H προώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η βέλτιστη οργάνωση του πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο, η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, καθώς η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποτελούν την βασική επιδίωξη της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, της οποίας η ιδρυτική διακήρυξη υπεγράφη, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής τελετής στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας (20.05.2016).
Το Δήμο Σερρών εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης – Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο οποίος τόνισε ότι η Αμφικτυονία και η υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί θεμάτων πολιτισμού.
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη που υπέγραψαν οι δήμαρχοι, με την Ίδρυση της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, μεταξύ άλλων:
– Θα ανταλλάσσεται Τεχνογνωσία.
– Θα προωθείται η συνεργασία στους Τομείς των Διεθνών Συνεργασιών-επισκέψεων, η καθιέρωση προτύπων, η υλοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων, επισκέψεων, συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς.
-Θα υλοποιούνται δράσεις εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της με ή και χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Θα υπάρχει συνεργασία με Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και Μη Οργανισμούς και ειδικά με την UNESCO, με επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα και με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Θα ανταλλάσσονται πληροφορίες και εμπειρίες σε θέματα πολιτισμού.
– Θα προβάλλεται και θα αξιοποιείται η Αρχαία Πολιτισμική Φιλοσοφία και Παράδοση.
Μέλη της Αμφικτυονίας είναι Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι και φορείς, ενώ την «αιγίδα» του θεσμού έχουν το υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Τέλος, επισημαίνεται ότι για τους Δήμους που διαθέτουν πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση, όπως ο Δήμος Σερρών, ο πολιτισμός μπορεί να προάγει τον τουρισμό, να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και την σερραϊκή κοινωνία.