Αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΕΘΑ), κριτική για τη δημιουργία ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων), ανάδειξη των υφιστάμενων προβλημάτων αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση των στρατοπέδων στις πόλεις ως χώρων πρασίνου έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.
Κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέδειξε ως το πιο σημαντικό ζήτημα το θέμα της ωρίμανσης των προς αξιοποίηση ακινήτων και ακολούθως το θέμα του φορέα αξιοποίησης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χρειάζεται προσπάθεια ολοκληρωμένης αποτίμησης της συνολικής δημόσιας περιουσίας και επίλυση του προβλήματος της γρήγορης ωρίμανσης της διαδικασίας αξιοποίησης.
Επιπλέον ο Γιώργος Στασινός έκανε συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό, μέσα από τη δημιουργία πράσινων πνευμόνων στις πόλεις και μεταφοράς του συντελεστή δόμησης εκτός του αστικού ιστού.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σχετικά με την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ ότι «όσο και καλές προθέσεις να υπάρχουν είναι ένα ουτοπικό εγχείρημα για τους εξής λόγους:
1. Δεν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή δηλαδή σύγχρονα μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν έργα σε κόστος χαμηλότερο από κάποια εταιρία.
2. Μπορεί το κράτος σήμερα να επενδύσει σε τέτοιο εξοπλισμό;
3. Σε μια εποχή που οι τεχνικές εταιρίες κλείνουν η μία μετά την άλλη θα δημιουργηθεί με κρατική ενίσχυση εταιρία ανταγωνιστική; Για ποιο λόγο;»
Παράλληλα ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «έχουμε χάσει το στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την άμεση απορρόφηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και αναφέρομαι στην άμεση ένταξη και προκήρυξη νέων έργων.»
Όσον αφορά στην ΥΠΑΑΠΕΔ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «μετά από έξι χρόνια λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ μάλλον δεν έχουμε καταλάβει κάποια πράγματα. Το ΤΑΙΠΕΔ μετά από 6 χρόνια δεν γνωρίζει το μέγεθος της περιουσίας του και σίγουρα δεν είναι σε θέση να μας δώσει σοβαρά αριθμητικά στοιχεία για την περιουσία του». Ο Γιώργος Στασινός πρόσθεσε ότι «η ωριμότητα των ακινήτων για να αξιοποιηθούν διαρκεί απεριόριστο χρόνο γιατί οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε λογικούς χρόνους. Πιστεύει κάποιος ότι αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε κι άλλες τέτοιες δομές ή να επιλύσουμε τα προβλήματα που προανέφερα;». Και συνέχισε σημειώνοντας «αν το πρόβλημα που έχουμε είναι η δημιουργία κι άλλων τέτοιων Ταμείων, τότε ας φτιάξει κάθε Υπουργός το δικό του για να μην έχουμε και κόντρες μεταξύ των Υπουργών. Ας φτιάξει ένα τέτοιο Ταμείο και ο κύριος Δρίτσας για να μην διαφωνεί με το ΤΑΙΠΕΔ. Όλοι από ένα. Όμως η λύση δεν είναι αυτή, αλλά η προσπάθεια ολοκληρωμένης αποτίμησης της συνολικής περιουσίας και η επίλυση του προβλήματος της γρήγορης ωρίμανσης της διαδικασίας αξιοποίησης. (ιδιοκτησιακά, δασικά, περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και άλλα προβλήματα)».
Ο Γιώργος Στασινός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έκανε συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «αντί για την αξιοποίηση προς την πλευρά της οικοδόμησης θα έπρεπε να τα δούμε προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις και της μεταφοράς του συντελεστή κάπου εκτός του αστικού ιστού».
Ο Γιώργος Στασινός απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τόνισε ότι «το ΤΕΕ είναι θεσμικά ο τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης και έχουμε πραγματικά κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουμε σε θέματα που προφανώς τα γνωρίζουμε καλύτερα. Η επιλογή της αποφυγής του διαλόγου πριν την κατάθεση τέτοιων νομοσχεδίων δεν βοηθάει την χώρα να μπει στον δρόμο της Αληθινής Ανάπτυξης. Γιατί μπορεί να βρούμε πως θα είναι δίκαιη αλλά έτσι απλά θα είναι ψεύτικη, ουτοπική και θα συνεχίσουμε να κατρακυλάμε στην καταστροφή».