Στα 4 χλμ. πάνω στο δρόμο Μαρώνειας – Αγίου Χαραλάμπους αριστερά, δίπλα στο δρόμο, θα δει ο επισκέπτης τμήμα του δυτικού τείχους της αρχαίας πόλης (4ος αι. π.Χ.), ενώ ένα τοπογραφικό διάγραμμα τοποθετημένο στον ίδιο χώρο ενημερώνει για το μέγεθός της. Στην κορυφή του Ίσμαρου «Άγιος Αθανάσιος» (υψόμ. 678 μ.) υπάρχουν απομεινάρια της ακρόπολης και των κατά διαστήματα ενισχυτικών πύργων της. Τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα των δύο μακρών τειχών, που κατεβαίνουν από την ακρόπολη ως το λιμάνι, σώζονται μέχρι 2 μ. ύψος. Η διαδρομή είναι μιας ώρας περίπου, αλλά είναι απαγορευμένη σήμερα ως την κορυφή λόγω στρατιωτικών εγκαταστάσεων.Στα 4,7 χλμ. του ίδιου δρόμου, πινακίδα πάλι στα αριστερά του δρόμου, οδηγεί μόλις σε 30 μ. στο σπουδαίο χρωματιστό ψηφιδωτό δάπεδο αρχαίας κατοικίας του 3ου αι. π.Χ.. Είναι το δάπεδο του ανδρώνα μεγάλης κατοικίας, της οποίας έχουν εντοπισθεί και άλλοι χώροι.Στο τέρμα αυτού του δρόμου, δεξιά πριν από το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ένα μνημειώδες πρόπυλο ρωμαϊκής εποχής. Το πρόπυλο, χτισμένο με γωνιόλιθους από μάρμαρο της περιοχής, μάλλον οδηγούσε στην αγορά της πόλης και χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μαρώνεια το 124 – 125 μ. Χ. Στην ίδια θέση έχουν βρεθεί ερείπια καταστημάτων και αποθηκών βυζαντινής εποχής. Προς την αριστερή πλευρά, στη θέση Παλαιόχωρα, αποκαλύφθηκε πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο από βασιλική του 6ου αι. με εντυπωσιακή κομβιόσχημη διακόσμηση.
Πολλά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές έχουν εντοπιστεί στον Άγιο Χαράλαμπο, όπως ονομάζεται σήμερα το παράλιο τμήμα της αρχαίας και βυζαντινής Μαρώνειας.
Το λιμάνι της αρχαίας πόλης, τμήματα του οποίου είναι ορατά σε διάφορα σημεία, κατασκευάστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία του αξιόλογου πολεμικού και εμπορικού στόλου της. Ο σύγχρονος λιμενοβραχίονας πρέπει να διατήρησε τη μορφή και τη θέση του αρχαίου.
Στα 4,4 χλμ από Μαρώνεια προς τα νότια ενδιαφέρουσα διαδρομή σε χωματόδρομο οδηγεί προς Μαρμαρίτσα – Σύναξη. Στα 200 μ. του χωματόδρομου πινακίδα οδηγεί σε ένα χώρο, όπου έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα Ιερό (4ος αι. π.Χ.) και άλλα κτίσματα γύρω του. Στο Ιερό αυτό βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.Στα 4,4 χλμ από Μαρώνεια προς τα νότια ενδιαφέρουσα διαδρομή σε χωματόδρομο οδηγεί προς Μαρμαρίτσα – Σύναξη. Στα 200 μ. του χωματόδρομου πινακίδα οδηγεί σε ένα χώρο, όπου έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος. Πρόκειται για ένα Ιερό (4ος αι. π.Χ.) και άλλα κτίσματα γύρω του. Στο Ιερό αυτό βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.