Σε ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν στη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, προέβη στη σημερινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά την διαδικασία προεπιλογής.
«Πρέπει να μαθαίνουμε από τις νίκες μας και από τις ήττες μας και να μην σταματάμε να διεκδικούμε μεγάλα πράγματα για τα Γιάννενα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα, ενώ τοποθετούμενος επί της κριτικής που υπήρξε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος, υπογράμμισε με νόημα πως ειπώθηκαν πολλά αλλά για την ουσία του θέματος, δηλαδή για τον φάκελο της υποψηφιότητα που κατατέθηκε και δημοσιοποιήθηκε «δεν είδα ούτε μία κριτική σε κανένα σημείο!»
Ήταν ομόφωνες όλες οι αποφάσεις
«Ήταν ομόφωνη η απόφαση μας με ‘βάρκα’ τον πολιτισμό, να κάνουμε ένα ωραίο ταξίδι, μπαίνοντας σε μια διαγωνιστική διαδικασία ευρωπαϊκού διαγωνισμού», υπενθύμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, προσθέτοντας πως «όταν συμμετέχεις σε μια ανταγωνιστική διαδικασία αυτού του βεληνεκούς, κάποιος κερδίζει και κάποιοι χάνουν. Δυστυχώς δεν κερδίσαμε».
Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι το Πνευματικό Κέντρο που συντόνισε την όλη προσπάθεια, απευθύνθηκε σε όλους τους φορείς της Ηπείρου, σε πολίτες και ανθρώπους του πολιτισμού και συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό μέγεθος προτάσεων που με την τελική τους επεξεργασία αποτέλεσε τον φάκελο υποψηφιότητας.
«Διακηρύξαμε την κουλτούρα της συνεργασίας και μπορεί να μην πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία διεκδίκησης αφήνει μια παρακαταθήκη που θα την αξιοποιήσει η περιοχή μας», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του.
Τις ομόθυμες αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου για όλα όσα αφορούν στην πορεία διεκδίκησης του θεσμού, υπενθύμισε και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.
Ο κ. Γκόγκος υπενθύμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση, τον προϋπολογισμό και τη στρατηγική της διεκδίκησης και καθόρισε την διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, ενώ έγιναν επανειλημμένες συζητήσεις ενημέρωσης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ορίστηκαν επιτροπές εργασίας, όπως και Καλλιτεχνική και Εκτελεστική Διευθύντρια της διοργάνωσης, συνεργάστηκαν και έστειλαν προτάσεις όλοι οι φορείς της Ηπείρου και Ηπειρώτες καλλιτέχνες, διανοούμενοι, επιστήμονες.
«Είχε κανείς άλλη πρόταση; Είχε άλλη άποψη; Ποιος τον εμπόδισε να την καταθέσει», αναρωτήθηκε ο κ. Γκόγκος.
Τόνισε πως σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες διεκδικήτριες πόλεις, με βάση τις μετρήσεις που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή, τα Γιάννενα είχαν την μεγαλύτερη εμφάνιση στο διαδίκτυο και τα social media για να σημειώσει πως «σαφώς ανέβηκε η αναγνωρισιμότητα της πόλης μας διεθνώς».
«Μας κατηγόρησαν ότι δεν γνωστοποιήσαμε τον φάκελο υποψηφιότητας, αλλά κάποιοι γνώριζαν τα πάντα και διαστρέβλωναν τα πάντα. Στόχος τους προφανώς δεν ήταν το συμφέρον της πόλης. Μετά την προεπιλογή αναρτήσαμε τον φάκελο στις ιστοσελίδες του Πνευματικού Κέντρου και του Δήμου, όπως έκαναν όλες οι άλλες πόλεις. Δεν είδα ούτε μια κριτική σε κανένα σημείο», είπε ο κ. Γκόγκος.
Πρόσθεσε πως «είναι σίγουρα μια μεγάλη και ποιοτική δουλειά που μπορεί να είναι οδηγός και παρακαταθήκη προς όφελος της πόλης, του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας και την χάραξη μια νέας πολιτιστικής στρατηγικής και θα την αξιοποιήσουμε. Αν κάποιοι είχαν καλύτερες προτάσεις και ενδιαφέρονταν πράγματι για την πόλη, ποιος τους εμπόδισε να τις καταθέσουν»;
Ανήθικη αρθρογραφία Κυριαζή
Τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, όσο και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, επεσήμαναν πως είναι καλοδεχούμενη η κριτική, γιατί σε ένα μεγάλο εγχείρημα και υπό την πίεση του χρόνου, ασφαλώς και μπορεί να υπάρξουν σφάλματα. Όμως υπάρχει και η εκτός ορίων ηθικής κριτική.
Έτσι με ιδιαίτερα καυστικό τόνο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αρθρογραφία του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Κώστα Κυριαζή, στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών, χαρακτηρίζοντας την ανήθικη και ζητώντας από όλο το σώμα να την καταδικάσει.
Όπως είπε ο Δήμαρχος «προφανώς και μπορούμε να δεχθούμε κριτική, προφανώς σε αυτή τη διαδικασία διεκδίκησης που έγινε σε πολύ πιεστικό χρόνο, υπήρξαν και σωστά και λάθη (και μαθαίνουμε από αυτά), αλλά ήταν ανήθικη η αρθρογραφία του κ. Κυριαζή για το πρόσωπο του κ. Γκόγκου».
«Η είσοδος στα σπίτια των συναδέλφων είναι ανήθικη συμπεριφορά. Μπορούμε να ασκήσουμε όποια κριτική θέλουμε, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα κανένας από εμάς να μπαίνει στο σπίτι του άλλου με αναφορές σε γυναίκες, παιδιά, μητέρες και δεν ξέρω τι άλλο. Πριν από λίγο καρό, σε επίπεδο προέδρου της ΚΕΔΕ, κάποιοι κύριοι μπήκαν στο σπίτι του, με αφορμή την προσωπική αισθητική του κ. Πατούλη και ασχολήθηκαν με τη μάνα του, με τη γυναίκα του, με τα παιδιά του. Τότε από όλους τους φορείς αυτή η βίαιη και ανήθικη είσοδο στο σπίτι ενός αυτοδιοικητικού καταδικάστηκε. Κατ’ ανάλογο τρόπο ζητώ από το δημοτικό μας συμβούλιο να καταδικάσει τέτοιες ανήθικες συμπεριφορές», κατέληξε ο κ. Μπέγκας
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου σημείωσε πως «ασφαλώς και θα υπάρχει κριτική. Καλοδεχούμενη. Αλλά η εμπάθεια, η υστερία και στο τέλος η συκοφαντία από μια νέα παράταξη και δυό νέους στα κοινά ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτή την παράταξη «Γιάννενα Τώρα, υπήρξε το μόνο ‘έργο’ σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση της πόλης μας».
Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Κυριαζή, ο κ. Γκόγκος είπε «αυτή την αθλιότητα αγαπητοί συνάδελφοι ζητώ να τη καταδικάσετε σήμερα, γιατί δεν έχει σχέση με κριτική, με πολιτικό πολιτισμό, ρίχνει το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου και καταρρακώνει το κύρος του. Ζητώ από τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» να ανακαλέσει με γραπτό κείμενο στην ίδια εφημερίδα, αλλιώς είμαι αναγκασμένος να υποβάλλω μήνυση γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι αποτελεί συκοφαντική δυσφήμηση».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε και στη δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας της καθηγήτριας Ελένης Κουρμαντζή, λέγτωντας:
«Η κ. Κουρμαντζή είναι μια διακεκριμένη επιστήμονας του τόπου μας. Στο πλαίσιο της αναγνώρισης των ικανοτήτων της ως επιστήμονα και ειδικά στο αντικείμενο του διαφωτισμού, προτάθηκε στο φάκελο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ως συντονίστρια Συμποσίου για το διαφωτισμό. Κι αυτό γιατί θεωρούσαμε ως Δημοτική Αρχή ότι τιμούμε ένα πρόσωπο το οποίο αξίζει να τιμηθεί. Υπήρξε προσωπική συνομιλία δική μου με την κ. Κουρμαντζή, όπως και του προέδρου και της καλλιτεχνικής διευθύντριας, ως ενός σπουδαίου επιστήμονα που ζητήσαμε τη συμβολή του. Με αυτό τον τρόπο θεωρήσαμε ότι τιμούμε την κ. Κουρμαντζή. Αν η κ. Κουρμαντζή θεωρεί ότι έχει προσβληθεί, δεν μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη της. Δίπλα δε στη συγκεκριμένη πρόταση, όπως απαιτούσε η όλη διαδικασία του φακέλου, βάλαμε κι έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το Συμπόσιο. Ούτε ξοδεύτηκαν λεφτά, ούτε υπήρξε κάποια δαπάνη. Ήταν ο προϋπολογισμός, όπως επιβάλλονταν να συμπεριληφθεί δίπλα σε όλες τις προτάσεις που περιέχονταν στο φάκελο».