Βήμα-Βήμα οργανώνουμε το Δήμο κόβοντας τις αδιαφανείς εξαρτήσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα

0

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, θεωρούμε ιστορική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου 2014 και είναι απόλυτα εναρμονισμένη και σύμφωνη με τις προεκλογικές θέσεις και αρχές του συνδυασμού «ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Βάσει αυτών των απόψεων, οι δημότες του τόπου μας αποφάσισαν, ποιους επιθυμούν να διοικήσουν το Δήμο στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ουσιαστικά, δηλαδή, τιμώντας την ψήφο των δημοτών στις εκλογές του Μαΐου του 2014, επαναποφασίσαμε την ίδια ακριβώς θέση, σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα, πιστοί στην εντολή που μας δόθηκε από το Εκλογικό Σώμα.
Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω απόφαση είναι από μόνη της πρωτοφανής για τα δεδομένα του Δήμου, γιατί για πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρεται ξεκάθαρα και παίρνει θέση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η θέση αυτή διακρίνεται απ’ τη μια για την ξεκάθαρη αντίθεση σε σχέση με οποιαδήποτε επέκταση της παραδοσιακής δραστηριότητας και αφετέρου προτείνει, ως μοναδική λύση, το διάλογο σεβόμενοι πάντα τους δημότες και το δικαίωμα τους στην εργασία με στόχο να συμφωνήσουν όλοι οι δημότες στη βέλτιστη λύση που θα βασίζεται στη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.
Όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με την μη δυνατότητα ακύρωσης μεταλλευτικών αδειών, από την πλευρά του Δήμου, να ξεκαθαρίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν δηλώνει αναρμοδιότητα, όπως κάποιοι έντεχνα προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ακριβώς, επειδή θεωρούμε ύψιστη αρμοδιότητά μας οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, για το λόγο αυτό, όχι μόνο παίρνουμε ξεκάθαρη θέση, αλλά προχωράμε και στις παρακάτω ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες, όμως αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το ,έτσι κι αλλιώς γνωστό σε όλους, ότι δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει θεσμική δυνατότητα να εκδώσει κάποια διοικητική πράξη ακύρωσης των μεταλλευτικών αδειών, όπως άλλωστε δεν έδωσε και ποτέ έγκριση τέτοιων ανάλογων αδειών.
Επιπλέον, πρέπει, ιδιαίτερα, να προσεχθεί η πολύ σοβαρή ενέργεια ανεξαρτητοποίησης του δήμου απ την μεταλλευτική δραστηριότητα, διακόπτοντας  τις αδιαφανείς οικονομικές τριγωνικές συναλλαγές, που συντηρούσε συνειδητά η προηγούμενη δημοτική αρχή, για την
εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών της συμφερόντων, που βασίζονταν σε πελατειακές σχέσεις με τους δημότες και τη συντήρηση κλίματος εξάρτησης, με στόχο τη σιωπή και τη συναίνεση στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της.
Ακόμα, σε αυτό το ελάχιστο διάστημα, η Δημοτική Αρχή με ώριμες και ουσιώδεις τοποθετήσεις και ενέργειες, έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση διπλομετρήσεων στην ποιότητα του νερού, το ξεκαθάρισμα των ζητημάτων σε σχέση με το νερό στο Νεοχώρι, η ανάδειξη του προβλήματος του οικισμού της Στρατονίκης, η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για έλεγχο της νομιμότητας  του εργοταξίου των Σκουριών και τέλος, με τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30.12.2014), η σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας.
Σεβόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών, σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και συμπαρατασσόμαστε με αυτούς που αναζητούν λύση μακριά από τη μετατροπή της περιοχής μας σε μια ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής.
Ως υπεύθυνη παράταξη, που ο δημότης μας εμπιστεύτηκε τη Δημοτική αρχή για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχουμε να προτείνουμε λύσεις και θα προχωράμε ,πάντα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε σοβαρές κινήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν, σε κάθε κατεύθυνση, εμπιστοσύνη και τη βεβαιότητα ,ότι θα είμαστε μια δημοτική αρχή για όλους τους δημότες που θα υπερασπιστούμε την αλήθεια. 
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή, δεσμευτήκαμε να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για ενότητα και ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων ,που απασχολούν τον τόπο με σκοπό την ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου Αριστοτέλη.
Δρώντας με διαφάνεια και ανιδιοτελείς προθέσεις και έχοντας ως οδηγό  τη δημοκρατία και τις αρχές της, που μας ανέδειξαν μέσα από τη διαδικασία των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών, συνεχίζουμε με όλους τους δημότες να πορευόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο και τους πολίτες του.

Μοιρασου το.