Παρέμβαση στο Υπουρείο για Άμεση Στήριξη στους Κτηνοτρόφους

0

Την στήριξη τους στους κτηνοτρόφους που αδίκως δεν έχουν πρόσβαση σε κοινοτικές ενισχύσεις που για αυτούς ακριβώς προορίζονται (Μέτρα 211 και 212 του ΕΣΣΑΑ), έκαναν γνωστή με επιστολή τουςς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνη και τον Υφυπουργό κ. Π. Κουκουλόπουλο, η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη και ο αρμόδιος σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βοργιαζίδης.

Στην επιστολή που στάλθηκε τονίζεται επίσης ο κίνδυνος να χαθούν με τη νέα ΚΑΠ δικαιώματα των κτηνοτρόφων αν δεν ληφθούν υπόψη τα σωστά στοιχεία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε βάθος χρόνου.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

τη φετινή χρονιά δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, βάσει των οποίων καθορίζεται το ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Παρόλο που :

σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία η βόσκηση ζώων εντός δασών και δασικών εκτάσεων επιτρέπεται,
ο Δήμος διανέμει τους βοσκότοπους στους κτηνοτρόφους για την βόσκηση των ζώων τους,
οι κτηνοτρόφοι καταβάλουν στον Δήμο το αντίστοιχο ετήσιο δικαίωμα βοσκής σύμφωνα με τον Νόμο,
τελικά αυτές οι εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κτηνοτρόφοι δεν δικαιούνται οποιαδήποτε κοινοτική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένης και της εξισωτικής αποζημίωσης.

Αυτό συνιστά κατάφορη αδικία εις βάρος των κτηνοτρόφων, διότι :

Παρόλο που διαθέτουν και βόσκουν ζώα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας κάτω από αντίξοες συνθήκες,
Διαμένουν μόνιμα στις περιοχές αυτές,
Καταβάλουν, σύμφωνα με τον Νόμο, το αντίστοιχο ετήσιο δικαίωμα βοσκής για τους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν,
Τελικά δεν έχουν πρόσβαση σε κοινοτικές ενισχύσεις που για αυτούς ακριβώς προορίζονται (Μέτρα 211 και 212 του ΕΣΣΑΑ).

Επίσης με δεδομένη την καινούργια ΚΑΠ που θα ισχύσει από την νέα χρονιά, εάν ληφθούν υπόψη, όπως κατά το παρελθόν ιστορικά στοιχεία, για τον προσδιορισμό των νέων δικαιωμάτων, και περιλαμβάνονται σε αυτά και τα έτη που υφίσταται το πρόβλημα με τις εκτάσεις βοσκοτόπων, θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι κτηνοτρόφοι να αδικηθούν κατάφορα για όλη τη διάρκεια της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Κύριοι Υπουργοί, γνωρίζοντας την καλή σας διάθεση παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των κτηνοτρόφων, σε μία εποχή δύσκολη όπου παλεύουν άνισα για να μη σβήσει ο κλάδος.

Με τιμή

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ –
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΧΑΡΟΥΛΑ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ- ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ

Μοιρασου το.