Κ. Αγοραστός: «Η Ελλάδα θα αρχίσει να αφήνει πίσω της την κρίση όταν η κοινωνία θα αρχίσει να ξαναβρίσκει την ισορροπία της, τις σταθερές της»
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε εκδήλωση για την έμφυλη διάσταση της κρίσης:
«Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση η αποκέντρωση και η ενίσχυση των Περιφερειών, όπως ισχύει στις ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη»
«Ισχυρές Περιφέρειες σημαίνει και πιο αποτελεσματική στήριξη των γυναικών στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά»
Φ. Βρύνα, Επικεφαλής Τομέα Ισότητας ΕΝΠΕ: «Κοινός στόχος η όσο το δυνατόν βελτίωση των όρων απασχόλησης των γυναικών μακριά από τη ψευδαίσθηση ότι η πολιτική ή οι πολιτικές φύλου μπορούν να λειτουργούν μόνο για την εικόνα των κομμάτων και μόνο σε επετειακές μέρες»
«Η Ελλάδα θα αρχίσει να αφήνει πίσω της την κρίση όταν η κοινωνία θα αρχίσει να ξαναβρίσκει την ισορροπία της, τις σταθερές της», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση με θέμα «Η έμφυλη διάσταση της κρίσης» που διοργάνωσαν ο Τομέας Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών στα γραφεία της ΕΝΠΕ.
«Η κρίση δεν τελειώνει όταν ή επειδή το αναφέρει ένα νομικό κείμενο», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και εξήγησε: «Τον προσεχή Αύγουστο ολοκληρώνεται το 3ο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, γνωστό ως 3ο Μνημόνιο. Ανεξάρτητα αν θα ακολουθήσει «καθαρή έξοδος» ή ο,τιδήποτε άλλο, δεν σημαίνει ότι την ημέρα εκείνη η πατρίδα μας θα βγει από την κρίση.
Η κοινωνία μας έχασε τη φυσική της ισορροπία, τις σταθερές της δεκαετιών. Αυτό σημαίνει κρίση. Και πορεία εξόδου από την κρίση σημαίνει να αρχίσει να ξαναβρίσκει αυτές τις σταθερές:
– η ανεργία να αποκλιμακωθεί από τα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα του 20-25% και μα επανέλθει σε μονοψήφιο ποσοστό,
-οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις να επιστρέψουν σε οικονομικά λογικά και κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα.
-οι μισθοί και οι συντάξεις να μην είναι φτώχειας αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν αξιοπρεπή επίπεδα διαβίωσης,
-οι νέοι να βρίσκουν καλά αμειβόμενες – με βάση τα προσόντα τους – δουλειές στη χώρα μας και να μην αναγκάζονται να ξενιτεύονται στα πέρατα της οικουμένης», ανέφερε.
Ισχυρές Περιφέρειες για πιο αποτελεσματική στήριξη των γυναικών στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά
Για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε ως «προϋπόθεση» την αποκέντρωση και την ενίσχυση των Περιφερειών τονίζοντας:
«Είναι αδήριτη πλέον η αναγκαιότητα μετεξέλιξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση προκειμένου οι Περιφέρειες, ενισχυμένες με πόρους, προσωπικό, αρμοδιότητες και την κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματα, να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην κοινωνία και την πατρίδα μας.
Αυτό είναι καινοτόμο για την πατρίδα μας αλλά δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Αυτό ισχύει σ’ όλες τις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Μόνο στην Ελλάδα το κέντρο διεκδικεί να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, συνεχίζοντας αυτό το παρωχημένο, το αποτυχημένο μοντέλο».
Αναφερόμενος στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Κ. Αγοραστός έκρινε επιβεβλημένο να γίνει πράξη το σύνθημα που χρησιμοποιούσαν οι σουφραζέτες στη Μεγάλη Βρετανία διεκδικώντας το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίσουν «deeds, not words» (πράξεις, όχι λόγια), και, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «ισχυρές Περιφέρειες σημαίνει και πιο αποτελεσματική στήριξη των γυναικών στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν καθημερινά».
Φ. Βρύνα: «Να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τους όρους απασχόλησής των γυναικών»
«Το θέμα της ισότητας των φύλων εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτό της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων, σε μία εποχή που τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών σαρώνονται στο όνομα μνημονίων και ειδικότερα τα δικαιώματα των γυναικών, δέχονται συστηματικά βολές», υπογράμμισε από την πλευρά της η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα.
«Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας αλληλουχίας μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσουμε την κρίση, με την εκ νέου νοηματοδότηση της ισότητας των φύλων», προέτρεψε και χαρακτήρισε ως «το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε την όσο το δυνατόν βελτίωση των όρων απασχόλησης των γυναικών έτσι ώστε να τις κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μιας κοινής πολιτικής όλων μας μακριά από τη ψευδαίσθηση ότι η πολιτική ή οι πολιτικές φύλου μπορούν να λειτουργούν μόνο για την εικόνα των κομμάτων και μόνο σε επετειακές μέρες», σημείωσε η κα Βρύνα.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων κα Φωτεινή Κούβελα, η Δικηγόρος – Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών κα Μίκα Ιωαννίδου, η Συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ κα Αγγελική Παπάζογλου, Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Συρεγγέλα και η Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ κα Ζέφη Δημαδάμα, ενώ μίλησαν η πρ. Υπουργός, πρ. Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αγλαΐα Ρομπόκου και πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων κα Έφη Μπέκου.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος και Πηνελόπη Γαβρά, ενώ την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, η Βουλευτής κα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων.