Έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας
Από την πλευρά της παράταξης «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο», κα Φωτεινή Βρύνα, τόνισε πως η παράταξή της είχε προβεί στην έγκαιρη προειδοποίηση της Περιφερειακής Αρχής για επερχόμενες φυσικές
καταστροφές με αφορμή τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το μήνα Σεπτέμβριο (15&16/09/2014), ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Η κ. Βρύνα συνέχισε επισημαίνοντας και τα εξής: «Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική και στον Πειραιά δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί πολλές και καταστροφικές πλημμύρες στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες άλλοτε συνδέονται με υπερχειλίσεις συγκεκριμένων ρεμάτων, άλλοτε με αστοχίες του δικτύου ομβρίων, άλλοτε οφείλονται σε συνδυασμό και των δύο. Να θυμίσω επίσης, ότι πριν ένα χρόνο περίπου, με επείγουσα επίστολή τους, κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Φυλής, αλλά και με αναφορά Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής στην Βουλή, είχαν επισημάνει τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών του ρέματος της Εσχατιάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί εκείνο το διάστημα, τμήμα του τοιχίου αντιστήριξης, είχε υποστεί αστοχία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα κατοικημένες περιοχές. Να σημειωθεί ότι από το 2008 ο τότε Υπουργός
ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, είχε υπογράψει τη χρηματοδότηση του έργου διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, προϋπολογισμού 198 εκ. ευρώ.
Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη, ωστόσο υπήρχε έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ενέργειες, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα από την Περιφέρεια το μητρώο εργοληπτικών
εταιρειών, που δύναται να συμβάλλουν για την αντιμετώπιση πλημμυρών».
Οι τοποθετήσεις της Περιφερειακής Αρχής Σπύρος Τζόκας, αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα: Άμεσα στο
πλευρό των πολιτών με συγκεκριμένες δράσεις
Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής το λόγο πήρε καταρχήν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, ο οποίος ανέφερε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων της Παρασκευής 24ης Οκτωβρίου που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, βρέθηκαν στο πλευρό των πολιτών που επλήγησαν, θέτοντας σε ετοιμότητα τις Υπηρεσίες της με την πολύτιμη αρωγή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Τροχαίας. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο μας βρήκε στα γραφεία μας στην Περιφερειακή Ενότητα. Τόσο εγώ όσο και οι περιφερειακοί σύμβουλοι ήμασταν παρόντες σε όλες τις περιοχές που δοκιμάζονταν. Και η Αυτοδιοίκηση α ́ και β ́ βαθμού ήταν στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας. Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της Αυτοδιοίκησης: στο Δήμο Ιλίου και στο Δήμο Περιστερίου με τη συμμετοχή και εκπροσώπων όμορων Δήμων, όπου συντονίστηκε η κινητοποίηση όλων των μηχανισμών που διαθέτουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τη θεομηνία.
Αποφασίστηκαν ως άμεσα μέτρα:
1. Η λήψη άμεσων μέτρων και η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους πληγέντες Δήμους εξασφάλισε τη φιλοξενία και σίτιση σε ξενοδοχεία για τους πολίτες των δήμων της περιοχής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.
2. Η επιχείρηση απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους Δήμους Περιστερίου, Ιλίου, Καματερού, Αιγάλεω και όπου αλλού παρέστη ανάγκη.
3. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Ιλίου προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχει υποστεί σημαντικές και σοβαρές ζημιές σε οικίες, καταστήματα, οχήματα και δρόμους.
4. Από το πρωί του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας προέβησαν στις οριοθετήσεις των περιοχών που έχουν πληγεί.
5. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών μαζί με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, περιφερειακούς συμβούλους και συνεργάτες της Περιφέρειας επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αθήνας (π.χ. οδούς Φιλιππιάδος, περιοχή Κλειστού Γυμναστηρίου Περιστερίου, Τσαλαβούτα κ.ά), όπου συνομίλησαν με τους κατοίκους και δεσμεύτηκαν για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων τους.
6. Όλο το Σαββατοκύριακο λειτουργούσε υπηρεσία στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής και λάμβανε αιτήματα.
7.Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ένταξης αντιπλημμυρικών έργων της Δυτικής Αθήνας στον Περιφερειακό προϋπολογισμό και μας αναγκάζουν στην επιτάχυνσή τους.
8. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι κατεπείγουσα για να προληφθούν νέες ζημιές. Οι ζημίες αυτές πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως και επειδή η συνήθης διαδικασία σύνταξης και έγκρισης μελετών
κ.λπ. είναι χρονοβόρα, θα πρέπει να εξετασθεί η περίπτωση εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης με κατεπείγουσες διαδικασίες.
9. Πέραν της καταγραφής ζημιών σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προξενήθηκαν σημαντικές ζημίες και σε έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα, καταπτώσεις πρανών ρεμάτων κ.λπ.). Η αποκατάσταση των ζημιών αυτών κρίνεται επείγουσα και άμεσης προτεραιότητας καθόσον σε επόμενη, μικρότερης έντασης, νεροποντή θα προκύψουν νέες σοβαρότερες ζημιές. Στο αίτημα που εστάλη επισυνάφθηκε η αναλυτική έκθεση-πρόταση οριοθέτησης περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τις αυτοψίες μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής και τις αναφορές των Δήμων.
10.Άμεσες προτεραιότητες: Της πλημμύρας είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις με τους Δημάρχους και η πρόταξη αντιπλημμυρικών έργων, με δεδομένο ότι η Δυτική Αθήνα έχει μία υστέρηση έναντι των άλλων περιοχών και οι γειτονιές της υποφέρουν σε κάθε νεροποντή»
ΚΑΕ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜ.2015
Κατασκευή συλλεκτηρίου
αγωγού ομβρίων επί της
Λ. Αθηνών, από την οδό
Πύλου Δήμου Χαϊδαρίου
9775.03.039.01 Πατριάρχου Σεργίου Δήμου 2.250.000,00
Αντιπλημμυρικά έργα στους
Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και
9775.03.040.01 Αγίων Αναργύρων-Καματερού 1.100.000,00
του Δυτικού Τομέα
Αγωγοί ομβρίων οδών
Λασκαράτου – Ρ. Φεραίου –
9775.03.036.02 Μ. Ασίας – Μυστρά – Δάφνης 5.000,00
– Αιμιλίας Δήμου Καματερού
Αττικής (Παρελ. Ετών)
Επέκταση δικτύου ομβρίων σε
τμήματα των οδών Κ. Παλαμά
9775.03.037.02 και Καραολή Δ.Κ. Καματερού 200.000,00
(Παρελ. Ετών)
Σύνταξη Υδραυλικών Μελετών
– Κατασκευή κεντρικών
αγωγών ομβρίων Δήμου
Περιστερίου:
α) Στο βόρειο τμήμα του
Δήμου όπου λόγω εγγύτητας
με το Ποικίλο Όρος απορρέουν
τεράστιοι όγκοι νερού.
β) Στην Παρακηφίσια Ζώνη
(περιοχή Τσαλαβούτα) λόγω
χαμηλής στάθμης που έχει
ως αποτέλεσμα να λιμνάζουν
μεγάλες ποσότητες νερού.
Οδός Φιλιππιάδος (Δήμοι Ιλίου
– Περιστερίου)
Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής: συνεχής η παρουσία της Περιφέρειας στις πληγείσες περιοχές
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, στην εισήγησή του, κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν κλήθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής στη σύσκεψη που έγινε από τον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των πληγέντων από την πλημμύρα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη όλες τις μέρες μετά την πλημμύρα της
24ης Οκτωβρίου και πρόσθεσε: «Για την Ανατολική Αττική ο κύριος Δήμος με τα σοβαρότερα προβλήματα ήταν ο Δήμος Αχαρνών. Με ενέργειες του Δήμου και της Περιφέρειας, ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με συνεχείς συσκέψεις που έγιναν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Δήμο Αχαρνών,
ορίστηκαν Επιτροπές για την καταγραφή των οικιών και των επαγγελματικών χώρων που επλήγησαν από την πλημμύρα».
Επίσης, περιγράφοντας τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια τόνισε: «Ξεκίνησε άμεσα τον καθαρισμό των ρεμάτων από τα διάφορα φερτά υλικά και μπάζα. Προσδιορίστηκαν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν επί των ρεμάτων με βάση τις ζημιές που προκλήθηκαν. Ζητήθηκε από τον Ενιαίο
Σύνδεσμο να παραμένει ανοιχτός ο ΧΥΤΑ της Φυλής, προκειμένου να μπορούν να μεταφερθούν τα μπάζα και τα διάφορα φερτά υλικά όλο το Σαββατοκύριακο από τις διάφορες πληγείσες περιοχές των Αχαρνών. Ο Δήμος ξεκίνα άμεσα την αποκατάσταση των χαλασμένων οδοστρωμάτων και τη σήμανση επικίνδυνων σημείων».
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι από την Περιφέρεια θα ενταχθεί άμεσα για υλοποίηση μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Αχαρνών, ποσού 2.500.000 € και θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αχαρνών.
Για την υπόλοιπη Ανατολική Αττική να ολοκληρωθούν άμεσα οι μελέτες για το ρέμα Ραφήνας (που την ευθύνη του την έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ), το ρέμα Ερασίνου και Αγ. Γεωργίου. Τέλος, ο κ. Φιλίππου πρότεινε στην αναθεώρηση του νέου ΕΣΠΑ – ΣΕΣ 2014-2020 να ζητηθεί να ενταχθούν νέα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία είναι απαραίτητα στην Ανατολική Αττική.
Γιάννης Βασιλείου, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: Πλήρης ενημέρωση, άμεση η κινητοποίηση
Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος, αφού εξήρε τη δουλειά των Δημοσίων Υπαλλήλων και το ζήλο που αυτοί επέδειξαν για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαβεβαίωσε πως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τις επερχόμενες καταιγίδες και η κινητοποίησή τους ήταν άμεση, ενώ παράλληλα έκανε μία πλήρη καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, παραθέτοντας και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Στη Δυτική Αττική από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρόσφατες πλημμύρες, είχαμε ήδη τρεις φορές έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Έχοντας δε τις εμπειρίες από πλημμύρες άλλων εποχών, ενημερωθήκαμε αμέσως από τις υπηρεσίες, τόσο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους μας, όσο και για την κατάσταση των δεκάδων ρεμάτων που διατρέχουν την περιοχή και την ανάγκη καθαρισμού τους.
Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες πλημμύρες, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Κυβερνητική Μνημονιακή προπαγάνδα, επισημαίνω πως αξιολογούμενοι στην πράξη οι δημόσιοι υπάλληλοι αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας για τη δουλειά τους. Αυτό όμως δεν φτάνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Όταν η Περιφέρεια δεν έχει μέσα και προσωπικό και αναθέτει τον καθαρισμό των ρεμάτων σε εργολάβους, πολύ περισσότερο όταν οι εργολαβίες έχουν προγραμματιστεί από την προηγούμενη διοίκηση να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου, νομίζω πως τα όσα συνέβησαν ήταν απολύτως προβλέψιμα. Διαβλέποντες λοιπόν
όλα αυτά συνεργαστήκαμε με τους Δήμους και επεμβήκαμε προληπτικά, ξεφράζοντας τα πλέον επικίνδυνα τμήματα των ρεμάτων, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που θα εμφανιζόντουσαν. Όπως όμως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται περί πυροσβεστικών παρεμβάσεων δεδομένου ότι ούτε το ρέμα της Εσχατιάς στη
φυλή, ούτε του Αγ. Γεωργίου στον Ασπρόπυργο, όπως και κανένα ρέμα, δεν μπορεί να ελεγχθεί με αυτούς τους τρόπους, όταν σε όλους τους Δήμους εκκρεμεί ή είναι ημιτελής επί 40 χρόνια η αντιπλημμυρική προστασία.
Προκρίνοντας λοιπόν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα την αντιπλημμυρική προστασία με τα έργα της εκτροπής του ρέματος της Έξω Βρύσης και το φράγμα στο Ρέμα Καμάρας στα Μέγαρα, επίσης ξεπερνώντας κάποια τελευταία εμπόδια για τη συνέχιση του έργου
του Αγίου Ιωάννη στη Χαλυβουργική, θα υπάρξουν αποτελέσματα. Το πρόβλημα όμως της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αττικής, ανεξάρτητα από τις αιτίες εμφάνισής του, παραμένει πολύ μεγάλο και απαιτεί συνολικές λύσεις.
Λύσεις άμεσες για τη συνεχή επιτήρηση των περιοχών που υπέστησαν ζημιές, ώστε να μην έχουμε επιπλέον συνέπειες από πτώσεις, και λύσεις ριζικότερες στα σημεία που σημειώθηκαν των καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα από την πρόσφατη πλημμύρα το πρόβλημα στη Δυτική Αττική δεν ήταν στους οικιστικούς ιστούς της Φυλής και του Ασπροπύργου, βασικά οι δυο αυτοί Δήμοι επλήγησαν, αλλά εμφανίστηκε κυρίως μέσα στα ρέματα των περιοχών αυτών, κατά μήκος τους, στις παρόχθιες περιοχές, σε κάποια σημεία που το νερό εμποδιζόταν και έτσι πλημμύρισαν γύρω σπίτια και επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 92 πληγείσες κατοικίες, με πρόβλεψη να φτάσουν τις 133, και 5 επιχειρήσεις, με πρόβλεψη να φτάσουν τις 8.
Στη Δυτική Αττική οι ζημιές έγιναν βασικά στα πρανή και στην παράπλευρη οδοποιία των ρεμάτων. Σε γέφυρες, στα τοιχώματα που διαβρώθηκαν από τη δύναμη του νερού και συμπαρέσυρε εκατοντάδες μετρά ό,τι υπήρχε πάνω από τα τοιχώματα π.χ. άσφαλτο ή χώματα, σε γέφυρες των οποίων ένα τμήμα κατέρρευσε, σε μια μεταλλική που μετακινήθηκε, σε άλλη που εμπόδιζε τη ροη του νερού και πλημμύρισε η γύρω περιοχή ή σε άλλο σημείο όπου αγωγός που τροφοδοτεί την αεροπορική βάση της Ελευσίνας είχε αλλοιώσει τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της κοίτης του ρέματος κοκ.
Η εικόνα, που με συγχωρείτε γιατί ακούσαμε κάποια κριτική δεν την είδαμε από τις τηλεοράσεις γιατί εμείς είμαστε μέσα και πάνω στο πρόβλημα πριν από την πρώτη στιγμή και μετά από την τελευταία, συνθέτει ένα πάζλ αυθαιρεσιών, προχειρότητας και κακοτεχνιών με απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα δηλαδή την καταστροφή της περασμένης εβδομάδας που είχε ευτυχώς μόνο έναν τραυματία που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, κάτι που δεν ακούστηκε στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Φυσικά η λύση είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που επιπλέον θα αναζωογονήσει την οικονομία και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών, ώστε να μπορέσει να παίζει το ρόλο της, έχοντας τα απαραίτητα κονδύλια, τα αναγκαία μέσα και κυρίως το απαιτούμενο έμψυχο υλικό. Αυτά φυσικά δεν μπορούν να γίνουν με τις σημερινές Κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές. Θα υλοποιηθούν από μια Κυβέρνηση της αριστεράς, που αλλάζοντας τις προτεραιότητες, όπως κάναμε με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα δώσει ολοκληρωμένες λύσεις και στο χρόνιο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας».
Ιωάννα Τσούπρα, Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας: Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκε άμεσα παρά την υποστελέχωσή της
Η κ. Ιωάννα Τσούπρα, Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας επισήμανε τα εξής: « Οι Καταστροφικές Πλημμύρες στο πυκνά δομημένο περιβάλλον της Αττικής προκαλούνται από την ανεπάρκεια και τη δυσλειτουργία των φυσικών αποδεκτών ή την «εξαφάνισή» τους (πχ μπάζωμα ρεμάτων).H κατάργηση σημαντικού μέρους του υδρογραφικού δικτύου και ο περιορισμός της δυναμικότητας των φυσικών ρεμάτων, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία πλημμυρών, ακόμη και μετά από μια συνηθισμένη βροχή. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ρεμάτων μέχρι το 1950. Σήμερα η υλοποίηση του είναι δύσκολή γιατί πρέπει να λυθούν προβλήματα με ρέματα μέσα σε αστικές περιοχές. Τα υφιστάμενα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν επαρκούν με τα τόσα χρόνια αδιαφορίαςγια να παροχετεύσουν τα νερά από διάφορες περιοχές καθώς οι πληθυσμιακές και κτιριακές συνθήκες, διαφέρουν πάρα πολύ σήμερα σε σχέση με τον αρχικό χρόνο σχεδιασμού. Επικαιροποίηση παλαιών μελετών και επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές που πλήττονται κάθε φορά από τις πλημμύρες (π.χ. περιοχές πλησίον ρέματος Εσχατιάς και Μέγα Ρέμα Ραφήνας). Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την Αττική στις 24 και 25 Οκτωβρίου ήταν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο που προκάλεσε τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, σε όλη την Αττική και ιδίως στα χωρικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής και του Πειραιά. Η υποστελεχωμένη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με την άμεση εντολή της Περιφερειάρχη , έθεσε όλο το μηχανισμό της σε ετοιμότητα και κινητοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εν δυνάμει ή εν εξελίξει καταστροφή, που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια, τη ζωή ή την περιουσία των πολιτών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας είναι 18 για μια περιφέρεια 5.000,000, μαζί με την γραμματειακή υποστήριξη, σε τρία τμήματα Νοτίου, Βορείου, Δυτικού τομέα της Περιφέρειας, δεν είχε βάλει η προηγουμένη περιφερειακή αρχή κανέναν υπάλληλο. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα επαρκή για την πολιτική προστασία ούτε υπήρχε κάποιος σχεδιασμός για να δουλεύουν αυτοί οι υπάλληλοι πέραν του ωραρίου τους, Κυριακή και αργίες. Λες και οι καταστροφές γίνονται 7εως 3 και καθημερινές.
Συνέδραμε σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την υπερχείλιση των ρεμάτων, πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο ανταποκρινόμενη σε αιτήματα των ΟΤΑ όσο και σε αιτήματα πολιτών, παρά τους δραματικά μειωμένους οικονομικούς πόρους που διατίθενται για το σκοπό αυτό από το κράτος. Κλιμάκια μηχανικών υπό την εποπτεία των οικείων Αντιπεριφερειαρχών βρέθηκαν στην πληγείσες περιοχές προκειμένου να καταγράψουν την έκταση της καταστροφής και έγινε άμεσο αίτημα στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων η οποία έχει αρμοδιότητα σε περιπτώσεις βλαβών σε κτίρια, προκειμένου κατά προτεραιότητα να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση αυτών των περιοχών και να εγκριθούν οι σχετικές πιστώσεις αποκατάστασης. Δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες στους ΟΤΑ α βαθμού από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες χρηματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες για την κάλυψη πρώτων αναγκών (διαμονή, διατροφή, αντικατάσταση της οικοσυσκευής που καταστράφηκε κτλ). Συγκροτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής επιτροπές εκτίμησης ζημιών των επιχειρήσεων και επαγγελματικών χώρων που επλήγησαν προκειμένου να καταβληθούν από το Υπουργείο Οικονομικών οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής περίπου 150 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 24, 25/10/2014. Δύο δήμοι της Περιφέρειας Αττικής (Αχαρνών και Ιλίου) μετά από σχετικό αίτημα της Περιφερειάρχη Αττικής κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφικών ζημιών που υπέστησαν από το πρόσφατο ακραίο φυσικό γεγονός. Για την απρόσκοπτη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων ανάγκης και την προστασία του πολίτη, ζητήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση τόσο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως αυτή προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τεχνικά έργα πρόληψης του πλημμυρικού κινδύνου, σε ρέματα (οριοθέτησης, διευθέτησης, καθαρισμού, αυθαίρετων χτισμάτων και λοιπά) ή στο οδικό δίκτυο (δίκτυο ομβρίων) δεν είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας».
Γιώργος Γαβρίλης, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά: έργα για αντιπλημμυρική θωράκιση Κορυδαλλού, Περάματος και Κερατσινίου -Δραπετσώνας
Κλείνοντας τις τοποθετήσεις της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Γιώργος Γαβρίλης, ανέφερε σε ό,τι αφορά τον Πειραιά: «Στις 2 Νοέμβρη του 1977 ο Πειραιάς έζησε μία από τις χειρότερες καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων που είχε αντιμετωπίσει μέχρι τότε, με θύματα 11 πολίτες στη Νίκαια και στην περιοχή της πλατείας Λουδοβίκου – Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.Από τότε και μέχρι σήμερα έχουμε διαδοχικά προβλήματα σε σημεία της ευρύτερης περιοχής, όπως στην αρχή της Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι, στην περιοχή της ιχθυόσκαλας, στο χώρο των εκδοτηρίων στο Πέραμα αλλά και στις περιοχές του Ρέντη και του Νέου Φαλήρου κοντά στον Κηφισό.
Από την δεκαετία του ́80 έγινε μία προσπάθεια κατασκευής μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, αρχικά στη Νίκαια και αργότερα μία δεύτερη προσπάθεια στις εκβολές του Κηφισού. Μικρότερες παρεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί στον Κορυδαλλό και στο Νέο Φάληρο ενώ έργα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στο Ρέντη και σε άλλες περιοχές.
Είναι γεγονός ότι, τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στη Νίκαια και στον Κηφισό, λειτούργησαν, σε αυτές τις έντονες καιρικές συνθήκες της 24ης Οκτωβρίου , σε ικανοποιητικό βαθμό.
Προβλήματα όμως επαναλήφθηκαν για ακόμα μια φορά στην Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι, στο Πέραμα και κυρίως στην Παλιά Κοκκινιά.
Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής έχουν προβλεφθεί μελέτες αντιπλημμυρικών έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών του Κορυδαλλού, του Περάματος και του Κερατσινίου -Δραπετσώνας.
Αντίθετα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς.
Από τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών σε επιχειρήσεις, καταστήματα ή ΔΧ αυτοκίνητα, έχουν πιστοποιηθεί ζημιές σε περίπου 60 επιχειρήσεις και 10 αυτοκίνητα.
Για την συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4-11-2014 σύσκεψη, με όλες τις δημοτικές αρχές, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΠΛ και εκπροσώπους των εμπλεκόμενων τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας».
Πρόταση με Μελέτες και Έργα για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής την περίοδο 2014-2020, από τον Γ. Σγουρό («Αττική»)
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός τόνισε: «Την αδυναμία και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ανέδειξε η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την Αττική»
Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι η νέα περιφερειακή αρχή «πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο», αφού δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια προληπτικού χαρακτήρα – όπως γινόταν κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν – παρά το γεγονός ότι είχε λάβει έγκαιρα ειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, δεν είχε φροντίσει, ούτε να συγκροτήσει, ούτε να συγκαλέσει τα Συντονιστικά Περιφερειακά Όργανα σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. «Ακούσαμε την κα Δούρου να κομπάζει μιλώντας για τραγική διορατικότητα, επειδή αύξησε κατά τι στον προϋπολογισμό τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα. Την πληροφορούμε ότι διορατικότητα, δεν είναι να εγγράφεις κονδύλια για έργα που έχουν προετοιμαστεί
και ωριμάσει για δημοπράτηση από άλλους. Διορατικότητα είναι να έχεις λάβει έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα και να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου, ώστε να διαφυλάξεις τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας εκ των προτέρων. Και σε αυτό τον τομέα η νέα περιφερειακή αρχή πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σγουρός. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε διεξοδικά στο κατακερματισμένο θεσμικό πλαίσιο, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός όλα αυτά τα χρόνια και στο γεγονός ότι οι αρμοδιότητες σε θέματα αντιπλημμυρικών έργων περιήλθαν στην αιρετή Περιφέρεια με το νόμο του ‘Καλλικράτη’ μόλις τον Οκτώβριο του 2011, με την κεντρική διοίκηση να κρατά πάντα τον κεντρικό συντονιστικό και αποφασιστικό ρόλο.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι για μία εικοσαετία και μέχρι το 2000 την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική είχε η ΕΥΔΑΠ και τα επόμενα χρόνια η αρμοδιότητα καταμερίστηκε σε όλους τους βαθμούς διοίκησης.
Από τον Οκτώβριο του 2011 ο κ. Σγουρός τόνισε ότι δημοπρατήθηκαν περισσότερα από 160 έργα και μελέτες προϋπολογισμού άνω των 430 εκ. € σε όλους τους Δήμους της Αττικής, από κοινοτικά κονδύλια και ίδιους πόρους της Περιφέρειας, όμως χρειάζονται τουλάχιστον 2 δις ευρώ, – πράγμα που έχει επισημάνει πολλές φορές – ώστε να αποκτήσει το λεκανοπέδιο επαρκείς αντιπλημμυρικές υποδομές. Και αυτό διότι η κακοποίηση που έχει υποστεί η Αττική τις περασμένες δεκαετίες είναι άνευ προηγουμένου. Σήμερα δεν μπορούν να εντοπισθούν περισσότερα από 70 από τα 700 ρέματα που υπήρχαν, ενώ το μήκος τους έχει μειωθεί από τα 1.280 χιλιόμετρα το 1945, σε 434. Επίσης στην Αττική η δασική βλάστηση από το 40 % το 1995 έχει φτάσει σήμερα στο 4 %. Η άκρατη τσιμεντοποίηση όχι μόνο τροποποίησε τη φυσική ροή των υδάτων, αλλά μείωσε την απορροφητικότητα του εδάφους και ταυτόχρονα αύξησε τις ταχύτητες
απορροής με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες υποδομές να αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Επίσης, ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, η οποία έχει κατ’ εξακολούθηση αποφασίσει την ένταξη στο σχέδιο πόλεως περιοχών χωρίς να έχει λάβει καμία μέριμνα για το αν υπάρχει ή αν προβλέπεται να κατασκευασθεί σε αυτές επαρκής αντιπλημμυρική
υποδομή, στο εάν υπάρχει ή όχι ρέμα.
Στη συνέχεια, ο κ. Σγουρός κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μια πρώτη προσέγγιση – πρόταση που περιλαμβάνει Μελέτες και Έργα για την Αντιπλημμυρική Προστασία της Αττικής την περίοδο 2014-2020
που εκπονήθηκε κατά το διάστημα της θητείας του (ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2014) από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα γίνεται αναλυτική καταγραφή της κείμενης νομοθεσίας, των αρμόδιων φορέων, των επικίνδυνων σημείων στην Αττική και προτείνονται έργα κατά προτεραιότητα για
την αποτελεσματική θωράκισή της. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία ενός πλήρους ηλεκτρονικού αρχείου καταγραφής έργων, μελετών, ρεμάτων και προβληματικών περιοχών, καθώς και σημαντικών δεδομένων ανά περιοχή, με δυνατότητα πρόσβασης όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και με υποχρέωση συστηματικής ενημέρωσης.
Πάρης Ευαγγελίου, («1800 Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο»): Άμεσα να ξεκινήσουν ενέργειες για προστασία ζωών και περιουσιών
Από την παράταξη «1800 Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κ. Πάρης Ευαγγελίου τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που θα πρέπει η νέα Περιφερειακή Αρχή να επιλύσει άμεσα και σημείωσε: «Ήδη πριν δούμε τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών καταθέσαμε σχετικά ερωτήματα, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά επειδή έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης». Απευθυνόμενος στην Περιφερειάρχη Αττικής πρόσθεσε: «Κυρία Δούρου, το είδατε και μαζί με εσάς το βίωσε και όλη η Περιφέρεια. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε ενέργειες που θα δώσουν λύση, ώστε να προστατεύσετε τόσο ανθρώπινες ψυχές, αλλά και περιουσίες.
Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα θρηνήσουμε και θύματα και αυτό θα είναι το τραγικότερο όλων. Πρέπει άμεσα να πάρετε μέτρα». Στη συνέχεια ο κ. Ευαγγελίου αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα έργα που εκκρεμούν σε ρέματα της περιοχής Μέγα Ρέμα, Ερασίνος και Εσχατιάς και τα οποία, όπως τόνισε «Δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς καμία διευθέτηση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κατασκευή οποιουδήποτε άλλου παράλληλου έργου. Στο Μενίδι επίσης, απειλή παραμένει το μπαζωμένο ρέμα της Καναπίτσας, στο οποίο έχει γίνει μόνο η ανάθεση μελέτης οριοθέτησης. Παράλληλα, το φράγμα της Ραπεντόσας, εξακολουθεί ως έργο να παραμένει ημιτελές, αφού δεν συνδέθηκε ποτέ με τη θάλασσα. Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, παρουσιάσατε το ζήτημα ως λιμνάζων επί δεκαετίες και ως θέμα άμεσης προτεραιότητάς σας.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνετε αυτό που υποσχεθήκατε. Δεν ξέρω πώς πραγματικά θα το καταφέρετε με τον προϋπολογισμό που ψηφίσατε, αλλά υποθέτω πως εσείς ξέρετε για να τον εισηγηθείτε. Από την προσωπική μου εμπειρία σας λέω ξεκινήστε άμεσες ενέργειες, όπως είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής-συνδετήριων αγωγών και καθαρισμός οδοστρωμάτων, ρείθρων και ερεισμάτων, η επούλωση λάκκων και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Και στη συνέχεια φέρτε μας τα έργα. Σας παρακαλώ όμως κάντε κάτι. Σταματήστε την αντιπολιτευτική πολιτική που εφαρμόζεται, γιατί τώρα εσείς διοικείτε. Και για ό,τι συμβεί ξανά θα είστε υπεύθυνη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται πολιτικά
τερτίπια ή ελιγμούς. Οι κάτοικοι πλημμυρίζουν – οι κάτοικοι κινδυνεύουν. Οι κάτοικοι καταστρέφονται. Το Μενίδι, το Κορωπί, ο Μαραθώνας, η Παλλήνη και όλη η Αττική κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Οφείλεται να τους διαφυλάξετε. Για ό,τι χρειαστείτε η βοήθεια μας θα είναι αμέριστη».
Περικλής Μουλιανάκης («Ελληνικής Αυγής για την Αττική»): να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα ουσίας και όχι βιτρίνας
Ο κ. Περικλής Μουλιανάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική», κατά την τοποθέτησή του, τόνισε: «Η Ελληνική Αυγή ήδη από την περασμένη εβδομάδα, προφητικά, είχε ρωτήσει αν υπάρχει μέριμνα από την Περιφέρεια, αν ελέγχεται η αποδοτικότητα των έργων της Περιφέρειας και κυρίως των αντιπλημμυρικών έργων», ενώ στηλίτευσε το γεγονός, όπως ο ίδιος υποστήριξε, ότι η κ. Δούρου σχολίασε τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων εκτός της «Ελληνικής Αυγής». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι στις κρίσιμες ώρες της πλημμύρας οι Αντιπεριφεριάρχες προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του συνόλου των ΜΜΕ «που τους αβαντάριζε με τη στάση τους», όπως επεσήμανε. Ο κ. Μουλιανάκης ανέφερε ότι η πραγματικότητα απαιτεί να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα ουσίας και όχι βιτρίνας στις περιοχές που επλήγησαν από την όντως πρωτοφανή θεομηνία.
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών πάνω στην πλάτη των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Η Ελληνική Αυγή προτείνει:
Να γίνει μια ρεαλιστική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και να εκπονηθεί ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας
Να υπάρξει ξεκαθάρισμα ευθυνών και αρμοδιοτήτων διότι το υπάρχον πλαίσιο νόμου δεν μπορεί να λειτουργήσει
Να υπάρξει απόδοση ευθυνών για τις κακοτεχνίες των έργων με την παρέμβαση της δικαιοσύνης
Άμεση καταβολή ενός ρεαλιστικού βοηθήματος στους πληγέντες και κυρίως χωρίς γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες
Απαλλαγή όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες σε οφειλές προς το Δημόσιο».
Χριστόφορος Δανάκος («Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης») : Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια
Για το ίδιο θέμα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», κ. Χριστόφορος Δανάκος ανέφερε ότι «Ένα από τα έργα της Διοίκησης Σγουρού που έχουν ξεκινήσει είναι αυτό στην Εσχατιά στην περιοχή του Καματερού», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα πλήρης καταγραφή των μελετών που έχουν εκπονηθεί τόσο από τη Δ10, όσο και από τους Δήμους. Στη συνέχεια ζήτησε από την Περιφερειακή Αρχή να πιέσει για την οριοθέτηση και την πλήρη καταγραφή των ρεμάτων της Αττικής, να συνταχθούν άμεσα μελέτες ομβρίων και όποιες από αυτές είναι ώριμες να δημοπρατηθούν άμεσα, ενώ θα πρέπει να αναμορφωθεί αντίστοιχα και ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Τέλος, πρόσθεσε: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση θα πρέπει να είναι περισσότερο σημαντική από τα έργα βιτρίνας. Καλές οι παιδικές χαρές και οι αναπλάσεις, αλλά οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν
καταστράφηκαν. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το κάνουμε με πλήρη συνείδηση».
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής: «Δουλειά. Προσφορά. Διαφάνεια»
Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι καταρχήν στόχος της νέας Διοίκησης είναι η ενημέρωση και όχι το παιχνίδι των εντυπώσεων και της καλύτερης ατάκας, προσθέτοντας «Κάποιοι έχουν αναλάβει εργολαβία στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο».
Στη συνέχεια επεσήμανε: «Μπροστά μας έχουμε σπουδαίες μάχες για τους πολίτες και το περιβάλλον της Αττικής και πρέπει να διαλέξουμε όχθη. Δεν γίνεται από τη μια να μας κατηγορείτε ότι υπηρετούμε το κεφάλαιο αναθέτοντας αντιπλημμυρικά έργα και από την άλλη να μας κατηγορείτε ότι δεν κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα».
Η κ. Δούρου αναφερόμενη στην τοποθέτηση του κ. Ευαγγελίου (παράταξη: 180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο) επισήμανε ότι εδώ και μέρες γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Απευθυνόμενη στον κ. Σγουρό, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε πάνω στον τρόπο που προσπαθήσατε να χαρτογραφήσετε τα ρέματα», διότι γι αυτές τις μελέτες έχει δοθεί δημόσιο χρήμα που δεν θα αφήσει η Περιφερειακή Αρχή αναξιοποίητο».
Στη συνέχεια, η Περιφερειάρχης έθεσε προς το Σώμα το ρητορικό ερώτημα: «Έχετε την εντύπωση ότι εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να σουρταφέρνουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα και να κάνουμε κριτική στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή; Είναι επιλογή μας. Αντί να παίζουμε με τα δελτία Τύπου και τις εντυπώσεις, εμείς ήμασταν κοντά στους πολίτες και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε, μακριά από τις κάμερες, την Πυροσβεστική και τα ‘λαμόγια’ της Περιφέρειας που πρέπει να επαναξιολογηθούν». Κλείνοντας η κυρία Δούρου, αφού εξήρε την αυτοθυσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής,
κατέληξε στο τρίπτυχο της νέας Περιφερειακής Αρχής: «Δουλειά. Προσφορά. Διαφάνεια. Και στο τέλος θα δούμε ποιός θα κερδίσει».
Θ. Τζήμερος (επικεφαλής του συνδυασμού «Δημιουργούμε μαζί!»): αντιπλημμυρική θωράκιση με την έννοια της απόλυτης προστασίας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, όσα χρήματα και να δοθούν
Ο κ. Τζήμερος, επικεφαλής του συνδυασμού «Δημιουργούμε μαζί!», παίρνοντας το λόγο, δήλωσε: «Αν ψάξεις τους τίτλους ιδιοκτησίας των περιοχών που πλημμύρισαν, οι περισσότεροι θα σε οδηγήσουν στο αρχικό δίδυμο της αμαρτίας:
έναν κρατικό λειτουργό (της πολεοδομίας, του δασαρχείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης) και έναν ιδιώτη καταπατητή ή εργολάβο. Το κράτος ουδέποτε πολεοδόμησε. Εκ των υστέρων, για ψηφοθηρικούς ή εισπρακτικούς λόγους νομιμοποιούσε καταπατήσεις, αυθαίρετα, μπαζώματα, ακόμα και μέσα σε κοίτες
καταγεγραμμένων χειμάρρων. Από το 1900 έχουμε εξαφανίσει στην Αττική 650 φυσικούς χειμάρρους, ρυάκια και ποτάμια. Πού θα πάει όλο αυτό το νερό όταν βρέχει δυνατά; Επομένως, αντιπλημμυρική θωράκιση με την έννοια της απόλυτης προστασίας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, όσα χρήματα και να δοθούν. Επιπλέον, η ευθύνη είναι κατακερματισμένη σε ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, Δήμους, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Πυροσβεστική κ.λπ. και ο συντονισμός προβληματικός. Η αντιμετώπιση του θέματος χρειάζεται θαρραλέες αποφάσεις, που λαμβάνουν υπόψη τη διεθνή εμπειρία. Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες μελέτες που χαρτογραφούν το φυσικό δίκτυο απορροής των υδάτων της Αττικής. Να
προσδιορίσουμε το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής και κάθε κτίσματος, έτσι ώστε όταν κάποιος αγοράζει ένα ισόγειο στην Τσαλαβούτα π.χ. να ξέρει ότι είναι πιθανή μια πλημμύρα κάθε Χ χρόνια. Η εμπειρία και από παλιότερες πλημμύρες είναι πολύτιμη. Κατεδάφιση όλων των κτισμάτων (οικιών και επαγγελματικών χώρων, αποθηκών, μαντριών κ.λπ.) που έχουν χτιστεί σε κοίτες ποταμών, με αποζημίωση των ιδιοκτητών σε περίπτωση που τα έχουν ήδη νομιμοποιήσει.
Κατεδάφιση χωρίς αποζημίωση των επικίνδυνων αυθαιρέτων. Ολοκλήρωση το ταχύτερο των ημιτελών έργων αποχέτευσης και προγραμματισμός νέων. Ενίσχυση των κτισμάτων σε περιοχές υψηλή επικινδυνότητας π.χ. με υδατοστεγείς πόρτες.
Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια μπορεί να έχει ένα έτοιμο πλάνο στήριξης των πλημμυροπαθών, συμβαλλόμενη με ξενοδοχεία που το χειμώνα έχουν χαμηλή πληρότητα, ώστε οι πληγέντες να έχουν κατάλυμα για τις κρίσιμες μέρες μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες στις κατοικίες τους. Επειδή επίσης μεγάλη κουβέντα
γίνεται για την πλημμελή συντήρηση των φρεατίων, δεν μπορώ να καταλάβω,
αναρωτήθηκε ο κ. Τζήμερος, γιατί περιμένουμε από ένα κράτος που τίποτε δεν κάνει σωστά, να συντηρεί σωστά τα φρεάτια. Και κατέληξε: ο πολίτης πληρώνει φόρους και θέλει να έχει υπηρεσίες. Το κράτος πρέπει να έχει εποπτικό ρόλο, να ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας και να αναθέτει αυτές τις υπηρεσίες σε ιδιώτες, ελέγχοντάς τους. Δεν έκανε ο ιδιώτης σωστά τη δουλειά του; Ενεργοποιείς ρήτρες, καταγγέλλεις τη σύμβαση. Τον κρατικό “μηχανισμό” όμως που είναι ανεπαρκής, δεν μπορείς να τον κάνεις τίποτε. Το πρώτο επομένως βήμα είναι να ξεκαθαριστούν ευθύνες, αρμοδιότητες, κονδύλια. Ποιός χειρίζεται τί ποιός είναι υπεύθυνος και για τί. Η ασάφεια στην κρατική “μηχανή” και οι καταστροφές είναι ευθέως ανάλογα μεγέθη».
Αντώνης Γάκης («Ανάσα για την Οικολογία»): Οι περισσότερες πυρκαγιές και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αντώνης Γάκης, από την παράταξη «Ανάσα για την Οικολογία», ανέφερε πως «οι περισσότερες πυρκαγιές και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα που για μια ακόμα φορά βίωσε στο πετσί του ο απλός λαός σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αττικής. Η ελεημοσύνη των 586 ευρώ, η αποψίλωση των Δημοσίων Υπαλλήλων που ξεγυμνώνει τις Δημόσιες Υπηρεσίες και οι μετά προφήτη εξαγγελίες της Κυβέρνησης, αποτελούν ύβρεις». Ο κ. Γάκης συνέχισε λέγοντας πως η παράταξή του προτείνει να έρθουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας όλα τα ρέματα της Αττικής, μαζί όμως και με τους αντίστοιχους πόρους, ενώ ολοκλήρωσε την εισήγησή του με την φράση: «Σε κάθε μας δίλλημα, η απάντηση είναι ο άνθρωπος».
Δ. Κουτσούμπα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή) : πλημμύρες είναι κυρίως πολιτικό και ταξικό θέμα
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, κα Δέσποινα Κουτσούμπα επεσήμανε ότι «Οι πλημμύρες είναι κυρίως πολιτικό και ταξικό θέμα. Είναι ζήτημα που σχετίζεται με το τί τύπου ανάπτυξη έχουμε επιλέξει για την Αττική. Μέσα στην ταξική ανάπτυξη υπάρχει η επιλογή οικοπεδοποίησης δασών για τις προνομιούχες περιοχές, όπως είναι τα Βόρεια Προάστια, αλλά και η επιλογή της πλήρους περιβαλλοντικής υποβάθμισης περιοχών, όπως είναι η τεράστια χωματερή στη Φυλή». Επίσης, πρόσθεσε ότι η βιασύνη να καθαρίσουμε τα ρέματα δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας των βιότοπων που πολλές φορές βρίσκονται κοντά σε αυτά τα ρέματα.
Ενώ αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι θα πρέπει τα έργα αυτά να είναι ευρείας κλίμακας και να υλοποιούνται βάσει ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και όχι να είναι αποσπασματικά κομματάκια κομματάκια και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να συντεθεί ένα puzzle των αντιπλημμυρικών έργων και αυτό να συζητηθεί συνολικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα πρέπει επίσης να γίνει μια σοβαρή καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κάτοικοι και πώς αυτοί θα αποζημιωθούν. Δεν έχει νόημα να ερχόμαστε εδώ και να συζητάμε επικοινωνιακά για το ποιός νοιάστηκε πιο πολύ για τους κατοίκους. Τέλος, καλή η αυτοθυσία αλλά θα έπρεπε η Πολιτική Προστασία της
Περιφέρειας να είχε μεριμνήσει και για την ασφάλεια των υπαλλήλων της».
Χρήστος Καραμάνος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών: στην Αττική εν έτει 2014 δεν υπάρχει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Χρήστος Καραμάνος τόνισε ότι στην Αττική εν έτει 2014 δεν υπάρχει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και αυτό οφείλεται στο ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι αντίπαλος του σχεδιασμού. Ο κ. Καραμάνος, στη συνέχεια, σημείωσε: «Βρήκαμε στα συρτάρια
κάποιες παρατημένες μελέτες αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, τις οποίες και αμέσως θα ενεργοποιήσουμε, ώστε να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την Αττική. Η εκτίμηση για τον ολοκληρωμένο αυτό σχεδιασμό ανέρχεται περίπου στα 300 εκατομμύρια Ευρώ». Επίσης, αναφερόμενος στον
Προϋπολογισμό του 2015 επεσήμανε: «Είχαμε την τραγική διορατικότητα και εντάξαμε στον Προϋπολογισμό αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές όπως είναι το Ίλιον και το Καματερό. Επίσης, έχουμε εντάξει αντιπλημμυρικά έργα δαπάνης 10 εκατομμυρίων Ευρώ με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια Ευρώ
και ξεπαγώσαμε αντιπλημμυρικά έργα 13 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν μηδενικό απολογισμό το 2014».