Γ. Πατούλης: «Με 90 Δήμους συνοδοιπόρους, ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης και του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας.»
Με θέμα «ΚΕΠ Υγείας» ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στην Ηγουμενίτσα.
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των Εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά, ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας» του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο Δήμο Ηγουμενίτσας το οποίο συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Δομή των ΚΕΠ Υγείας, το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της ΠΕΔ Ηπείρου.
Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο φιλοξενών Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους και δήλωσε: «Η υλοποίηση αυτού του Συνεδρίου αποτελεί για εμάς, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, τιμητική διάκριση των προσπαθειών που αναπτύξαμε, μέσω της δομής του ΚΕΠ Υγείας, στον τομέα πρόληψης και προαγωγής υγείας.
Σε μια κοινωνία, που συνεχώς μεταβάλλεται δημιουργώντας νέες και καθημερινά αυξανόμενες ανάγκες υγείας, η ίδρυση μιας τέτοιας δομής αποτελεί μονόδρομο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλει και πρέπει να λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, στηρίζοντας με ουσιαστικό τρόπο τους δημότες της.
Σήμερα κλείνοντας 1 χρόνο από την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, είμαι στην ευχάριστη θέση με περηφάνια να δηλώσω, ότι έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας, ως ένας «φιλικός στη χρήση» μηχανισμός πρόληψης και προαγωγής υγείας».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Ιωάννης Λώλο, για τη φιλοξενία καθώς και όλους τους συνέδρους για την ανταπόκριση και την παρουσία τους. Ο κ. Πατούλης συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά διοργανώνουμε, στον φιλόξενο Δήμο Ηγουμενίτσας, το πρώτο Θεματικό Συνέδριο «ΚΕΠ Υγείας». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, καθώς και σημαντικών επιστημόνων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων, όπου θα παρουσιαστούν τις δράσεις των ΚΕΠ υγείας και του ΕΔΔΠΠΥ, αλλά και επιμέρους καλές πρακτικές Δήμων που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των ΚΕΠ Υγείας, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοποριακής δομής των ΚΕΠ υγείας. Μέχρι σήμερα 90 Δήμοι Μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ πίστεψαν σε ένα αρχικό Όραμα που μετουσιώθηκε σε πράξεις με κύριο σκοπό την πρόληψη για την υγεία και πρόσφεραν ήδη στους δημότες προγράμματα πρόληψης ωφελώντας περισσότερους από 50,000 συνανθρώπους μας. Ευχή μας είναι όλοι οι δήμοι της χώρας να υιοθετήσουν τον θεσμό αυτό συμβάλλοντας στην προαγωγή της υγείας μέσα από την πρόληψη».
Στο Πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Βιωματική Εκπαίδευση Υπαλλήλων των Δήμων στο Λογισμικό και στα Προγράμματα Πρόληψης των ΚΕΠ Υγείας. Ο κ. Θανος Μεθενήτης, Διευθυντής της εταιρείας TMS, (εταιρείας σχεδιασμού του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας) καθώς και η κα. Δανάη Ανδαράκη, εκπρόσωπος της εταιρείας TMS, παρουσίασαν και εκπαίδευσαν τους υπαλλήλους των δήμων στο νέο, και αναβαθμισμένο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας. Σκοπός του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας είναι η καταχώρηση και δημιουργία ξεχωριστού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ανά δημότη από τον οποίο μπορεί να ενημερώνεται, βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τα 8 νοσήματα που χρήζουν δια βίου έλεγχο και να λαμβάνει, αυτόματα από το σύστημα, υπενθύμιση σε προκαθορισμένους χρόνους για την επανεξέταση του. Μέσα από το νέο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης αιτημάτων των δημοτών με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του δήμου. Οι υπάλληλοι των Δήμων, μέσα από το Βιωματικό Σεμινάριο, ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις κ.κ. Μαρία Αραμπατζή και Μαριάνθη Χαντζηκωνσταντίνου, PhD. MSc, υπεύθυνες της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, για τα προγράμματα των ΚΕΠ Υγείας, που προσφέρουν στους δημότες ενημέρωση αλλά και δωρεάν εξέταση για τα οκτώ νοσήματα και χρήζουν δια βίου έλεγχο βάσει των πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, (καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος τραχήλου μήτρας, καρκίνος μαστού, καρδιαγγειακός κίνδυνος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνος του προστάτη, μελάνωμα και κατάθλιψη.) Τη Βιωματική Εκπαίδευση συντόνισε ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με το Εισαγωγικό Τραπέζι, μία ενότητα σχετικά με την διαχρονική υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας. Το Τραπέζι συντόνισαν ο κ. Ιωάννης Φωσηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και Ταμίας του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ, και ο κ. Δονάτος Μαρτίνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Στο Εισαγωγικό Τραπέζι εισηγήθηκαν ο κ. Θανάσης Βάρτιμος, Strategic Advisor, GIVMED «Λογισμικό για τα Κοινωνικά Φαρμάκια των Δήμων», η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και τ. Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα «Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης “Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», κ. Στέλιος Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας «Δημιουργία Τοπικών Κέντρου Εθελοντών Δοτών του Μυελού των Οστών», κ. Γιώργος Κορμάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου « Bulling & Safer Internet», κ. Παντελής Καστρινάκης, Πρόεδρος του ΔΣ της Ε.Δ.Ο.Κ. και κα. Σταματούλα Δήμου, Μέλος Ε.Δ.Ο.Κ. «ΚΑΡΠΑ & Α’ Βοήθειες», κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, MD, MSc, Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ, «Πρόληψη Οστεοπόρωσης», κ. Παναγιώτης Μπαμίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτής & Επιστ. Υπεύθυνος του Οικοσυστήματος LLM Care & του Ζωντανού Εργαστηρίου ThessAHALL «Συνεργασία ΕΔΔΥΠΠΥ και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση του προγράμματος LLM Care».
Ακολούθησε το 1ο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ – Θεμέλιο των Κοινωνικών Δημοτικών Δομών» με συντονιστές τους κ.κ. Ιωάννη Λώλο, Δήμαρχο Ηγουμενίτσας & Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΕΔΔΥΠΠΥ. Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, εισηγήθηκε για τον κυρίαρχο ρόλο της προαγωγής της υγείας των πολιτών μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας. Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ. κ. Ιωάννης Τούντας αναφέρθηκε στις ανάγκες υγείας του Ελληνικού πληθυσμού και στον ρόλο της Προαγωγής Υγείας, ενώ η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα παρουσίασε τα οφέλη ανάπτυξης Προφίλ Υγείας στους Δήμους.
Επίσημα η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με τη χορωδία «Φωνητικό Σύνολο του Προτύπου Ωδείου Ηγουμενίτσας». Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Ιωάννης Λώλος Φιλοξενών Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Γιόγακας Βασίλειος, αιδεσιμότατος πατήρ Ελευθέριος Κωσταντής.
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γεωρκατζής συνοδευόμενος από επιτελείο του δήμου με σκοπό τη διεύρυνση των ΚΕΠ Υγείας στην Κύπρο.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις Δημάρχων για την Κοινωνική Προσφορά τους στην Πρόληψη της Υγείας, μέσα από την θεσμοθέτηση των ΚΕΠ Υγείας. Από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου βραβεύτηκαν, οι κ. Γεώργιος Καπλάνης, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης Δήμαρχος Αρταίων, κ. Μελετίου Νικόλαος Δήμαρχος Ασπρόπυργου, κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης Δήμαρχος Διδυμοτείχου, κ. Δημήτριος Δαλακάκης, κ. Ιωάννης Λώλος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και πρόεδρος ΠΕΔ Ηπείρου, κ. Νικόλαος Μπάμπαλος Δήμαρχος Ηράκλειο Αττικής, κ. Χατζηεμμανουήλ Κωνσταντίνος Δήμαρχος Θάσου, κ. Ιωάννης Μαυρομάτης Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Νικόλαος Ζενέτος Δήμαρχος Ιλίου, κ. Γρηγόριος Σταμούλης Δήμαρχος Μεγάρεων, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Εμμανουήλ Καρράς Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, κ. Δημήτριος Νασίκας, Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας, κ. Αναστάσιος Μεριβάκης, κ. Αριστομένης Καραχάλιος Δήμαρχος Φαρσάλων, κα. Λαμπαρίδου Ανδριάννα Εκπρόσωπος Δήμου Ωρωπού, κα. Ζωή Νερατζουλάκη – Ρεπαπίνου Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για Θέματα Υγείας Δήμου Μονεμβασιάς, κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλο Αντιδήμαρχο Παιδείας Κοινωνκής Αρωγής και Αθλητισμού Παλαιού Φαλήρου, κα. Αννέτα Δαλαμπίρα-Παΐκα Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, κα. Μαρία Παυλίδου-Βασιλειάδου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Δύο Φύλων Δήμου Καλαμαριάς, κα. Άννα Γιαννάκου-Πάσχου Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Καλλιθέας, κα. Μαρία Βερούχη Αιρετή Υπεύθυνη Προγράμματος Δήμου Καρύστου, κ. Χρήστο Γιαννάκη Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Συντονιστής ΕΔΔΥΠΠΗ Δήμου Ηλιούπολης, κ. Παντελιά Αντιδήμαρχο Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, κα. Γεωργία Πίσπα Πρόεδρο Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’Αργώ’’ Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής, κ. Στέλιο Βασιλειάδη Αντιδήμαρχο Δήμου Αιγαλέου.
Το Συνέδριο συνεχίζεται με αρκετές στρογγυλές τράπεζες ευρείας θεματολογίας.