Ο Δήμος Πειραιά και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά συμμετέχουν στο «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 21 Ιουνίου

0

Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται σε διάφορους Δήμους της Αττικής, μέσα από την ανοιχτή συμμετοχή του κοινού σε εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των πολιτών με το ΚΠΙΣΝ και τη φιλοσοφία του, καθώς και η διαμόρφωση μιας φρέσκιας κουλτούρας μέσω της οποίας οι σύγχρονοι πολίτες της χώρας θα μπορέσουν να συνδιαλεγούν ανοιχτά με το έργο που πρόκειται να ανανεώσει την καθημερινότητά τους.

Επόμενος σταθμός του προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» είναι ο Δήμοςαιά, όπου το διάστημα μεταξύ 8 Μαΐου και 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις, οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες μια πρώτη γεύση των υπηρεσιών που θα προσφέρει σε δύο χρόνια περίπου το ΚΠΙΣΝ: ανοιχτή πρόσβαση στην Παιδεία και τις Τέχνες, καθώς και ανάδειξη του αστικού πρασίνου.

Οι εκδηλώσεις στον Δήμο Πειραιά ξεκινούν στις 8 Μαΐου στη Βιβλιοθήκη Πειραιά, με το εκπαιδευτικό εργαστήρι «Από το σπίτι μου στο ΚΠΙΣΝ», στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της περιοχής, όπου ένα κουτί με εκπαιδευτικό υλικό θα τους «ταξιδέψει» μέσα από το παιχνίδι στη μελλοντική πραγματικότητα του ΚΠΙΣΝ.

Η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» περιλαμβάνει επίσης την άμεση γνωριμία των πολιτών με το έργο και την πραγματοποίηση οργανωμένης ξενάγησης στο Κέντρο Επισκεπτών και το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, την Κυριακή 11 Μαΐου. Εκεί, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο που σε λίγο καιρό θα «πλημμυρίσει» από μουσική, βιβλία και ανοιχτούς χώρου πρασίνου, βλέποντας από κοντά τα σχέδια του μεγάλου έργου και την πρόοδο των εργασιών. Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ξεναγήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και να δηλώσουν συμμετοχή.
Για τους νέους που αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να «μυηθούν» στα μυστικά του, διοργανώνονται κινηματογραφικά εργαστήρια για τη δημιουργία ερασιτεχνικών ταινιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ». Το εργαστήρι στη Βιβλιοθήκη Πειραιά ξεκινά στις 19 Μαΐου και περιλαμβάνει 20 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης των συμμετεχόντων. Για τη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται, απαιτείται προεγγραφή στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες.

Τέλος, στις 21 Ιουνίου στις 8 μ.μ., την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής,οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από τηνΕθνική Λυρική Σκηνή και το έργοΝτον Τζοβάννι του Μότσαρτ. Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φιλοξενήσει την ιστορία του ευγενούς Ντον Τζοβάννι με τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Προς διευκόλυνση του κοινού, μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης θα δοθούν δελτία προτεραιότητας.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.snfcc.org/community/journey-to-the-snfcc/?lang=el.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την ΕΛΣ (www.nationalopera.gr), την EBE (www.nlg.gr), τον οργανισμό FutureLibrary(www.futurelibrary.gr) και την περιβαλλοντική οργάνωση WWFΕλλάς (www.wwf.gr).

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.599 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.
Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και HeiniMurer.

Μοιρασου το.