Περιφέρεια Πελοποννήσου

peloponisos
Μνημεία από κάθε περίοδο της πολυκύμαντης ιστορίας της, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι όπως η αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, βυζαντινές εκκλησίες, μοναδικοί οικισμοί και γοητευτικά κάστρα, μαζί με φυσικές ομορφιές, βουνά και δάση, ποτάμια και σπήλαια περιτριγυρισμένα από θάλασσα, υπέροχες παραλίες, αμμουδερές και ομαλές στις δυτικές ακτές, πιο βραχώδεις και δαντελωτές στο ανατολικό τμήμα, κάνουν την Πελοπόννησο ένα κομμάτι της ελληνικής γης ιδανικό για διακοπές και διασκέδαση, περιήγηση, σπορ κι επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Δεν είναι τυχαίο που, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πλήθος τουριστών απ’ όλο τον κόσμο ξεκινούν με κάθε μέσο για να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου, μια εκδρομή ιδιαίτερα διαδεδομένη και δημοφιλής.

Η Πελοπόννησος, με τους κόλπους Κορινθιακό, Πατραϊκό, Σαρωνικό, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Λακωνίας, έχει σχήμα πλατανόφυλλου, γι’ αυτό παλαιότερα την έλεγαν και «Μοριά». Έχει ξηρό κλίμα στα ανατολικά, κρύο, χιόνια και πλούσια βλάστηση στις κεντρικές ορεινές περιοχές και περισσότερες βροχές και ζέστη στα δυτικά.

 

  • Για τον δραστήριο και σπορτίφ ταξιδιώτη, η Πελοπόννησος είναι απλώς ανεξάντλητη. Είναι ένα τεράστιο πεδίο σπορ της φύσης , ένας ατελείωτος μυθικός «στίβος γυμνασμάτων». Από τα χιονισμένα βουνά με τα χιονοδρομικά κέντρα ως τις χρυσαφένιες αμμουδιές, η περιπέτεια αλλάζει πρόσωπο και η δράση έχει τον πρώτο λόγο.

    Στην Πελοπόννησο υπάρχουν κορυφαία περπατήματα. Και δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον που ανακαλύπτεις περπατώντας. Με τα πόδια βλέπεις πράγματα μοναδικά που αλλιώς θα τα προσπέρναγες. Πέρα από τα υπέροχα τοπία, συναντάς ξεχασμένα μνημεία του πολιτισμού, έρημα χωριά μακριά από τους κεντρικούς δρόμους και μοναδικούς ανθρώπους.

    Εκτός από τις περιπατητικές διαδρομές, η Πελοπόννησος προσφέρει από εκδρομές με άλογα στον βόρειο Πάρνωνα μέχρι αναρριχήσεις στη Λαγκάδα και στον Καβομαλιά, από ράφτινγκ στον Αλφειό και στο Λάδωνα μέχρι canyoning στο Βυρό και στο Ρίντομο. Και μη ξεχνάμε τα θαλάσσια σπορ με συναρπαστικότερες τις καταδύσεις (scuba diving snorkeling) γιατί ανοίγουν ένα τρομερό παράθυρο στο βυθό. Εκεί, ο ταξιδιώτης βλέπει αλησμόνητες εικόνες (εδικά στην νότια Πελοπόννησο με τα ζεστά νερά και τις εκπληκτικές διαύγειες) και βέβαια ανακαλύπτει την άλλη ιστορία του τόπου, τη βυθισμένη: στην Πλύτρα, στα ναυάγια του Ζόμπολου και του Ναβαρίνου, στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους της Σαπιέντζας, τα υποθαλάσσια λιβάδια του Βενέτικου και τους υποβρύχιους γκρεμούς του Κάβο Γκρόσσο. Ταξιδιώτες που αγαπούν τη φύση, λάτρεις του βουνού και της θάλασσας, φανατικοί αθλητές εθισμένοι στην αδρεναλίνη, όλοι ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο για να ζήσουν την μυθική εμπειρία της ζωής τους!

  • Όπως το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θάλασσα και τις αμέτρητες χαρές της, έτσι και το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο είναι μια ατέλειωτη σειρά από θαυμάσιες και αξέχαστες θαλασσινές εμπειρίες.

    Πάμπολλες αμμουδιές περιμένουν τους ταξιδιώτες και μερικές από αυτές ξεχωρίζουν ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου! Ποιος δεν ονειρεύεται μια βουτιά στην αμμουδιά του Σίμου στην Ελαφόνησο, στην εξωτική Βοϊδοκοιλιά στην Πύλο, στις χρυσαφένιες ακτές της Φοινικούντας, στους αμέτρητους σμαραγδένιους ορμίσκους της Αργολίδας; Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά αμέτρητες και κυρίως πολύ διαφορετικές.

    Καθώς η ακτογραμμή και το τοπίο αλλάζει, έτσι αλλάζουν και τα νερά και οι παράλιες: από τις ακτές του Μυρτώου με τα βαθιά μπλε νερά, τα ολόλευκα ψιλά βότσαλα και τα θαμνοτόπια, στις αμμουδιές της Αργολίδας με τους ατελείωτους ελαιώνες, στους βραχώδεις ορμίσκους της Μάνης, στις απέραντες αμμουδιές της Μεσσηνίας και στις ατελείωτες παραλίες της Κορινθίας. Το καλοκαίρι στην παραθαλάσσια Πελοπόννησο είναι μια μοναδική ευκαιρία για χαλάρωση και ηρεμία μέσα στο ζεστό φως και το κρυστάλλινο νερό. Και με όποιο τρόπο κανείς επιθυμεί: από τις απόλυτα ερημικές παραλίες του Καβομαλιά και των ακτών του Μυρτώου, έως τις κοσμοπολίτικες αμμουδιές στο Πόρτο Χέλι και τη Μεσσηνία, από τις ερημικές παραλίες με τα πεύκα στην Επίδαυρο έως τις οργανωμένες πλαζ του Κορινθιακού.

  • Κι άλλοι λαοί είχαν ήρωες στις εθνικές τους Μυθολογίες, αλλά κανένας άλλος δεν έφτασε την αίγλη του γνωστού σ’ όλο το δυτικό κόσμο Ηρακλή! Η Πελοπόννησος είναι ο κατ εξοχήν τόπος που τοποθετείται η δράση του ήρωα και στην ελληνική μυθολογία αμέτρητα μέρη και τοποθεσίες είναι ταυτισμένες με τα κατορθώματα του Ηρακλή.

    Η ανακάλύψη αυτών των τόπων ορίζει μια άλλη γεωγραφία, μια μυθολογική περιήγηση που ξεκινάει από την αγαπημένη του Τίρυνθα και φτάνει στη Νεμέα, στη Στυμφαλία, στο ’ργος, στη Λακωνία, στις όχθες της Νέδας, σχεδόν σε όλον τον Μοριά!

    Η Πελοπόννησος όμως είναι – μαζί με την Τροία – το συναρπαστικό σκηνικό και των Ομηρικών επών. Εδώ στα δάση, τα ποτάμια και τα αρχαία λιμάνια της Πελοποννήσου, ζωντανεύουν σκηνές από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, εδώ είναι το παλάτι του αρχιστράτηγου Αγαμέμνονα, εδώ τα παλάτια του Νέστορα και του Μενέλαου, εδώ έλαβε χώρα η απιστία της Ελένης και τόσα άλλα. Και από όλες της περιοχές της Πελοποννήσου η Σπάρτη και η Αργολίδα είναι πιο γερά δεμένες με τους μυθολογικούς κύκλους και τα Ομηρικά έπη. Το να ταξιδεύεις σε αυτούς τους μυθικούς τόπους είναι αλήθεια ένας τρόπος να ξαναδιαβάσεις δύο από τα πιο συγκλονιστικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
    ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ 22
    ΤΡΙΠΟΛΗ, 22100 ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
    Tel: 2713-601190 -1-2
    Fax: 2713-601173
    Web Site: http://ppel.gov.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΒΙΝΤΕΟ


ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
periferia-peloponisoy-tatoulis-150x150Ο Πέτρος Τατούλης γεννήθηκε το 1953 στο Καστρί Κυνουρίας.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε ως Ιατρός – Χειρουργός.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σαν ιατρός στην Κω. Εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο Καστρί Κυνουρίας, ενώ άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά.
Το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και έκτοτε είναι συνεχής η παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων εφόσον ο αρκαδικός λαός τον τιμά αδιάλειπτα με την ψήφο του.
Τον Νοέμβριο του 2011 εκλέγεται πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Πελοπόννησος.
Από την εκλογή του και εξής έχει διατελέσει μεταξύ άλλων:
Ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2004.
Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας στη συνδιάσκεψη της Γενεύης το Δεκέμβριο του 2003 για την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.
Ειδικός απεσταλμένος της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2003 στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.
Μέλος της άτυπης διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση και προώθηση θέσεων αναφορικά με τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος.
Μέλος των Διακομματικών Επιτροπών της Βουλής για τα Ναρκωτικά, το Δημογραφικό Πρόβλημα και την Προστασία των Δασών.
Υφυπουργός Πολιτισμού από το Μάρτιο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2006.
Από το 2003 έχει δημοσιεύσει έναν εκτεταμένο αριθμό άρθρων, πολιτικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, σε ελληνικές εφημερίδες όπως «Απογευματινή», «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία».
Είναι παντρεμένος με την ιατρό Σοφία Λουτσίου και έχει 4 παιδιά: την Παρασκευή, τη Χρισταλένη, την Ιωάννα και τον Παναγιώτη.
ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ e-mail
ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ p.tatoulis@gmail.com
ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ aper@argolida.gr
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΑΡΚΑΔΙΑΣ egiannakouras@arcadia.gr
ΚΑΛΛΙΡΗΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ pelopidas.kalliris@hotmail.com
ΤΖΑΝΕΤΕΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ diatzanetea@gmail.com
ΑΛΕΙΦΕΡΗ – ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ antiperiferiarxis@na-messinias.gr
Σιδέρης Βασίλειος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού basideris@gmail.com
Μαντάς Περικλής Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Κανοτομίας periklismantas@gmail.com
Νικολάκου Κωνσταντίνα ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ανάπτυξης Έργων – Περιφερειακής Ανάπτυξης ntinanikolakou@gmail.com
Στεφανόπουλος Θεοφάνης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τόνωσης της Απασχόλησης fanstefan@hotmail.com
Στρατηγάκος Ηλίας Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας El.stratigakos@gmail.com
Παπαγγελόπουλος Άγγελος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού aggeloskp@teemail.gr aggeloskp@gmail.com
Ρουμελιώτης Γεώργιος Ε.Σ. Πολιτικής Προστασίας
Παπαφωτίου Απόστολος Ε.Σ. Δημοσίδων Σχέσεων / Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων papafotiouap@yahoo.gr
Κανελλάκης Ηλίας Ε.Σ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λακωνίας
Μπούζα – Κωνσταντέλου Αντωνία Ε.Σ. Τουριστικών Δράσεων Π.Ε. Μεσσηνίας antwniabouza@gmail.com
Ντάνος Θεόδωρος Ε.Σ. λειτουργίας Αναπτυξιακών Εταιριών που μετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου danosth@gmail.com
Κατσίρης Ιωάννης Ε.Σ. σε θέματα Δια Βίου Μάθησης jdkatsiris@yahoo.gr
Παπαντωνίου – Κορώνη Κλημεντίνη Ε.Σ. Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας Cliomentine@yahoo.gr
Μπακούρης Γεώργιος Ε.Σ. Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων και Νέων Καλλιεργειών mpakouri@otenet.gr
Χρονάς Άγγελος Ε.Σ. Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας axronas@gmail.com
Τζεφεράκος Ιωάννης Ε.Σ. Αγροτικών Επιδοτήσεων και νέας Κοινωνικής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) igtzeferakos@yahoo.gr
Μπελεγρή Σταματική Ε.Σ. Τουριστικών Δράσεων Π.Ε. Λακωνίας mantobelegri@yahoo.gr
Γκιάτας Ευρυπίδης Ε.Σ. Υγείας Π.Ε. Κορινθίας evripidisgkiatas@gmail.com
Γκούνης Απόστολος Ε.Σ. σε θέματα επίλυσης διαφορών στις συναλλαγές / πληρωμές της Περιφέρειας Πελοποννήσου apostolosgounis@gmail.com
Πισιμίσης Αθανάσιος Ε.Σ. Αθλητικού Τουρισμού και Αθλητισμού γενικότερα info@thanosvinegar.gr
Μπουκουβάλας Ιωάννης Ε.Σ. Τουριστικών Επενδύσεων Π.Ε. Λακωνίας bukubala@otenet.gr
Γκίκας Αθανάσιος Ε.Σ. Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων agikas8@otenet.gr
Καρράς Παναγιώτης Ε.Σ. Δημόσιας Τάξης και Παραβατικότητας pkarras1967@gmail.com
Πετρίτσης Γεώργιος Ε.Σ. Τουριστικών Δράσεων Π.Ε. Κορινθίας geopetritsis@yahoo.gr
Παναγιωτοπούλου Ελένη Ε.Σ. Θεσμικών Μεταβολών στον Τομέα της Υγείας helenpanagiotopoulou@gmail.com
Αλεξόπουλος Αλέξιος Ε.Σ. συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Διεθνείς και Εγχώριες Εκθέσεις Αγροτικών Προϊόντων alexis@suntip.gr
Αντωνόπουλος Χρήστος Ε.Σ. σε Θεσμικά και Νομικά Θέματα του “Προγράμματος Καλλικράτης” nafplio@antonopouloslaw.gr
Τζανής Αναστάσιος Ε.Σ. Ιχθυοκαλλιεργειών tzanisA@piraeusbank.gr
Σαρρής Ιωάννης Ε.Σ. σε θέματα Ενεργειακής Αναβάθμισης / Εξοικονόμησης Ενέργειας στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ionsarris@gmail.com
Σκούρος Χαράλαμπος xskoyros@gmail.com
Λέγγας Κωνσταντίνος stymphal@otenet.gr
Βουδούρης Οδυσσέας – Νίκος libertab@otenet.gr
Γαβρήλος Γεώργιος gavril12@otenet.gr
Γατσόπουλος Παναγιώτης tgatsop@otenet.gr
Κουρεμπές Θεοφάνης fanis.kourebes@gmail.com
Χρυσαδάκος Σταύρος chisadakos@otenet.gr
Πατσαρίνος Νικόλαος patsarinos.perif@gmail.com n.patsarinos@kalamata.gr
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα kozoboli.p@dskal.gr
Ψυχογιός Γεώργιος psichogios.geor@dsa.gr
Γκανάς Παναγιώτης pganasm@gmail.com
Δέδες Γεώργιος dedesge@otenet.gr
Πουλάς Ανδρέας andreaspoulas@gmail.com
Σούκουλη-Βιλιάλη-Πανοπούλου Μαρία – Ελένη marilenasoukouli@gmail.com
Αλευράς Παναγιώτης alevraspan@yahoo.gr
Δολτσινιάδης Δημήτριος ddoltsiniadis@yahoo.gr
Χουρσαλά Αθανασία nikos.x.a.corinthou@gmail.com
Γόντικας Νικόλαος
Γούργαρης Ευάγγελος
Μανώλης Ιωάννης manolis.yiannis@gmail.com
Κάτσαρης Παναγιώτης pankatsaris@yahoo.gr
Λυμπεροπούλου Δήμητρα 1) peloponnisos.oikologiki@yahoo.gr