Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά Χαρά Αμανατίδου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής
➢οργανώνουν βιωματικές δράσεις στους παιδικούς σταθμούς με την αρωγή του Τμήματος Παιδικών Σταθμών και της Δομής «Παιδική Ομπρέλα»,
➢ανακοινώνουν την έναρξη ατομικών συνεδριών διατροφής με στόχο τη διατροφική και διαιτολογική υποστήριξη των συμμετεχόντων,
➢ενημερώνουν τους πολίτες για ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα.
Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, την καταπολέμηση της πείνας αλλά και πιο πρόσφατα, τη δυνατότητα της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τους άξονες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2020 έχει τίτλο: «Μαζί για την Καλλιέργεια, τη Θρέψη, τη Βιωσιμότητα. Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας» (“Grow, Nourish, Sustain. Together. Our actions are our future.”). Η φετινή ημέρα λοιπόν, στοχεύει στην αποκέντρωση της παραγωγής έτσι ώστε τα διατροφικά συστήματα να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες θρέψης ενός παγκόσμιου πληθυσμού που ολοένα και αυξάνεται. Παράλληλα, αποσκοπεί στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Ο FAO ενθαρρύνει τόσο τα κράτη σε εθνικό επίπεδο διά μέσου των κυβερνητικών αποφάσεων να δράσουν αλλά παρακινεί και την ιδιωτική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον φέτος ο Οργανισμός αφιερώνει τους εορτασμούς στους «ήρωες της τροφικής αλυσίδας» (#FoodHeroes). Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους αγρότες, τους οδηγούς, τα άτομα που εμπλέκονται στις διαδικασίες παρασκευής και επεξεργασίας της τροφής, τους υγειονομικούς επιθεωρητές τροφίμων, τους ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων, τους μάγειρες αλλά και όλους τους εργαζομένους στον τομέα που εμπλέκεται με την τροφή.
Διατροφική εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι στους παιδικούς σταθμούς
Στόχος η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της υγιεινής διατροφής και η ενθάρρυνσή τους να επιλέγουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία τους.
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων, η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος της Δομής υποστήριξης παιδιού και οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» Ελένη Αλεξανδρίδου, πραγματοποιεί επισκέψεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και αφήγηση παραμυθιού με θέμα την Πυραμίδα της Διατροφής, προσπαθεί να εκπαιδεύσει διατροφικά τα παιδιά για να υιοθετήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και να ‘’χτίσουν’’ υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τους μάγειρες των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας και με τη συμμετοχή των παιδιών παρασκευάστηκαν υγιεινά σνακ, με στόχο πάντα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Διατροφική – Διαιτολογική υποστήριξη
Το τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, ανακοινώνει ότι για τους επόμενους επτά μήνες θα παρέχει υπηρεσίες σχετιζόμενες με τη διατροφή.
Σκοπός είναι η εκτίμηση κατάστασης θρέψης των πολιτών, η παρακολούθησή τους
καθώς και η σωστή καθοδήγησή τους. Δίνει βαρύτητα και προτεραιότητα στο να βελτιώσουν την υγεία τους και να προλάβουν νοσήματα που σχετίζονται με τις κακές διατροφικές συνήθειες.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
•Λήψη ατομικού –ιατρικού ιστορικού
•Ζύγισμα, σωματομετρία και λιπομέτρηση
•Σύνταξη διαιτολογίου είτε για φυσιολογικές είτε για παθολογικές καταστάσεις
Υπεύθυνη: Μάρθα Γκίκα
Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού 2310-601544
Ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Βελτιώνω τη διατροφή μου
Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που ιδρύθηκε το 1945, γιορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής («World Food Day») με κύριο στόχο την εξάλειψη της πείνας στον πλανήτη.
Η πείνα, η παχυσαρκία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος η απώλεια αγροβιολογικής ποικιλομορφίας, τα απόβλητα και η έλλειψη ασφάλειας, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που υπογραμμίζουν την ανισορροπία.
Η έλευση της πανδημίας του Covid-19 μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερο από ποτέ τις βασικές μας ανάγκες για την υγεία όπως επίσης και το φαγητό και τη διατροφή μας.
Η διατήρηση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντίδρασης στην πανδημία. Οι στατιστικές δηλώνουν ότι ένας στους εννέα ανθρώπους παγκοσμίως ζουν καθημερινά βυθισμένοι στην πείνα. Ο FAO στοχεύει στην εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030. Η συνεργασία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας, εφόσον ο υποσιτισμός εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο.
Στον αντίποδα, όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία, μελέτη της έρευνας Helix που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Enviromental Health Perpectives συσχετίζει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (αέριους ρύπους, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα κ.α.) με αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος. Επισημαίνει επίσης ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό διεθνώς, κάτι που φαίνεται ότι επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού -υπέρβαρα και παχύσαρκα- υπολογίστηκε στο 37%, ενώ στην Ισπανία στο 43%.
Μια μη ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα για μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις και μειωμένη απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε αντίθεση με μια ισορροπημένη διατροφή που μειώνει όλους τους παραπάνω κινδύνους και περιλαμβάνει τα εξής:
›››Τρώτε άφθονα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά καθώς και φρούτα καθημερινά και προσθέστε περισσότερα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
›››Περιορίστε τα επεξεργασμένα δημητριακά, τη ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι. Όχι στην υπερβολική ποσότητα κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης.
›››Γνωρίστε τα λιπαρά: τα ακόρεστα (π.χ. ελαιόλαδο) είναι καλύτερα από τα κορεσμένα και τα τρανς (π.χ. βούτυρο).
Νοιαζόμαστε για τον πλανήτη
›››Διατηρήστε φρέσκα τα τρόφιμα και μειώστε τη σπατάλη τροφίμων.
›››Καταναλώστε ψάρια που έχουν αλιευθεί ή εκτραφεί με βιώσιμο τρόπο. Πείστε τους φίλους και την οικογένεια σας να τρώνε είδη ψαριών που βρίσκονται σε αφθονία, παρά εκείνα που κινδυνεύουν από την υπεραλίευση.
›››Επιλέξτε εποχιακά τρόφιμα, σε μια προσπάθεια να στηρίξετε τη βιοποικιλότητα.
›››Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε την αγορά τροφίμων που έχουν υπερβολικά μεγάλη και ογκώδη συσκευασία, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικής σακούλας.
Οι ενέργειές μας είναι το μέλλον μας!