Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Forum που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με θέμα «Κίνα – Ευρώπη: Πολιτιστικοί διάλογοι στην Ελλάδα». Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς υποδέχθηκε στην εκδήλωση το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κ. Liu Yunshan.
Στην ομιλία του ο κ. Μπαλτάς ανέφερε:
«Στον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γιορτάζουμε σήμερα τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ακολούθησε την πορεία του ελληνικού κράτους. Πέρασε και αυτό τις περιπέτειες του ελληνικού κράτους, αλλά είναι το μουσείο που κατόρθωσε να αποδείξει τι σημαίνει διάρκεια, να κρατήσει τη συνέχειά του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απολύτως ευτυχής συγκυρία σήμερα να γιορτάζουμε επίσης την έλευση του κυρίου Λιού και της κινεζικής αντιπροσωπείας. Ο κ. Λιού είναι ο φορέας ενός μεγάλου πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που πηγαίνει πολλές χιλιετηρίδες πίσω.
Η Ελλάδα, για μια σειρά από λόγους, θεωρείται η χώρα της φιλοξενίας. Ήδη από τον Όμηρο ο ξένος για τον Έλληνα είναι ιερός. Όταν ο ξένος έρχεται στην Ελλάδα, ο οικοδεσπότης τον υποδέχεται, του προσφέρει λουτρό, φαγητό, καθαρά ρούχα αν δεν έχει, κάθεται στον οίκο του και μετά ο ξένος αν θέλει μπορεί να πει για ποιον λόγο έχει έρθει. Το πνεύμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα. Ελπίζω τον λίγο καιρό που ήσαστε εδώ ότι το διαπιστώσατε. Ταυτοχρόνως στις μέρες μας η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις, την κρίση της μετανάστευσης και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πώς κρατάει ανοιχτό το αίσθημα της φιλοξενίας. Επιτρέψτε μου στον λίγο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, και υπακούοντας στους νόμους της φιλοξενίας, να προσπαθήσω να σας παρουσιάσω κάποια χαρακτηριστικά αυτής της χώρας.
Γεωγραφικά, όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Υπάρχουν όλες οι σχετικές αναφορές και στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες: Η Ελλάδα ως πύλη από την Ανατολή προς τη Δύση, η Ελλάδα ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Ελλάδα ως τόπος από τον οποίο πορεύονται ιδέες από την μια προς την άλλη κατεύθυνση… Αυτός ο χαρακτήρας έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρα ειρηνική, χώρα που δεν έχει βλέψεις προς τους γείτονες, χώρα που δεν έκανε ποτέ επιθετικούς πολέμους, αλλά χώρα που υπέφερε πολλά από υποψήφιους κατακτητές.
Ως προς τη γεωγραφία της, η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή. Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι. Αλλά χώρα εξαιρετικά διαφοροποιημένη στο εσωτερικό της. Χώρα στην οποία μπορείς να πας από το βουνό στη θάλασσα μέσα σε λίγη ώρα. Χώρα με βουνά όπως ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος και ο Ψηλορείτης. Χώρα με πολλά νησιά, όπου το καθένα είναι και ένας δικός του κόσμος. Χώρα με μακριές ακτογραμμές, χώρα με θάλασσες, χώρα με βυθό εξαιρετικά ενδιαφέροντα από πολλές πλευρές –και από αρχαιολογικής πλευράς- και, άρα, χώρα φτιαγμένη στη βάση σχετικά μικρών κοινοτήτων με τα δικά της χαρακτηριστικά η καθεμία, κοινότητες που από πανάρχαιους χρόνους κρατούν την ταυτότητά τους. Η Ελλάδα είναι και η χώρα που και στις τέσσερις εποχές μπορείς να βλέπεις τον ήλιο και οι κάτοικοί της να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, να βρίσκονται στην «Αγορά», κατά την Αρχαία Ελληνική λέξη. Μια χώρα που για αυτούς τους λόγους προσελκύει τουρίστες για να θαυμάσουν και να απολαύσουν όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Αυτό που ενώνει την Ελλάδα με την Κίνα, είναι ο πολιτισμός τους. Σε αντίθεση όμως με την Κίνα, από εδώ πέρασαν πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί. Από τον Κυκλαδικό πολιτισμό, στον Μινωικό. Από τον Μινωικό στον Μυκηναϊκό. Από τον Μυκηναϊκό στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, όπως διαιρείται σε Γεωμετρικό, Αρχαϊκό και Κλασικό και στη Βυζαντινή περίοδο και στους ελληνιστικούς χρόνους. Η Ρώμη συνδέεται στενά με τον ελληνικό πολιτισμό και από εκεί εξαπλώνεται ο ελληνικός πολιτισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη για να φθάσουμε στην μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο Βυζάντιο. Να έχουμε στο Βυζάντιο την έδρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μερικούς αιώνες αργότερα τη διάσπαση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε ανατολική και δυτική. Περνάμε μετά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, περνάμε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Ολόκληρη αυτή η ιστορία είναι μια ιστορία επιτευγμάτων διακριτών πολιτισμών που διδάσκουν πολλά πράγματα στους επισκέπτες της χώρας μας.
Σεβόμαστε τους προγόνους μας και προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες από τις κατά καιρούς καταστροφές, να σεβαστούμε και εμείς αυτή την κληρονομιά, να την τιμήσουμε, να την αναδείξουμε και να την συνδέσουμε με τον τουρισμό, όχι επειδή θέλουμε τα χρήματα των τουριστών αλλά γιατί μέσα από αυτή την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μπορούν και οι ξένοι που μας επισκέπτονται να γνωρίσουν ενδεχομένως τον εαυτό τους καλύτερα. Γι αυτό και στόχος μας είναι να ανοίξουμε πολιτιστικές ανταλλαγές σαν αυτές που εγκαινιάζουμε σήμερα.
Η Ελλάδα είναι πλέον εδώ και δεκαετίες συστηματικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περιπέτειες, όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δώσουμε ένα στίγμα στην Ευρώπη που να ξεφεύγει από τη μονόπλευρη λιτότητα, να φθάσουμε σε ένα σημείο που η ανάπτυξη και η ευημερία του λαού μας θα είναι ανάλογη των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την πορεία η Κίνα μάς στάθηκε αρωγός. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα κατά την επίσκεψή μας στην Κίνα. Το διαπιστώνουμε και σήμερα με την προθυμία για αυτές τις ανταλλαγές, με την καλή πίστη, με την καλή διάθεση, με το ανοιχτό μυαλό.
Και κάτι τελευταίο: Δεν πρέπει ίσως να το λέμε με τρόπο αλαζονικό και υπερφίαλο, πρέπει να το λέμε με πάσα ταπεινότητα. Με αυτή λοιπόν την ταπεινότητα, μπορούμε να πούμε ότι οι λέξεις που αφορούν στις πολιτιστικές ανταλλαγές είναι σχηματισμένες ως λέξεις ελληνικές σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες: Μυθολογία, θέατρο, αρχαιολογία, τραγωδία, κωμωδία, μουσική, η διάκριση φιλοσοφίας και επιστήμης , ελευθερία, δημοκρατία, μαθηματικά, φυσική. Όλες αυτές είναι λέξεις που έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Ας προσθέσουμε και τις λέξεις «μέτρο» και «ύβρις». Όλες οι παραπάνω λέξεις προσπάθησαν όχι μόνο στην εποχή που διατυπώθηκαν αλλά και έκτοτε από τους λαούς της Ευρώπης, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες, να εκφράσουν την μάχη των ανθρώπων με τον εαυτό τους, να καταλάβουν τη σχέση του εαυτού τους με την κοινωνία. Δεν ξέρω αν αντιστοιχεί το Γιν και το Γιανγκ σε αυτό που θα πω, αλλά εμείς -σε επίπεδο αρχαίας μυθολογίας- έχουμε τον Διόνυσο και τον Απόλλωνα. Δύο θεοί που εκφράζουν δύο κατευθύνσεις εσωτερικές, τις οποίες ο άνθρωπος στην πορεία της ωρίμανσής του προσπαθεί να κατανοήσει και ενδεχομένως να συνθέσει.
Στη βάση αυτής της πορείας και των στόχων που έχουμε από εδώ και πέρα να πορευτούμε, θέλουμε να καλλιεργήσουμε όλες τις παλιές μας φιλίες και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε νέες φιλίες. Είναι νομίζω ευτυχής στιγμή αυτή. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι επελέγη η Ελλάδα από την Κίνα για να ανοίξει τον πολιτιστικό διάλογό της με την Ευρώπη. Έναν διάλογο που αναπτύσσει τις ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού και σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και τη σχέση του σύγχρονου πολιτισμού με αυτό που λέγεται δημιουργικές βιομηχανίες του πολιτισμού. Και είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ως ομιλητής από αυτό το βήμα, ότι το 2017 θα είναι ένα έτος αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κίνας».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Τίμησαν τη μνήμη όσων πολέμησαν και αντιστάθηκαν για τίς αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας- Στη Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
- Η παράσταση «Αρνητικοί Χώροι» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη Δημοτική Σχολή χορού της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ
- 30η Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής
- Με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο» από το Δήμο Ηρακλείου
- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION JUNIOR ΧΘΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΦΙΛΩΝΙΔΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
- «Πράσινες» δωρεάν μετακινήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με ηλεκτρικά ποδήλατα
- Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νεάπολης
- Έρχεται η 5η Χαρτοδιαδρομή το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού