Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Παρακαλώ να μου επιτρέψετε, να σας καλωσορίσω στην πόλη μας και εκφράζοντας τα αισθήματα των συμπολιτών μου, να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε να παρευρίσκεστε στον φετινό εορτασμό για τα 194 χρόνια από την μέρα που η Τριπολιτσά καταλαμβανόταν από τους Επαναστατημένους Έλληνες που την πολιορκούσαν.
Η κατάληψη της πόλης που ήταν και τότε, όπως και σήμερα, το Διοικητικό Κέντρο της Πελοποννήσου, ήταν ο στόχος που έθεσε, αμέσως με την έναρξη της Εθνικής Επανάστασης, ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ένα στόχο που επέβαλε με επιμονή και πειστικότητα.
Η Άλωση της Τριπολιτσάς, ήταν το πρώτο μεγάλο γεγονός, ιδιαίτερα σημαντικό για την εδραίωση της Επανάστασης και την απελευθέρωση των Ελλήνων. Σήμανε την εμπέδωση του αισθήματος κυριαρχίας στην Πελοπόννησο, που οι Έλληνες υπερασπίστηκαν με επιτυχία την επόμενη χρονιά στα Δερβενάκια.
Ο ιστορικός σκεπτικισμός έχει πολλές αναφορές στις σκιές των γεγονότων της Άλωσης.
Ο Γέρος του Μωριά έχει δώσει τη δική του συμβολική απάντηση, που φανερώνει και το βάθος του στοχασμού του.
Μας λέει στ’ απομνημονεύματά του:
«Όταν εμβήκα εις την Τριπολιτσά με έδειξαν εις το παζάρι τον πλάτανο όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Αϊντέ πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμασθησαν εκεί;» και διέταξα και τον έκοψαν ΄ επαρηγορήθηκα και δια τον σκοτωμόν των Τούρκων.»
Αλλά και ο Εθνικός μας Ποιητής, μας εξηγεί πως τη νύχτα εκείνη «που την τρέμει ο λογισμός»,
η Ελληνική ψυχή βυθίστηκε ως το Έρεβος,
για να αναδυθεί σαν όραμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,
«…από τα κόκαλα βγαλμένη,
των Ελλήνων τα Ιερά…».
Για τούτο, η επέτειος και ο ετήσιος εορτασμός, δεν έχουν ποτέ το χαρακτήρα ενός πανηγυρισμού για τον θρίαμβο του σπαθιού, αλλά είναι πάντα μια αφορμή για ένα γνήσιο νοητικό ταξίδι Εθνικής μνήμης και Εθνικής αυτογνωσίας.
Τα γεγονότα της Επανάστασης και η ίδια η εμβληματική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έχουν αφήσει καθοριστικά τα αποτύπωμά τους στη ταυτότητα της Τρίπολης.
Η πόλη μας, αν και υπήρξε σε όλη την νεώτερη ιστορία της ένας υποδοχέας ευρωπαϊκών πολιτιστικών τάσεων, ιδεών, ρευμάτων και επιρροών (με προεξέχοντα το Νέο-Κλασικισμό), πάντα συνέραβε κάθε τι νέο, πάνω σε μια αυθεντική και ανυποχώρητη παράδοση σύμμικτων ηρωικών και λαϊκών παραδόσεων, αξιών και εικόνων.
Κύριε Πρόεδρε,
Η παρουσία της εξοχότητάς σας στον φετινό εορτασμό, δηλώνει την σημασία του γεγονότος και την ευγνωμοσύνη του Έθνους μας προς τον ηγετική μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Άνδρα πολύτροπο, με τις αρετές του καλού, της ανδρείας, της σοφίας και της δικαιοσύνης, άνδρα «Ελληνικό». Προς αυτόν η πόλη κλίνει το γόνυ.
Αυτή τη μεγάλη μορφή, που η συνείδηση ενός ολόκληρου λαού φύλαξε στην μνήμη της ως τον καρτερόψυχο αγωνιστή, τον νουνεχή αρχηγό, τον έμπειρο στρατηγό, τον ταπεινόφρονα ηγέτη, τον αγαθό πολίτη, τον πιστό φίλο, το φιλόστοργο πατέρα, τον μεγαλόψυχο και αμνησίκακο άνδρα.
Ας είναι αυτή η μορφή το πρότυπο κάθε γενιάς.
Με εκτίμηση!!!!
Δήμαρχος Τρίπολης
Δημήτριος Παυλής