Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πανοράματος μια ακόμη συνεδρίαση του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για την επικαιροποίηση και έλεγχο του σχεδιασμού της αντιπυρικής προστασίας.
Η σύσκεψή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ, του Γ’ Σώματος Στρατού, του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και των εθελοντικών ομάδων, είχε θέμα της την επικαιροποίηση και τον έλεγχο των σχεδίων πολιτικής προστασίας και κυρίως για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών, με τις πρόσφατες τραγικές απώλειες της φωτιάς στην Αττική αλλά και την τραγική εμπειρία της πυρκαγιάς στο δάσος Σέιχ Σου του 1997.
Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν ζητήματα αρμοδιοτήτων, συντονισμού των φορέων, ενημέρωσης για τα έργα και τις δράσεις αντιπυρικής προστασίας με βάση τον σχεδιασμό της άνοιξης, τα μέτρα πρόληψης και επιφυλακής, ενημέρωσης του πληθυσμού, μέτρα καταστολής σε περίπτωση εκδήλωσης κινδύνου, ετοιμότητα των χώρων υποδοχής και συγκέντρωσης κοινού κλπ. Στην πολύωρη συζήτηση διαπιστώθηκε ο ικανοποιητικός βαθμός των μέτρων πρόληψης αλλά και η αναγκαιότητα να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα.
Επίσης συζητήθηκαν και οι τρόποι καλύτερης και άμεσης ενημέρωσης των πολιτών του δήμου στην περίπτωση που προκύψει στην περιοχή περιστατικό πυρκαγιάς. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της πρόληψης, αλλά και της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής με πρακτικές οδηγίες προστασίας από δασικές ή αστικές πυρκαγιές.
Το κείμενο με τις σχετικές πρακτικές οδηγίες που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ώστε όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι στη μάχη για τη φωτιά. Προλαμβάνει, διδάσκει, αποτρέπει και τελικά σώζει ζωές. Πραγματικά αξίζει!
Ακόμη ο δήμος καλεί κάθε πολίτη που επιθυμεί να συμπεριληφθεί στη λίστα Alert του δήμου για την άμεση ενημέρωση με SMS να χορηγεί το κινητό του τηλέφωνο και τη συναίνεσή του στη λήψη μηνυμάτων ενημέρωσης στα τηλέφωνα 2313301005, 2313301038, ώρες λειτουργίας του δήμου, ώστε το μήνυμα ενημέρωσης των υπηρεσιών του δήμου να φθάνει άμεσα σε κάθε δημότη μας.
Επίσης για την περαιτέρω ενημέρωση κάθε δημότη, σας παραθέτουμε την αναφορά του μέλους της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Πολιτικού Μηχανικού Γιάννη Ιωαννίδη.
«Η Εθνική Τραγωδία στο Μάτι Αττικής επιβάλλει όλους τους φορείς, σε τοπικό, περιφερειακό και πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο αλλά και όλους τους πολίτες να μας προβληματίσει και να μας παρακινήσει να δράσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ένταση, αλλά και σε αλλαγές συμπεριφοράς, νοοτροπίας και ιεράρχησης προτεραιοτήτων.
Δυστυχώς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέρονται αρμοδιότητες και ευθύνες δίχως να προσφέρονται οι ανάλογοι πόροι σε μέσα, χρήματα και προσωπικό. Ενώ ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι μεγάλος σε έκταση και γειτνιάζει με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου δεν έχει από την πολιτεία τους πόρους που θα έπρεπε να του αναλογούν. Σε αντίθεση με τα παραπάνω ο δήμος προβαίνει έγκαιρα σε κάθε δυνατή ενέργεια πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως χιονοπτώσεις, πλημμύρες, σεισμούς και στην προκειμένη περίπτωση αντιπυρικής προστασίας.
O Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει προβεί ήδη σε ενέργειες ενίσχυσης και πύκνωσης των σημείων υδροληψίας και των πυροσβεστικών κρουνών, ενώ μελετά την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου. Επίσης είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για την ορθή λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών και την πλήρωση των δεξαμενών πυρόσβεσης.
Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του δήμου συνεδριάζει το λιγότερο δύο φορές τον χρόνο με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και το μέγιστο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, που είναι η Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, η Αστυνομία, ο στρατός, οι εθελοντικές ομάδες οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων, της ΕΥΑΘ, κ.α.
Στις συνεδριάσεις του ΣΤΟ έχουν παρουσιασθεί και έχουν εγκριθεί τα σημεία καταφυγής και καταυλισμού. Έχουν ορισθεί σημεία καταφυγής σε κάθε Τοπική Ενότητα του δήμου, που είναι κατά βάση οι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκων που πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα έκτακτα ακραία φαινόμενα είναι δυναμικά και διαφορετικά μεταξύ τους (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές). Συνεπώς πριν οδηγηθεί ο πληθυσμός στους χώρους καταφυγής πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα της στιγμής και μετά από απόφαση του ΣΤΟ να κατευθυνθεί ο πληθυσμός στους χώρους καταφυγής, που έχουν προεπιλεγεί. Οι παραπάνω χώροι έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μετά από επιτόπια αυτοψία μηχανικών του δήμου μας και σε συνεργασία με κλιμάκιο της παραπάνω υπηρεσίας.
Σε εφαρμογή των σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης ο δήμος έχει σε ετοιμότητα Μηχανήματα Έργου και όλα τα δικά του μέσα μεταφοράς, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης» για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο του σχεδίου έχει εξασφαλισθεί η παροχή βαρέως ερπιστριοφόρου σχήματος του Μηχανικού του Ερυθρού Σταυρού για την πιθανή απομάκρυνση εμποδίων από οδούς διαφυγής.
Ο δήμος μας συμμετέχει ενεργά σε κάθε άσκηση της Πυροσβεστικής με όλες του τις δυνάμεις σε προσωπικό και μέσα ώστε να αξιολογεί και να εκπαιδεύει το προσωπικό του. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμμετοχή του προσωπικού σε κάθε δράση εκπαίδευσης για θέματα φυσικών καταστροφών, ενώ δεδομένη είναι η συμμετοχή σε κάθε ΣΤΟ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα ΣΤΟ των όμορων δήμων. Σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες οργανώνει και στηρίζει δράσεις, παρουσιάσεις και ημερίδες σε θέματα πολιτικής προστασίας.
Επίσης υλοποιεί κάθε δυνατή ενέργεια ώστε οι ιδιώτες να προβαίνουν στην από το νόμο αποψίλωση και καθαρισμό των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων τους, αποστέλλοντας κάθε άνοιξη έγγραφες προειδοποιήσεις, που κοινοποιούνται ταυτόχρονα στο Αστυνομικό Τμήμα και την Πυροσβεστική. Ταυτόχρονα προβαίνει στον καθαρισμό κάθε δημόσιας έκτασης, δημοτικής ή μη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση συμβάντος ανάλογα με την έκταση αλλάζει και ο υπεύθυνος του συντονισμού. Αν το φαινόμενο είναι τοπικό και στα όρια του δήμου τον συντονισμό αναλαμβάνει ο δήμαρχος, αν πάρει έκταση σε περισσότερους τους ενός δήμου το συντονισμό αναλαμβάνει ο περιφερειάρχης. Σε ότι αφορά προμήθειες σε σκηνές και τη δημιουργία καταυλισμών εφαρμόζεται το σχέδιο «Ξενοκράτης».
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΤΟ του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας εμπλεκόμενων φορέων για πιθανούς κινδύνους φυσικών καταστροφών, η οποία αποτελείται από στελέχη του δήμου, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, της Αστυνομίας, του Στρατού, του Πανεπιστημίου και των εθελοντικών ομάδων. Αποστολή της Ομάδας είναι η εκπόνηση μελέτης για πιθανούς κινδύνους και δράσεις αντιμετώπισης, αξιοποιώντας τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.
Το έργο θα γνωστοποιηθεί στους πολίτες του δήμου με κάθε μέσο, όπως σειρά εκδηλώσεων, ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, σεμινάρια, φυλλάδια, παρουσιάσεις σε σχολεία και διαδραστικές ενέργειες. Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση επικινδυνότητας η ενημέρωση των πολιτών γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, γενικό (όπως τηλεόραση, ΜΜΕ, Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) ή και ειδικό (SMS, Alert του δήμου, e-mail, facebook, επιτόπια ενημέρωση με ηχητικά μέσα, όπως σειρήνες και τηλεβόες). Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας».