ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μάθημα 3ο
Θέμα: Ανάγνωση Δημοτικών τραγουδιών, αντιπροσωπευτικών
από τις γνωστές κατηγορίες του δημοτικού τραγουδιού
– Ακριτικά και Παραλογές, Ιστορικά και Κλέφτικα,
Τραγούδια της αγάπης και Μοιρολόγια.
Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Μπαΐρα , Φιλόλογος.
Ο εξόριστος Γιώργος Σεφέρης, στις 19 Μαρτίου 1943, αποχαιρετώντας στο Κάιρο τον Κωστή Παλαμά , είπε τα εξής: «Για πολλούς αιώνες, κοντά δύο χιλιάδες χρόνια, ο μόνος πραγματικός ποιητής που είχε το Γένος των Ελλήνων είναι ο ανώνυμος και αναλφάβητος λαός. Και το πιο παράξενο είναι ότι αυτοί οι αγράμματοι συνεχίζουν πολύ πιο πιστά το αρχαίο ελληνικό πνεύμα απ’ ό,τι οι καθαρολόγοι με την απέραντη ρητορεία τους.
Αυτή τη συνάφεια του δημοτικού τραγουδιού με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αλλά και με το σύγχρονο νεοελληνικό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε με μέτρο και οδηγό την «Ανάγνωση» δημοτικών τραγουδιών, αντιπροσωπευτικών από τις γνωστές κατηγορίες του δημοτικού τραγουδιού – Ακριτικά και Παραλογές, Ιστορικά και Κλέφτικα, Τραγούδια της αγάπης και Μοιρολόγια.
Ανάγνωση, όρος που καθιέρωσε ο μεγάλος δάσκαλος Δημήτρης Μαρωνίτης, στη δεκαετία του ’70, – αποφεύγουμε τον όρο «απαγγελία» για να μη γίνεται σύγχυση με τη θεατρική στρέβλωση του ποιητικού λόγου – σημαίνει μέθοδο, εργαλείο, για να προσεγγίσουμε την ποιητική γραφή. Η ανάγνωση, δηλαδή, ταυτίζεται με την αναγνώριση και τον αναγνωρισμό, εφόσον το ποίημα δεν είναι κάτι άγνωστο ή και αδιάγνωστο, αλλά και αναγνωρίσιμο.
Επομένως με μόχθο πολύ, με επιμονή και ένταση – ανάλογη μ’ εκείνη του μικρού παιδιού που καλείται να αναγνωρίσει τον ζωντανό λόγο μέσα και κάτω από τα γράμματα της αλφαβήτας- θα αναγνωρίσουμε κι εμείς τον ποιητικό λόγο, και θα τον χαρούμε τελικώς ως εμπειρία καταδική μας.
Η Αλεξάνδρα των γραμμάτων μας, παλιών και νέων, εδώ και καιρό βασικός συνεργάτης του πνευματικού μας Συμποσίου και ουσιαστικός συντελεστής της επιτυχίας των μαθημάτων μας που γίνονται εδώ και 14 χρόνια.
Με πολλή αγάπη και βαθιά γνώση των καρπών του Ελληνικού Πνεύματος μας κάνει ένα υπέροχο ταξίδι μέσα από τον ανθοφόρο κήπο του Ελληνικού Πολιτισμού.
Από τον Όμηρο στον Αισχύλο, από τον Σοφοκλή στον Ευριπίδη, από τον Θουκυδίδη στον Αριστοτέλη και από τους νεώτερους Καζαντζάκη – Κακριδή – Παπαδιαμάντη – Καβάφη – Μαρωνίτη, μας βοηθάει να ανεβούμε στις κορυφές του Ελληνικού πνεύματος και ν’ απολαύσουμε την μοναδική ομορφιά και τους υπέροχους καρπούς του Ελληνικού Πολιτισμού, που είναι το θεμέλιο και ο κορμός του πολιτισμού της ανθρωπότητας.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 7-8μ.μ. στην Αίθουσα «Σωκράτης Μικρός» του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Αδρονίδης, Θωμάς Νότας, Ειρήνη Χασιωτάκη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.