Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 20.00, στην αίθουσα του ΙΤΗΠ θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ:
«Ο Ασκός του Αιόλου».
«Ο Ασκός του Αιόλου» είναι ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά το θέμα της Αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι να δώσει πληροφορίες στον μη μυημένο θεατή για τις ανεμογεννήτριες, τη λειτουργία τους και το ρόλο τους σε αυτό που ονομάζουμε «Πράσινη Ανάπτυξη».
Ο «Ασκός του Αιόλου» έχει στόχο να φωτίσει το μέγεθος της εμπλοκής εθνικών και πολυεθνικών εταιριών καθώς και του πολιτικού συστήματος της χώρας στην «Πράσινη Ανάπτυξη», να δώσει στοιχεία για το, τί είναι η Αιολική Ενέργεια και ποιός είναι ο περιβαλλοντικός, οικονομικός και πολιτικός ρόλος στις τοπικές κοινωνίες.
Η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ
«Ο Ασκός του Αιόλου» μετά από δυο χρόνια ενδελεχούς έρευνας μέσα και έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το περιβάλλον και τη φύση και ύστερα από δυο και πλέον χρόνια γυρισμάτων σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ και το παραδίδει στη κρίση των πολιτών που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται σιωπηλά αλλά δυναμικά, για να προστατέψουν τα βουνά τους, κόντρα στην επέλαση των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών. Στους πολίτες που συνέβαλαν στην επιχειρησιακή, οικονομική και ηθική στήριξη του εγχειρήματος της ομάδας παραγωγής. Στην κρίση των πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δεν ενημερώνονται από τα ΜΜΕ του συστήματος των κερδών για το ποίοι και πόσα κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις στην “πράσινη ενέργεια”.
Οι δημοσιογράφοι και οι ερευνητές της ομάδας παραγωγής επισκέφτηκαν δεκάδες περιοχές και διαπίστωσαν οι ίδιοι την αλλοίωση που έχει υποστεί το φυσικό τοπίο εξαιτίας των ήδη εγκατεστημένων, αλλά και των υπό εγκατάσταση ανεμογεννητριών που διασπείρονται παντού στα πλαίσια της “πράσινης ανάπτυξης”.
Οι κάμερες της ομάδας μπήκαν στα ορυχεία του λιγνίτη και μίλησαν με εργαζόμενους, ειδικούς και διευθυντικά στελέχη των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης.
Η ομάδα παραγωγής δεν μπορούσε να αφήσει στην άκρη το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τον τρόπο που έχει αυτή συσχετιστεί με την παραγωγή ενέργειας. Τα μέλη της ομάδας μίλησαν με ειδικούς και καθηγητές που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα. Το ντοκιμαντέρ που θα δείτε θα δώσει το έναυσμα για μια συζήτηση σε βάθος.