Στην εκδήλωση με θέμα «Πάικο: Προοπτικές αειφόρου τουριστικής
ανάπτυξης» που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-
Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης
Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου “MEDROUTE – Mediterranean Route for Tourism and Culture” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “ENPI CBC MED”, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στη Γουμένισσα Κιλκίς συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη του μοντέλου του δωδεκάμηνου τουρισμού μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαφωνούμε με το μοτίβο “ήλιος-θάλασσα” με το οποίο ορισμένοι έχουν ταυτίσει τον τουρισμό στην Ελλάδα. Σήμερα, το στοίχημα διεθνώς στον τουρισμό κερδίζεται με την οργάνωση, την ανάδειξη και την προβολή όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσα από διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν και εξειδικευμένες υπηρεσίες» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος σε όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής (φυσικά τοπία σε βουνό και θάλασσα, μνημεία της ιστορικής διαδρομής μέσα στους αιώνες, σύγχρονες τουριστικές υποδομές) μέσα από την αξιοποίηση των οποίων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να απευθύνεται εξειδικευμένα στους τουρίστες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
«Αν πετύχουμε στη μεγάλη πρόκληση να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τότε θα επιμηκύνουμε – ουσιαστικά θα διπλασιάσουμε – την τουριστική περίοδο. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δωδεκάμηνο τουρισμό, που σημαίνει περισσότερα έσοδα, νέες σταθερές θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα για τους συμπολίτες μας, ανάκαμψη και προοπτική για την κοινωνία μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικά για το Πάικο, στο οποίο επικεντρώθηκε και η συγκεκριμένη θεματική εκδήλωση, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ανάδειξη της περιοχής, «ως τόπος ανάπτυξης και σημείο αναφοράς των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από στοχευμένες δράσεις. Πρώτος μας στόχος, η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού με επίκεντρο τα μοναστήρια
της περιοχής και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τις εργασίες του οποίου χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλι ύψους εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ. Δεύτερος άξονας των δράσεων μας, η προώθηση του αγροτουρισμού και του οινοτουρισμού καθώς η περιοχή παράγει ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα Π.Ο.Π. υψηλής διατροφικής αξίας και διαθέτει ορισμένους από τους πιο εξαιρετικούς και επωνύμους οίνους από τις τοπικές καλλιέργειες.
Το Πάικο είναι ιδανικό βουνό για οικοτουριστικές δράσεις. Ως προτεραιότητά μας έχουμε θέσει την ανάδειξη του περιηγητικού τουρισμού μέσα από τις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς διαδρομές και τα μονοπάτια για πεζοπορία και ποδήλατο, πραγματοποιώντας συνέργειες με γειτονικές περιοχές όπως η Πέλλα». Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε ακόμη τη διοργάνωση ειδικής θεματικής εκδήλωσης για την προβολή των εκλεκτών προϊόντων της Γουμένισσας και ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τη συνεργασία των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων, στο πρότυπο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα για την παρουσίαση των προϊόντων και της γαστρονομίας της Π.Ε. Χαλκιδικής.
« Έχουμε συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για το Πάικο αλλά και τη βούληση και αποφασιστικότητα για τη γρήγορη υλοποίησή του, μέσα από το βασικό μας εργαλείο, τους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Ένα από τα πρώτα προγράμματα που θα υλοποιήσουμε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινάει τον επόμενο μήνα, είναι το πρόγραμμα του τουρισμού. Προτεραιότητά μας σε αυτό το πρόγραμμα αποτελεί η προβολή του ιδιαίτερου χαρακτήρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειάς μας και η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και εκείνες που μπορεί να υποστηρίξει το Πάικο και ευρύτερα η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τουρισμό, αλλά για να φέρουμε τον τουρισμό με σκληρή, εντατική και μεθοδική δουλειά.
Η υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα προχωρήσει και θα προχωρήσει γρήγορα» υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η εκδήλωση με θέμα «Πάικο: Προοπτικές αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης» εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς που έχουν ως βασικό στόχο την προώθηση του θεματικού τουρισμού και γενικότερα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσω
στοχευμένων ενεργειών ενημέρωσης. Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς Περικλής Κολότσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα του τουρισμού Γιάννης Γιώργος και ο Δήμαρχος Παιονίας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε. Χρήστος Γκουντενούδη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκπρόσωποι φορέων, ειδικοί επιστήμονες και επιχειρηματίες της περιοχής ανέπτυξαν τις απόψεις τους σχετικά με το θρησκευτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον οινοτουρισμό και τον περιηγητικό τουρισμό στην περιοχή του Πάικου. Ο Διάκονος Χριστόδουλος Παπακώστας επικεντρώθηκε στις εργασίες αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γουμενίσσης και τις προοπτικές που διανοίγονται για την προσέλκυση επισκεπτών, ιδίως φοιτητών και ερευνητών πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, ο Δρ. Δημήτρης Τάσκος, γεωπόνος – οινολόγος, υποστήριξε ότι παρόλο που η αμπελοοϊνοική παραγωγή της περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας, η
προώθηση του οινοτουρισμού απαιτεί περαιτέρω βήματα προβολής του προϊόντος με στόχο την αύξηση των πωλήσεων και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας.
Στη συνέχεια, ο κ. Δάνος Δανιηλίδης της οικοτεχνίας “Γλυκομαγεία”
αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας βιωματικών οικοτουριστικών εμπειριών στην περιοχή, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, ενώ η κα Μαρία Μουζούρη, επιχειρηματίας της περιοχής, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς και συντονισμένης προσπάθειας για την ανάδειξη της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής του Πάικου ως τουριστικού
προορισμού, μέσα από ένα δίκτυο που θα συνδέει τις διάφορες μορφές δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Ο κ. Ανέστης Οσιπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚ Πήγασος Trravel, τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας της προώθησης ενός τόπου είναι η παροχή συγκεκριμένων και άμεσων πληροφοριών προς τους επισκέπτες στους δικτυακούς τόπους επιχειρήσεων και φορέων καθώς και η επιχειρηματική αξιοποίηση των πόρων της περιοχής.
Επίσης, ο κ. Βαγγέλης Κυριακού, εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιχείρησης Πέλλας, πρότεινε μία ολιστική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια μεταξύ Δήμων, Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειών αλλά μία στενή συνεργασία μεταξύ τους, με στόχο την ανάδειξη των πιο ελκυστικών σημείων της κάθε περιοχής. Ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και συντονιστής του προγράμματος LEADER + της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε, επισήμανε την ανάγκη συλλογικού συντονισμού των δράσεων από τους επιχειρηματίες και από τις εκάστοτε αρχές ενώ ο ο κ. Φώτης Κιλιπίρης, καθηγητής Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού της περιοχής, εφόσον μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από τα γειτονικά αστικά κέντρα, προσφέροντας οικονομικές λύσεις διακοπών.
Όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δράσεις τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να είναι συντονισμένες και στοχευμένες από κοινού από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς ούτως ώστε να υπάρξουν απτά και άμεσα αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής. Ευχή όλων των συμμετεχόντων ήταν η διοργάνωση αυτή να γίνει το εφαλτήριο μίας πιο εντατικής προσπάθειας αναδιαμόρφωσης και επαναπροσδιορισμού του τουριστικού προϊόντος της Γουμένισσας και του Πάικου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τους εξής ιστοτόπους : www.pkm.gov.gr, www.rdfcm.gr, kilkis.pkm.gov.gr, www.med-route.net.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Τίμησαν τη μνήμη όσων πολέμησαν και αντιστάθηκαν για τίς αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας- Στη Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
- Η παράσταση «Αρνητικοί Χώροι» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη Δημοτική Σχολή χορού της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ
- 30η Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής
- Με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο» από το Δήμο Ηρακλείου
- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION JUNIOR ΧΘΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΦΙΛΩΝΙΔΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
- «Πράσινες» δωρεάν μετακινήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με ηλεκτρικά ποδήλατα
- Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νεάπολης
- Έρχεται η 5η Χαρτοδιαδρομή το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού