Στη φριχτή αυγή της 6ης Ιούνη του 1944, ΄΄πέταξε΄΄ η σκέψη όλων όσων συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Δημαρχείο Παύλου Μελά. Στους πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, σε όλους εκείνους που δεν δέχτηκαν να ζήσουν σκλαβωμένοι, έδωσαν μάχες στο πλευρό της Αντίστασης και δεν τους αξίζει η σιωπή, η αποδοχή, ο φόβος των επόμενων γενεών, αλλά σεβασμός και τιμή για τις ηρωικές πράξεις τους.
Η Τελετή Μνήμης που διοργάνωσε το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του Δήμου Παύλου Μελά, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Χρήστο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, παρουσία του κυρίου Carsten Müller, Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε σε όσους βασανίστηκαν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο κατά την περίοδο 1941-1944 είχε μετατραπεί από τον κατακτητή σε μια απέραντη φυλακή ψυχών.
Υπενθύμισε στους προσκεκλημένους την ατέλειωτη λίστα των ομαδικών και ατομικών εκτελέσεων στο Χορτιάτη, στα Καλάβρυτα, στις φυλακές Λιβαδειάς, στο Δίστομο και σε όλο τον ελλαδικό χώρο και τόνισε στο χαιρετισμό του:
«Εδώ στον τόπο μας, απέναντι από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, θα ζωντανεύουν για πάντα οι προσωπικές ιστορίες, τα προσωπικά βιώματα, η προσωπική μνήμη. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, είμαστε στην τελική ευθεία για τη δημιουργική επανάχρηση του κτιρίου Α2, στο οποίο θα δημιουργηθεί ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, που θα επιτρέπει στους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, να νιώσουν τη βιωματική εμπειρία των κακουχιών, του σωματικού και ψυχικού πόνου, της αγανάκτησης, του φόβου, της οργής που οδήγησαν τους ανθρώπους στην αντίδραση και την αντίσταση.
Κάνουμε ΠΡΑΞΗ τη διατήρηση της Εθνικής Μνήμης για τις διάφορες μορφές Εθνικής Αντίστασης και ειδικότερα με όσα διεπράχθησαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά. »
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος
Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα, η οποία ξεκίνησε με την ανάγνωση αποσπάσματος από το ημερολόγιο του κρατούμενου της εποχής Λεωνίδα Γιασημακόπουλου, που περιγράφει με λεπτομέρειες τα γεγονότα και τις τελευταίες στιγμές των πατριωτών πριν την εκτέλεση.
Συγκίνησαν με τις ομιλίες τους ο κύριος Θεόδωρος Βαλαχάς, ο νεότερος κρατούμενος του στρατοπέδου Παύλου Μελά, ο οποίος σε ηλικία μόλις 12 ετών γλίτωσε την εκτέλεση την τελευταία στιγμή και η κυρία Λίτσα Ειρήνη Γαληνίκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων, του 46χρονου Πέτρου Γαληνίκη, που άφησε πίσω του χήρα με 5 ορφανά.
Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών και μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα διαβάστηκαν τα ονοματεπώνυμα των πατριωτών που υπήρξαν θύματα της γερμανικής βαρβαρότητας.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος, ο Γερμανός Πρόξενος, εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) ο Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ο Γεώργιος Κομνηνός που εκπροσώπησε το κοινοβουλευτικό κόμμα Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Θεοδώρα Αλεξανδρίδου εκ μέρους της δημοτικής παράταξης δήμου Παύλου Μελά ΠΟΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ενώ συγγενείς των θυμάτων απόθεσαν λουλούδια στο Μνημείο.
Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος από μαθητές Γυμνασίων Σταυρούπολης 1ου, 2ου, 3ου και από όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν οι Βουλευτές Δημήτρης Κούβελας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Κομνηνός, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εκπρόσωπος της Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών οφειλών, ο Αδάμ Δράγας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ο Ολυμπιονίκης Aλέξανδρος Νικολαΐδης.
Ο Δήμος Παύλου Μελά εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Γεροκώστα, τους Αντιδημάρχους Χαρά Αμανατίδου, Κωνσταντίνο Στούπα, Κωνσταντίνο Πάντση, Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, Σάκη Λαζαρίδη, τους Εντεταλμένους Ευαγγελία Καρακούτα, Στέφανο Βάρφη, Δημήτρη Λαλέ, τους Δημοτικούς Συμβούλους Γεώργιο Λίλτση, Παντελή Αργυρόπουλο, Κυριάκο Τσαταλμπασίδη, Κυριάκο Τσαγκαλίδη, Θεόφιλο Φραγκόπουλο, Δημήτρη Θεοδοσιάδη, Θεοδώρα Αλεξανδρίδου, τον Τοπικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Ανεστάκη, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κίμων Σαραφίδη, υπηρεσιακά στελέχη, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Τίμησαν τη μνήμη όσων πολέμησαν και αντιστάθηκαν για τίς αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας- Στη Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
- Η παράσταση «Αρνητικοί Χώροι» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη Δημοτική Σχολή χορού της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ
- 30η Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής
- Με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο» από το Δήμο Ηρακλείου
- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION JUNIOR ΧΘΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΦΙΛΩΝΙΔΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
- «Πράσινες» δωρεάν μετακινήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με ηλεκτρικά ποδήλατα
- Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νεάπολης
- Έρχεται η 5η Χαρτοδιαδρομή το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού