α Γεράνεια όρη εκτείνονται από την κοιλάδα των Μεγάρων και την Κακιά Σκάλα μέχρι το ακρωτήριο Ηραίον στην Περαχώρα Λουτρακίου και περιβάλλονται από τους κόλπους Σαρωνικού, Κορινθιακού και Αλκυονιδών. Είναι βραχώδη, με απότομες πλαγιές και μεγάλες χαράδρες και η κορυφή τους βρίσκεται στη θέση Μακρυπλάγι (Ελατιά) στα 1369 μέτρα. Είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνική ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια αριές και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών. Σύμφωνα με την παράδοση που μας διέσωσε ο Παυσανίας για την ονομασία του όρους, στην εποχή του Δευκαλίωνα που έγινε ο μεγάλος κατακλυσμός και που τα νερά φθάσανε ως τις κορυφές των βουνών, ο Μέγαρος – γιός του Δία και της Σιθνίδας νύμφης, σώθηκε από τον πνιγμό κολυμπώντας προς την κορυφή των Γερανείων, οδηγημένος από τις φωνές των γερανών που πετούσαν προς το ίδιο βουνό. Το περιστατικό αυτό έγινε αφορμή να ονομαστεί το βουνό Γεράνεια. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητης αξίας οικοσύστημα που διασώζεται αλώβητο στην Αττική, αποτελώντας κεντρικό της πνεύμονα. Η διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου των Γαρανείων μέχρι σήμερα οφείλεται στον καλό συντονισμό των Υπηρεσιών αλλά και στην σπουδαία εθελοντική δράση Συλλόγων και πολιτών. Ο αθλητικός όμιλος ¨ΚΟΥΡΟΣ¨, το Σώμα Έρευνας και Διάσωσης Μεγάρων, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, με την συμβολή του Δήμου Μεγαρέων, του Δασαρχείου, του Πυροσβεστικού Σταθμού και του Α/Τ. Μεγάρων, φυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού την περιοχή κατά τους θερινούς μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Δήμο Μεγαρέων, τα απολιθώματα χλωρίδας και πανίδας στην κοιλάδα του χειμάρρου Μαυρατζά, καθώς και πάνω από το Αλεποχώρι δίπλα στο δημόσιο δρόμο, αποτελούν περιοχές εξαιρετικού γεωλογικού παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο από επιστήμονες όσο και από ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα και απλούς πολίτες. Η επίσκεψη και παραμονή επισκεπτών στις προστατευόμενες περιοχές των Μεγάρων μπορεί να λειτουργήσει σαν υπαίθριο σχολείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ευρύτερου κοινού, παρέχοντας την δυνατότητα για την κατάλληλη περιβαλλοντική αγωγή και αυξάνοντας τη γνώση, την κατανόηση και την εκτίμησή τους για το περιβάλλον.Η μοναδική θέα ταυτόχρονα σε δύο θάλασσες και μέχρι τις κορυφές του Παρνασσού, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα αναρίθμητα σηματοδοτημένα και μη μονοπάτια καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε φυσιολάτρη, προσφέροντας μοναδική ευκαιρία για αναρρίχηση, πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία ενδιαφέροντων διαδρομών, από ένα απλό περίπατο μέχρι δύσκολες πορείες σε σχεδόν αδιάβατες περιοχές. Μόλις μια ώρα από Αθήνα, ένας προορισμός μέσα σε ένα καταπράσινο βουνό για να τα περπατάς και να αισθάνεσαι ότι ξανά γεννιέσαι.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- OI EΛΛΗΝΕΣ OLYMPIANS & PARALYMPIANS ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ
- Ανακοίνωση για τη μονάδα ασφαλτικών στη Σαγιάδα
- Συνεχίζεται η αποκατάσταση παράπλευρων οδικών δικτύων των Εθνικών Οδών και της Αθηνών – Σουνίου από συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής
- Προς δημοπράτηση το εμβληματικό έργο βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου
- Ξεκίνησε την λειτουργία του το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ηλικιωμένων της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου
- Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου Νέας Περάμου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων
- Συνάντηση του Δημάρχου Σερρών με το προεδρείο της ΕΛΜΕ Σερρών
- Κ. Αγοραστός: «250 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για διαγενεακά έργα εκπαίδευσης που αφήνουν πίσω τους μέλλον»