O Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο Ευκαρπίας, τίμησαν το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017, παρουσία του Υποπροξένου του Γερμανικού Γενικού Προξενείου Christoph Tannenberger (Κρίστοφ Τάνενμπέργκερ) και των συγγενών των θυμάτων, τους 14 πατριώτες της Ευκαρπίας που εκτέλεσαν πριν από 73 χρόνια, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο των παλικαριών – ηρώων.
Η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ευκαρπίας, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε Χαιρετισμό για την ημέρα Μνήμης και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι
«Όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι τόσο στην Ευκαρπία αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σφράγισαν ανεξίτηλα με τη θυσία τους, με τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή τους, έναν δίκαιο αγώνα και επιτεύχθηκε η έκπληξη, η νίκη, η λευτεριά.
Υποκλινόμαστε όλοι εμείς οι ταπεινοί προσκυνητές, στα 14 ονόματα που χάραξε η Ιστορία στο Μνημείο και διαπιστώνουμε ότι τα τραύματα μας ενώνουν, μας παραδειγματίζουν, μας δυναμώνουν.
Αυτός ο τεράστιος κατάλογος των πόλεων και των χωριών, γεμάτος θύματα του ναζισμού, μας οπλίζει με δύναμη και σοφία, σε καιρούς δύσκολους, σε μια εποχή που ο πλανήτης είναι καζάνι που βράζει, που οι νέοι εθνικοί ανταγωνισμοί από τη μια και τα ισχυρά παγκόσμια συμφέροντα και οι σχεδιασμοί από την άλλη, δημιουργούν εντάσεις και προμηνύουν εξελίξεις επικίνδυνες, ακόμα και πολύ κοντά στην πατρίδα μας.
Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους Ήρωες, τα αδέλφια μας, τους συγγενείς, φίλους, συμπολίτες που θυσιάστηκαν, αλλά και για να προχωρήσουμε.
Δίνοντας καθημερινά τις μικρές και μεγάλες μάχες, πέρα από ιδεολογίες και πολιτικά συστήματα, ξεκινώντας από το ίδιο μας το σπίτι, τους χώρους της εργασίας και της κοινωνικής συνάθροισης, να ενισχύσουμε την αντίσταση απέναντι σε κάθετι που διχάζει, σε κάθετι που μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη παρόμοιων σκηνικών θανάτου και βίας.
Η ενεργή διαδικασία της μνήμης, από θυσίες όπως αυτές των 14 παλικαριών, να μας οδηγήσει στο μονόδρομο της κατανόησης και της συνεργασίας και στη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.
Αιωνία τους η Μνήμη! ».
Στο θλιβερό ιστορικό εκείνης της ημέρας αναφέρθηκε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου, αλλά και γενικότερα στην Εθνική Αντίσταση που αναπτύχθηκε με πολλές μορφές σε πόλεις και χωριά, ύπαιθρο και βουνά, και ρίζωσε με εκφραστές γέους και γέρους, άνδρες και γυναίκες και τόνισε ότι
«Σήμερα που ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος ανασφάλεια, τυφλή βία, ανισότητες, αδικία, και τα μηνύματα για δημοκρατία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των λαών, είναι επίκαιρα όσο ποτέ, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίοσυμε για τα παιδιά μας, ένα ειρηνικό και καλύτερο αύριο».
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από το υπηρεσιακό στέλεχος του Τμήματος Πολιτισμού Ελένη Χαριτωνίδου που διάβασε μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα τα ονοματεπώνυμα των 14 παλικαριών
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γερμανός Υποπρόξενος Κρίστοφ Τάνενμπέργκερ , ο Παντελής Μακρής εκπρόσωπος του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης και Προέδρου της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Παύλου Μελά Σάββας Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Γιώργος Ασλανίδης και ο σύλλογος ΟΥΣΑΚ με τα εξαιρετικά μικρά του μέλη.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τη Διοίκηση, εκτός από το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας – Πολιτισμού και οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Αθάνατος, Στέφανος Βάρφης, Χαρά Αμανατίδου, Κώστας Πάντσης, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Παντελής Αδαμούδης, ο Εντεταλμένος Αθανάσιος Λαζαρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Στάθης Σαββίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Γεώργιος Λίλτσης, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας, μέλη των Διοικήσεων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της Ευκαρπίας και ο εκ των ιδιοκτητών των Επίπλων Μαρμαρίδη, Γιάννης Μαρμαρίδης.