Χαιρετισμός της Περιφερειάρχη σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Πρασίνων
«Η οικολογία οφείλει να αποτελεί ένα ξεχωριστό, σύνθετο πρόταγμα, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από μία ‘γειωμένη’ με την κοινωνία, σχέση». «Δεν είναι ούτε όχημα προσωπικών στρατηγικών ούτε πολυτέλεια σε καιρούς οικονομικής κρίσης αλλά αποτελεί προϋπόθεση για ένα νέο, οικολογικά υπεύθυνο και κοινωνικά συνεκτικό μοντέλο ανάπτυξης». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της, σε εκδήλωση της Ομάδας Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σάββατο η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η Περιφερειάρχης, που συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο, παρατήρησε ότι «σήμερα το οικολογικό κίνημα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» καθώς «καλείται να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του», υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης σύνδεσής του «με τις αγωνίες και τους αγώνες των πολιτών για το δικαίωμά τους σε μία βιώσιμη ανάπτυξη που δεν καταστρέφει το περιβάλλον, αυτό μας αφορά όλους». Η ίδια επισήμανε ότι η αυτή η κρίση ταυτότητας ισχύει και για μαζικά οικολογικά κινήματα, όπως αυτό της Γερμανίας. «Οι νέες μορφές ανάπτυξης, το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο, οι πολλές πτυχές της έννοιας της ανάπτυξης αποτελούν τα σύγχρονα διακυβεύματα που δεν αφορούν μεν αποκλειστικά τους Οικολόγους αλλά στα οποία καλούνται και αυτοί να δώσουν τις απαντήσεις τους».
Στην Ελλάδα το οικολογικό κίνημα χαρακτηρίζεται από παθογένειες «που σχετίζονται με δομικές του ανεπάρκειες, προσωπικές στρατηγικές, έλλειψη συγκεκριμένου συλλογικού προτάγματος, που λειτούργησαν σε βάρος της μαζικής του ανάπτυξης με σαφές κοινωνικό πρόσημο, δίνοντας την αίσθηση ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του».
Η Περιφερειάρχης έθεσε επίσης το ζήτημα της διαχείρισης της συμμετοχής του οικολογικού κινήματος στη διακυβέρνηση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, παρατηρώντας ότι «οι εμπειρίες από τη συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα των άλλων, ευρωπαϊκών πράσινων σχημάτων, θα πρέπει να χρησιμεύσουν για άντληση εμπειριών και αποφυγή επανάληψης λαθών». Στη συνέχεια παρατήρησε ότι το «μεγάλο στοίχημα» είναι η «σχέση της Αυτοδιοίκησης με την οικολογία», υπογραμμίζοντας ότι «σε αντίθεση με τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, η παρουσία οικολόγων στα τοπικά κέντρα αποφάσεων μπορεί να αναδειχθεί πολύ αποτελεσματική χάρη στη φύση λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη». «Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρούμε να λειτουργήσουμε στην Περιφέρεια Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες οικολογικές επιταγές, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας» προωθώντας «σε συνεργασία με τους Δήμους, και το νέο, αποκεντρωμένο, οικολογικά και κοινωνικά, δίκαιο και βιώσιμο πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων». Στο σημείο αυτό η Ρένα Δούρου έφερε το παράδειγμα της περίπτωσης της πυρκαγιάς του ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο, τονίζοντας ότι χάθηκε η ευκαιρία να γίνει αυτό «εφαλτήριο μιας νέας προσέγγισης». «Παραβατικότητα – παρασιτικότητα – αναποτελεσματικότητα της δημόσιας παρέμβασης: αυτό το αρνητικό τρίπτυχο που αναδεικνύουν υποθέσεις όπως του Λαζόπουλου ή της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, αντί να είναι πεδίο συντονισμένης δράσης των Οικολόγων, έγιναν αφορμή για επικοινωνιακές αστοχίες ενώ δεν τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που η επίλυσή τους θα αποτρέψει την επανάληψη μελλοντικών λαθών», κατέληξε η Περιφερειάρχης.