O Δήμος Αλίμου με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου και με καθυστέρηση 78 ετών, διεκδικεί από τον Δήμο μας 300 στρέμματα στο πρ. Αεροδρόμιου του Ελληνικού. Προσπαθεί, ενόψει της Επένδυσης στο Ελληνικό, να επαναχαράξει τα σύνορα, που καθορίστηκαν με την Απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Ορίων και εχαράχθησαν στο από 05.06.1968 σχεδιάγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αττικής (Τ.Υ.Δ.Κ.), προσφεύγοντας στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών. (Δείτε εδώ τον χάρτη με τα όρια του 1968)
Να τονιστεί πως, η Δημοτική Αρχή του Αλίμου, παραπληροφορεί τους δημοτικούς συμβούλους, ισχυριζόμενη πως, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι αυτός που αμφισβητεί τα όρια των δύο Δήμων. (Δείτε εδώ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1994 με τα όρια των δύο δήμων)
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ουδέποτε, εγγράφως ή προφορικώς αμφισβήτησε τα όρια του Δήμου Αλίμου.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζουμε, ο Δήμος Αλίμου τόσο το 2008 ανεπιτυχώς, όσο και το 2016 εγγράφως προσέφυγε στο κτηματολόγιο διεκδικώντας τα 300 στρέμματα εντός του πρώην αεροδρομίου.
Ο Δήμαρχος Αλίμου έστειλε τέσσερις επιστολές (14/9/2016, 7/11/2016, 17/11/2016 και 29/11/2016) εν αγνοία της διοίκησης του Δήμου μας στην ΕΚΧΑ, για τις οποίες τέσσερις επιστολές ελαβε αρνητική και τεκμηριωμένη απάντηση, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα ως αόριστες.
Αρχικά, να τονίσουμε ότι, η ενέργεια του Δήμου Αλίμου είναι μια επιθετική ενέργεια εναντίον του Δήμου μας στερούμενη ηθικής βάσης, αφού ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε.
Σκοπός της ενέργειας αυτής, της διεκδίκησης δηλαδή των 300 στρ., ήταν όπως ανέφεραν δημοτικοί σύμβουλοι κατά της διάρκεια συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Αλίμου, να μεγαλώσει το μερίδιο του δήμου τους, ώστε να απαιτηθούν μεγαλύτερα οφέλη από τη διαφαινόμενη επένδυση. (Το πρώην αεροδρόμιο ανήκει διοικητικά κατά 87,7 (5434,119 τμ) στην Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης , 4,2 %(258, 114 τ.μ.) στον Δήμο Αλίμου, 8,1(513,444τμ.) στον Δήμο Γλυφάδας, με βάση τα όρια κτηματογράφησης της ΕΚΧΑ ΑΕ).
Η ωμή αυτή παραδοχή, αποκαλύπτει τα πραγματικά κίνητρα της δημοτικής αρχής Αλίμου, τα οποία δεν μπορούμε να δεχτούμε. Η αντίθεσή μας στις επιστολές αυτές και στην εμμονή του Δημάρχου Αλίμου να αποσπάσει εκβιαστικά από την ΕΚΧΑ μια θετική απάντηση ήρθε με την ανακοίνωσή μας την οποία επίσης επικαλείται στην εισήγησή του ο Δήμαρχος ισχυριζόμενος πως μας έστειλε επιστολή στην οποία δεν απαντήσαμε.
Στο σημείο αυτό παραπληροφόρησε το Δ.Σ. του Δήμου Αλίμου διότι στην πραγματικότητα η επιστολή του ήρθε μετά την ανακοίνωσή μας και αφού είχε εισπράξει από την ΕΚΧΑ αρνητική απάντηση.
Η απάντηση του κτηματολογίου του ΕΚΧΑ προς τον Δήμαρχο του Αλίμου.
Η ΕΚΧΑ απαντάει με σαφήνεια λέγοντας πως, έγινε η οριοθέτηση μεταξύ των ορίων των Δήμων Ελληνικού και Αλίμου και τονίζει ότι η οριοθέτηση αυτή βασίστηκε στο μοναδικό επίσημο έγγραφο το οποίο αναφέρουμε στην πρώτη παράγραφο της εισήγησής μας. Συνεπώς εμείς ουδέποτε αμφισβητήσαμε σε σχέση με τον Δήμο Αλίμου τα όρια κτηματογράφησης, μονολότι γνωρίζαμε ότι η περιοχή του Αγ. Κοσμά ανέκαθεν ανήκει διοικητικά στο Δήμο μας και αυτό για να μην διαταράξουμε τη σχέση μας με το Δημο Αλίμου.
Να σημειωθεί πως το 2008 ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θάνος Ορφανός όταν διαδήλωνε για να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο το πρώην αεροδρόμιο, κατέφευγε ταυτόχρονα, ανεπιτυχώς, στην ΕΚΧΑ προκειμένου να επιτύχει την αλλαγή των διοικητικών ορίων. Τότε, σε ότι δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία του ζήτησε το Κτηματολόγιο, ο κ. Ορφανός δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, δεν προσκόμισε δηλαδή στοιχεία τέτοια, που να αναιρούν τα διοικητικά όρια των δήμων.
Στα επιχειρήματά του ο Δήμος Αλίμου προς την ΕΚΧΑ επισυνάπτει το τοπογραφικό διάγραμμα του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (όπως το αποκαλεί) του 1943. Διερωτάται δε, γιατί η ΕΚΧΑ το αγνοεί ως δημόσιο έγγραφο του υπουργείου του 1943 και δέχεται το διάγραμμα της Νομαρχίας του 1968. Το 1943 όμως δεν είχαμε Ελληνική κυβέρνηση όπως λανθασμένα γράφει ο συνάδελφος.
Ο Δήμαρχος Αλίμου επικαλείται ως νόμιμη την ενέργεια της κατοχικής κυβέρνησης των Γερμανοτσολιάδων – Τσολάκογλου και αποτελεί πρωτοφανές γεγονός ένα Δημοτικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας να επικαλείται ενέργειες και διαγράμματα επίσημα ως δημόσια έγγραφα που προέρχονται από την Κατοχική Κυβέρνηση για να πιέσει 88 χρόνια μετά την ΕΚΧΑ στις διεκδικήσεις του.
Να σημειωθεί πως ο συνάδελφος δήμαρχος Αλίμου διερωτάται γιατί η ΕΚΧΑ δεν λαμβάνει υπόψη το διάγραμμα του 1943, που προέρχεται από κατοχική κυβέρνηση και χαρακτηρίζει πρόχειρο το από 06.06.1968 επίσημο έγγραφο του Νομάρχη Αττικής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένου ότι οι κάτοικοι του Δήμου του Ελληνικού – Αργυρούπολης εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους βίαια για να γίνει το 1939 το αεροδρόμιο, βομβαρδίστηκαν επίσης το 1943 οι πόλεις μας με πολλούς νεκρούς, δίχως ποτέ να αποζημιωθούν από τις κατοχικές δυνάμεις, και δεδομένου ότι το πρώην αεροδρόμιο δικαιωματικά και ορθά πλήρωνε τέλη όλα τα χρόνια της λειτουργίας του στον πρώην Δήμο Ελληνικού (σήμερα Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης), οφείλουμε να απαντήσουμε τεκμηριωμένα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αλίμου πως, όχι μόνο δεν δικαιούνται 300 στρέμματα από την Ν.Α. πλευρά του πρώην αεροδρομίου, που ανήκουν στον Δήμο μας, αλλά οφείλει να επιστρέψει και τα 160 στέμματα του Αγ. Κοσμά που με το ίδιο σκεπτικό έχουν επιδοθεί λάθος στον Δήμο Αλίμου .
Συγκεκριμένα:
• Το διάγραμμα του 1968 (6.6.1968) δεν είναι ούτε πρόχειρο ούτε τεχνικά αβάσιμο όπως το αποκαλεί ο Δήμαρχος Αλίμου. Είναι υπογεγραμμένο από τον αρμόδιο Τοπογράφο Μηχανικό της υπηρεσίας σε επίσημο χάρτη. Σε αυτό αποτυπώνεται πλήρως η πραγματική κατάσταση από τον Αγ. Κοσμά μέχρι τον λόφο του Αγ. Νικολάου, οπότε μόνο πρόχειρο δεν είναι επειδή απλά 78 χρόνια μετά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Αλίμου για την επένδυση .
• Η απάντηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. δεν είναι καθόλου ασαφής και αόριστη. Είναι πολύ συγκεκριμένη. Αναφέρει ότι ο Δήμος Αλίμου δεν προσκόμισε στοιχεία το 2008, όταν ερωτήθηκε γραπτώς, τα οποία να αναιρούν τον καθορισμό του διοικητικού ορίου μεταξύ των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού- Αργυρούπολης , όπως αυτό καθορίστηκε από την ΕΚΧΑ Α.Ε. Ο καθορισμός του ορίων έγινε βάσει Τεχνικών Προδιαγραφών και όχι με αυθαίρετο τρόπο.
• Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν υφίσταται για τον Δήμο μας θέμα αλλαγής ορίων στο κομμάτι που αιτείται ο Δήμος Αλίμου αλλά υφίσταται θέμα πραγματικής βάσεως αλλαγής ορίων στην περιοχή του Αγ. Κοσμά σύμφωνα με τη χάραξη στο από 05.06.1968 σχεδιάγραμμα, βάσει της υπ΄αριθμό 56/1939 Απόφασης του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Διοικητικών Ορίων.
Η περιοχή του Αγίου Κοσμά ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Ειδικότερα, συμφωνα με το διατακτικό της υπ’ αριθμό 56/1939 Απόφασης του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου Διοικητικών Ορίων, το σύνολο της περιοχής του Αγίου Κοσμά ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, με εξαίρεση το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά και μονοπατιού πρόσβασης σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος των επιστολών του αείμνηστου Δημάρχου Ελληνικού, Κώστα Κορτζίδη που ζητούσε τα τέλη από το κέντρο “Φαντασία” να πληρώνονται στον δήμο του, ως τμήμα του Δήμου του. Παράλληλα όταν κάηκε η “Φαντασία” το ανακριτικό της Πυροσβεστικής κάλεσε την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μας για ανάκριση, και όχι τον Δήμο Αλίμου.
Στην επιστολή του προς την διοίκηση ο Δήμαρχος Αλίμου στις 31/1/2017 αναφέρει ότι ουδέποτε έχει αμφισβητήσει τα όριά μας. Αυτό δεν ισχύει! Το έκανε με τις ενέργειές του προς την ΕΚΧΑ και το κάνει ξανά τώρα με την προσφυγή του στην Επιτροπή. Ο Άλιμος προσφεύγει και αμφισβητεί, και όχι εμείς και αυτό οφείλουμε να το τηρήσουμε για την αυτοδιοικητική μας ιστορία. Οφείλουμε όμως να απαντήσουμε, να υπερασπιστούμε τα όριά μας και τέλος με αφορμή την πρωτοβουλία του Αλίμου να διορθώσουμε επιτέλους τα λανθασμένα όριά μας στον Άγιο Κοσμά ζητώντας την διόρθωσή της.
Με αυτά τα δεδομένα, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 4/7/17 προτείνεται το σώμα να αποφασίσει:
Α) Θέση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης είναι ότι τα όρια μεταξύ των δύο Δήμων εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου είναι δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, καθώς έχουν ήδη αναλυτικά προσδιοριστεί με την πράξη της Νομαρχίας Αθηνών το 1968 σύμφωνα με την απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων. Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης δεν διεκδικεί έκταση από τα διοικητικά όρια του Δήμου Αλίμου, ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται την διεκδίκηση του όμορου Δήμου σε βάρος των ορίων του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Β) Η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διαφωνία, ώστε σύννομα και με σαφήνεια να ξεκαθαρίσει το ζήτημα , είναι να επιληφθεί η ειδική Επιτροπή Ορίων του άρθρου 11ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων) . Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης να υποβάλει άμεσα επίσημο αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για συγκρότηση της Επιτροπής Ορίων του άρθρου 11 ν. 3463/2006 και εξέταση της παραπάνω διαφωνίας για τα όρια των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά.
Γ) Να αποτυπωθούν τα υφιστάμενα όρια των δύο Δήμων στην περιοχή του Αγίου Κοσμά όπως έχει χαραχθεί σύμφωνα με την απόφαση του 1968 σύμφωνα με την απόφαση 56/1939.
Δ) Να συγκροτηθεί Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Ε) Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης για κάθε σχετική περαιτέρω ενέργεια.
Την Δευτέρα (25/4) απορριμματοφόρο του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης επανδρωμένο με τρεις υπαλλήλους καθαριότητας, κατά την διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, δέχθηκε πυροβολισμό στο τζάμι του συνοδηγού με συνέπεια την θραύση του. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες.
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολη Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:
Νοσηρά μυαλά έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές σκληρά εργαζομένων υπαλλήλων του δήμου που παλεύουν καθημερινά για την καθαριότητα της πόλης.
Πρόκειται για ενέργεια πέρα από κάθε λογική που στόχο είχε να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Δόξα τω θεώ, δεν υπήρξαν θύματα. Αναμένω από την αστυνομία την διερεύνηση του περιστατικού.