ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
13η περίοδος, μάθημα 22ο-25ο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας
Εισηγητές: Αλεξάνδρα Μπαΐρα, φιλολόγος.
+ «Τα τρία μαθήματα αφιερώνονται στον μεγάλο Δάσκαλο, Δημήτρη Μαρωνίτη»
Με τον Ηρόδοτο, που κατέχει παγκοσμίως τον τίτλο «Πατέρας της Ιστορίας», θα ασχοληθεί στα τρία επόμενα μαθήματα η διαπρεπής φιλόλογος και βασικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου, Αλεξάνδρα Μπαΐρα.
Συγκεκριμένα
Μάθημα 1ο (8-3-2016):
α. Εισαγωγή στο έργο του Ηροδότου.
β. Ο Ηρόδοτος ως ιστορικός και αφηγητής.
Μάθημα 2ο (16-3-2016):
Ειδικότερα, το ιστορικό πλαίσιο του ηροδοτείου έργου
Μάθημα 3ο (23-3-2016):
α. Η θεοδικία και ανθρωποδικία στον Ηρόδοτο.
β. Επίλογος.
Ο Ηρόδοτος – πρέπει να ομολογήσουμε – παραμένει μια άγνωστη μεγαλειότητα. Άγνωστος στο Ελληνικό κοινό, εκτός από τους ελάχιστους που τον μελετούν από το πρωτότυπο, Παραμυθάς και λογοποιός, γεωγράφος και εθνογράφος για τους περισσότερους από εμάς.
Και τί δεν του καταμαρτύρησαν οι κριτικοί ήδη από την αρχαιότητα. Αλλά και η νεότερη φιλοσοφική έρευνα έψαχνε με το κερί να βρει λάθη και αντιφάσεις στον Ηρόδοτο.
Σιγά – σιγά ‘όμως το κύρος του Ηροδότου αποκατασταίνεται. Το έργο του εκδικείται κάθε προκατειλημμένο ανατόμο του. Όσοι μίλησαν για κακοήθεια και απερίσκεπτη φαντασία ελέγχονται σήμερα από τα επιστημονικά δεδομένα ως κακόπιστα ανακριβείς, γράφει στη διδακτορική του διατριβή ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο κατεξοχήν ηροδοτολόγος στην Ελλάδα, κατά την κρίση του αγαπημένου του δασκάλου Γιάννη Κακρίδη.
Τιμούμε με τα μαθήματα μας έναν μεγάλο Δάσκαλο, μια τρανή δρώσα και ζώσα παρουσία, τον Δημήτρη Μαρώνιτη.
Πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τον Ηρόδοτο ο Μαρωνίτης, αργότερα με τον Όμηρο και τον Σοφοκλή. Είναι οι αγαπημένοι του «τρεις γέροι». Είναι αυτοί που δίχως την παρουσία τους ήτανε ολότελα μόνος στα κατασκότεινα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ. «Φέρτε γέρους και θα γίνω αρνί» τους έλεγε, εκείνους με το σβησμένο πρόσωπο.
Ο Λόγος του Δημήτρη Μαρωνίτη μοναδικός και ανεπανάληπτος. Ποια είναι η πηγή αυτής της άκρας τελειότητας και της κορύφωσης της γλωσσικής του έκφρασης; Μας το είπε, νομίζω, ρητά ο συγγραφέας του «Περί ύψους»: «ως έχειν δει τον αληθή ρήτορα μη ταπεινόν φρόνημα και αγεννές. Ουδέ γαρ οίον τε μικρά και δουλοπρεπή φρονούντας και επιτηδεύοντας παρ’ όλον τον βίον θαυμαστόν τι και του παντός αιώνος εξενεγκείν άξιον».
(Ο αληθινός συγγραφέας δεν πρέπει να έχει φρόνημα ταπεινό και ανελεύθερο. Αν σε όλη μας τη ζωή σκεφτόμαστε και πράττουμε δουλοπρεπώς, όχι, δε μπορεί να δημιουργήσουμε κάτι το θαυμαστό και άξιο να περάσει στην αιωνιότητα.)
Η Αλεξάνδρα Μπαΐρα, με σπουδαία επιστημονική κατάρτιση, μεγάλο ερώτα για τα Ελληνικά Γράμματα, και μαγευτικό τρόπο διδασκαλίας, έβαλε μοναδική σφραγίδα στην ουσιαστική μόρφωση των νέων μας.
Με τη συμμετοχή της στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, εδώ και χρόνια, μας κάνει ένα μαγευτικό ταξίδι, σοφίας, τέχνης και ομορφιάς στον μοναδικό και ασύγκριτο Ελληνικό Πολιτισμό.
Από τον Όμηρο και τους τραγικούς (Αισχύλο, Σοφοκλή) του φιλοσόφους (Αριστοτέλη), τον Θουκυδίδη, μέχρι τους νεότερους, Παπαδιαμάντη, Καβάφη, Καζαντζάκη – Κακριδή, προσφέρει μια μοναδική απόλαυση πολιτιστικής δημιουργίας των κορυφαίων του Ελληνικού και Παγκόσμιου Πνεύματος,
Τα μαθήματα, εδώ και δεκατρία χρόνια, γίνονται συνέχεια κάθε Τετάρτη, ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί : Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς, Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγός η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)