Με το σεμινάριο προς εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον», ολοκληρώθηκε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» της HELMEPA, στην Κορινθία. Την Εκστρατεία που υλοποιείται σε 14 πόλεις της Ελλάδας μέχρι το 2017, υποστηρίζει το Bρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation* (the Foundation).
Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας και τη συμμετοχή 50 εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο με παρουσιάσεις, που αφορούσαν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα θαλάσσια απορρίμματα. Το τελευταίο θέμα εμπλούτισαν με τις εμπειρίες τους εκπρόσωποι της ομάδας εθελοντών Loutraki Divers και του Συλλόγου Αυτοδυτών Λουτρακίου, με την παρουσίαση μικρής έκθεσης με χαρακτηριστικά απορρίμματα που έχουν ανασύρει από το βυθό.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ ως μέλη πλέον του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις στους θεματικούς τομείς της Εκστρατείας και θα μοιράζονται ιδέες για πρωτότυπες επιμορφωτικές δράσεις.
Η Περιβαλλοντική Έκθεση της Εκστρατείας, λειτούργησε υπό την αιγίδα των Τοπικών Δήμων είχε διάρκεια 25 ημέρες και Φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου καθώς και στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Εκεί, μεταφέρθηκαν με έξοδα του Προγράμματος 1.600 μαθητές και 90 εκπαιδευτικοί 15 Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας HELMEPA – LRF, πέρα από την ενημέρωση της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στα θέματα της Εκστρατείας, είναι να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας να ασχοληθούν με τις επιστήμες και τη μηχανική. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη των μαθητών του Γυμνασίου Περαχώρας στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν από ειδικούς για την Αρχαία Δίολκο, τον πλακόστρωτο δρόμο που κατασκευάσθηκε μεταξύ 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. για τη μεταφορά εμπορικών πλοίων από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα και τμήμα της (το μεγαλύτερο) βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής. Η Αρχαία Δίολκος αποτέλεσε προπομπό της Διώρυγας της Κορίνθου και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα μηχανικής των Αρχαίων Ελλήνων.
Η HELMEPA ευχαριστεί τους Δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων που έθεσαν την Εκστρατεία αυτή υπό την αιγίδα τους, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας για τη συνεργασία τους στον προγραμματισμό των σχολικών επισκέψεων στην Έκθεση καθώς και του Σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επίσης, ευχαριστεί όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και τοπικούς συλλόγους της Κορινθίας που με τη θερμή ανταπόκρισή τους στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο.