Το μήνυμα της ειρήνης, της εκεχειρίας, του ευ αγωνίζεσθαι και της αλληλεγγύης, το μήνυμα αθλητισμού και πολιτισμού που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εστάλη μέσα από τον Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου.
Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την Αφή εντυπωσίασαν όσους τις παρακολούθησαν προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων και επισκεπτών που βρέθηκαν στην Δυτική Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.
Πρόκειται για δράσεις πολιτισμού (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις) με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης).
Στόχος ήταν η αναβάθμιση, η σύνδεση με τον Πολιτισμό και η διεθνής προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, την Έλενα Κελεσίδη, το Λάκη Χαλκιά, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Πάνο Σκουρολιάκο, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Πέτρο Γάλλια, την Αγλαΐα Παπά, τη Λουίζα Κωστούλα, τη Δήμητρα Στασινοπούλου και πολλούς άλλους.
Την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση των παράλληλων δράσεων πολιτισμού σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας: «Ένα τέτοιο ορόσημο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και πολιτισμό, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργική σύζευξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, και την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και των τοπικών προϊόντων μας. Στόχος μας είναι η στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι μέσα από την αναβάθμιση και διεθνή προβολή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως «ο Αθλητισμός είναι Παιδεία και η Παιδεία Πολιτισμός. Και η Αρχαία Ολυμπία έχει ανάγκη από τη σύνδεση με το σύγχρονο Πολιτισμό».
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν
– Έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Στασινοπούλου με θέμα «Στο Δρόμο της Ελπίδας, Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα» στον εκθεσιακό χώρο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών (Γούναρη 118, Πάτρα),
– Έκθεση – εγκατάσταση «Μαρία Χορς» στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία σε επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια σε συνδυασμό με το πρωτότυπο χορο-θεατρικό δρώμενου με τίτλο «δες, τα χέρια μου είναι άστρα, είναι πουλιά, είναι θηλιά, είναι αγκαλιά…»,
– Παράσταση αφηγηματικής τέχνης «Διγενής Ακρίτας» σε σύλληψη, σκηνοθεσία και αφήγηση της Μάγδας Κοσσίδα και στο σαντούρι η Ουρανία Λαμπροπούλου,
– Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στην Αρχαία Ολυμπία με τη συμμετοχή των Κώστα Μαυρογένη (βαρύτονος), Ελένης Κελεσίδη (υψίφωνος), Πάνου Σκουρολιάκου (ηθοποιός) και των ερμηνευτών Χαράλαμπου Γαργανουράκη, Λάκη Χαλκιά, Δάφνης Ζουρνατζή, Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη, της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και της Μικτής Χορωδίας της Τρίπολης,
– Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο της Αίθουσας Αετωμάτων στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας της παράστασης «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», μία σκηνική αφήγηση με αφορμή της Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων, καθώς και τρεις ηθοποιούς – performers, σε σκηνοθεία, μουσική και σύνθεση ήχου Λουίζας Κωστούλα, ηθοποιούς: Αγλαια Παπά, Παναγιώτη Γαρμπή, Λουίζα Κωστούλα, δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκο Λεβαντή, Λουίζα Κωστούλα, Βασίλη Κουντούρη, οπτικό/ηχητικό σχεδιασμό: Studio 19 και κοστούμια Λίλιαν Ξυδιά
– Θεατρικό δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν» σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Πάτρα, Αμαλιάδα, Πύργος και Αρχαία Ολυμπία). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Γάλλιας, με πηγή έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).
– Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διοργάνωση της ειδικής μουσικής εκδήλωσης του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» για τον Ολυμπισμό και τον Ολυμπιακό Ύμνο.