ΑΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΣΤΕΡΙΑ»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΚΑΗΜΟΙ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΪΟΥ 2015 / ΏΡΑ: 21.15΄
Λίγα λόγια για το έργο: Μια αναδρομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, στους διωγμούς των Ελλήνων και το ρεμπέτικο τραγούδι. Μέσα από τον πόνο, τη φτώχεια, τη στέρηση, την αγάπη και τα πάθη των ανθρώπων γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι. Οι πρώτοι που το τραγούδησαν είναι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι και το έφεραν στην Ελλάδα. Το ρεμπέτικο τραγουδιόταν στα φτωχομάγαζα και στους τεκέδες, καθώς εκεί εκφραζόταν ο πόνος, η φτώχεια και εξαθλίωση. Πόσο μας προβληματίζουν οι ομοιότητες της ζωής σε εκείνη την εποχή με το σήμερα…
Ευχή οι νέοι μας, μόνο να θυμούνται και να χορεύουν αυτή την εποχή.
Χριστίνα Στόγια
Συντελεστές
Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Στόγια
Μουσική: Κασσιανή Αμυγδαλίτση
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Στόγια-Γιάννης Νάπας
Χορογραφίες: Μαρία Μιχελή
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Εύη Φιλίππου, Μαρία Ζωητάκη, Ελευθερία Κωστοπούλου, Χρήστος Γεωργακόπουλος
Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Δράκος,Γεωργία Βαρσάμη Βασίλης Σινάνι,Μαρία Παυλίδου,Δανάη Σαλαμάνη,Θανάσης Τανάγιας,Δέσποινα Τσάτσου,Χρήστος Γεωργακόπουλος,Κωνσταντίνος Μπλιαμπλιάς,Εμμανουέλλα Ρέππα,Ελεωνόρα Γιόκοτα,Μαρία Ζωητάκη,Ειρήνη Παντζούρη,Χριστίνα Αντωνιάδου,Μάρω Σκοτεινιώτη-Σταφυλλά,Χαρούλα Τσιμενίδου,Λένα Νεστορίδου,Βιολέτα Μπληγιάννη,Εύα Λιάκα,Ανθούλα Καρρά,Μάγδα Μακρή,Ραφαηλία Πράτσου,Ελευθερία Κωστοπούλου,Νίκος Γκουρμπάτσης,Ζωή Παπαργήρη,Κυριάκος Οικονόμου,Αγγελική Τριανταφύλλου,Κώστας Αντωνίου,Εύη Φιλίππου,Χρήστος Κραγιόπουλος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΟΤΙΑΣ ΒΟΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
«REDEMPTION OR DOOM» «ΛΥΤΡΩΣΗ Η ΜΟΙΡΑ»
ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2015 / ΏΡΑ: 20.00΄
Λίγα λόγια για το έργο:
Πρόκειται για ένα έργο αυθεντικό, γραμμένο από τους ίδιους τους φοιτητές με θέμα τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα .Χωρισμένο σε 7 θεματικά μέρη που αφορούν τα 7 αμαρτήματα, πόθο, λαιμαργία ,απληστία, οκνηρία, θυμό, ζήλια, υπερηφάνεια.
Υπάρχει και ένας ακόμα χαρακτήρας ,το πνεύμα, που συμβολίζει την λύτρωση και την σωτηρία.
Κίνηση, συναίσθημα, παιχνίδι με το φως, σωματική έκφραση, χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτότυπη και γεμάτη ζωντάνια παράσταση
Παίζουν οι : Radka Ambrozova,Magdalena Krepelova,Katerina Suchanova, Aneta Svarcova,Natalie Postlova Barbova Hojdarova,Linda Kunclova
Σκηνοθεσία και τεχνική υποστήριξη
Lenka Krekova
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
«ΚΗΦΙΣΟΦΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2015 / ΏΡΑ: 21.00΄
Η παράσταση θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα
Λίγα λόγια για το έργο :
Το θεατρικό μονόπρακτο «Κηφισοφών» του Ψαθά περιλαμβάνεται στα «Σκίτσα της εποχής» (1944). Το έργο παρουσιάζει με χιούμορ την σύγκρουση μίας κοκέτας και ενός επιστήμονα, δείχνοντας μία γενική εικόνα των ανθρώπινων σχέσεων.
Ενώ βιάζεται ντυμένη με κατάλευκο μοντέρνο φουστάνι για ραντεβού με τον αγαπημένο της Χρηστάκη η όμορφη και πολυλογού κοπέλα Ελενίτσα. βλέπει στο δρόμο την φίλη της, την Πιπίτσα, στην οποία θέλει να παινέψει το νέο της φόρεμα. Η εξέλιξη της πλοκής θα συναντήσει την Ελενίτσα με τον καθηγητή ιστορίας Ξενοφώντα που προσπαθεί με μία σοβαρή πολυετή μελέτη του να αποδείξει ότι η γυναίκα του Ευριπίδη δεν τον απατούσε με τον φίλο του τον Κηφισοφόντα. Στη συνέχεια στο ίδιο σπίτι θα βρεθούν και η περιφρονημένη σύζυγος του επιστήμονα, η Μαρία, ο νέος φίλος του ο Χαρμίδης και ο Χρηστάκης. Τελικά θα καταστεί σαφές ότι τα οικογενειακά πάντοτε είναι θέμα περιπλοκότατο.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Magdalena Lazarova
Εικαστική επιμέλεια: Anife Eminova, Emilia Bozukova, Ivana Iliyanova
Κοστούμια: Η Θεατρική Ομάδα
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Georgi Dikin, Greta Tabalyova, Magdalena Lazarova, Mariya Gyurova, Maria Valkova, Zdravka Yordanova
Υπεύθυνη καθηγήτρια και οργάνωση παραγωγής: Velichka Simonova-Grozdeva
ΤΜ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
«Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ» ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 / ΏΡΑ: 21.15΄
Λίγα λόγια για το έργο και το συγγραφέα:
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011) γεννήθηκε στη Νάξο, αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και κρατήθηκε στο Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945. Όταν γυρίζει στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον ενθουσιάζουν. Θα προσπαθήσει να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα γίνει αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και το 1999 γίνεται ακαδημαϊκός στην έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών. Πεθαίνει το 2011.
Ο Καμπανέλλης έγραψε για πρώτη φορά τον “Μπαμπά τον Πόλεμο” το 1951-2. Δεν ανέβηκε, όμως, τότε και ο συγγραφέας το επεξεργάστηκε ξανά το 1960 και, ξανά, στα χρόνια της δικτατορίας, όταν ο Κάρολος Κουν ζήτησε να το ανεβάσει. Όπως ήταν φυσικό η λογοκρισία το απαγόρευσε και, τελικά, ανέβηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο Τέχνης το 1980. Με ερέθισμα την ψυχροπολεμική ένταση και την πολιτική κατάσταση στη Μεταπολεμική Ελλάδα, παρουσιάζεται μια πολιτική σάτιρα, όπου ο μύθος και οι χαρακτήρες της εποχής της πολιορκίας της Ρόδου από το Δημήτριο Πολιορκητή γίνονται διαχρονικά σύμβολα και μιλούν για το σήμερα. Ο μεγάλος, πολεμοχαρής στρατηγός που έχει υποτάξει την οικουμένη ολόκληρη έρχεται να νικηθεί, τελικά, από τους Ροδίτες με όπλο….. την αντιγραφή! Οι Ροδίτες, περήφανοι για την ουδετερότητά τους, προσπαθούν, αρχικά, να τον καλοπιάσουν, αναγκάζονται, όμως, να πολεμήσουν και τότε “σαν να είχαν μολυνθεί από το κακό που πολέμησαν και γίνηκαν και νικητές και διάδοχοί του”. Έτσι γεννιέται ο “μπαμπάς” ο πόλεμος και έτσι ο ένας πόλεμος διαδέχεται τον άλλο, όπως ο ένας στρατηγός διαδέχεται τον άλλο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαήλ
Παίζουν οι: Γιώργος Μιχαήλ , Στεφανία Κυριακοπούλου, Φώτης Κοφτσιτσίδης ,
Λαμπρίνα Σκορίλα ,Αλέξης Κοροσιάδης, Ελένη Μπουσμπούκη,
Θάνος Δεληχρήστος ,Ευαγγελία Χαριτοπούλου ,Γεύση Θολούλη,
Ειρήνη Αποστολοπούλου, Ελένη Σαχινίδου , Γιώργος Αναστασίου, Στέλλα Θολούλη.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ