Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση «Το Θείον Πάθος», την οποία διοργάνωσαν την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και ο Δήμος Παύλου Μελά, ένα μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό στο Πάθος και τη Θυσία του Θεανθρώπου με επιλεγμένους ύμνους από τις ακολουθίες του Νυμφίου, των Παθών και της Αναστάσεως.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά και με συγκίνηση και κατάνυξη παρακολούθησε και καταχειροκρότησε τον Βυζαντινό Χορό Ηδύμελον, που υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων και την εμπνευσμένη καθοδήγηση του χοράρχη κ. Ιωάννη Τσάμη, απέδωσαν αριστοτεχνικά τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα.
O Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:
«Το Θείο Πάθος είναι η προσωπική μας ευκαιρία, να συμμετέχουμε μέσω του εσωτερικού μας αγώνα, στην πορεία προς τη σταύρωση και μέσω της συμμετοχής μας, να βιώσουμε την μαρτυρική πορεία του Κυρίου μας, που οδηγεί στην ανάσταση και τη λύτρωση. Η ανάσταση του κυρίου μας άλλωστε δεν θα σήμαινε τίποτα αν δεν σηματοδοτούσε και την πνευματική μας ανάσταση, η οποία δεν έρχεται μέσα από την πνευματική πενία και τεμπελιά, αλλά μέσα από αγώνα και προετοιμασία. Ο αγώνας μας αυτός, μας βοηθάει να βιώσουμε με την απαραίτητη ευλάβεια και κατάνυξη τις άγιες τούτες ημέρες. Να πορευτούμε ενωμένοι, με αγάπη και πίστη προς την κορύφωση του θείου δράματος: τη σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Σε μια περίοδο που η θλίψη, η στεναχώρια, η κούραση και ο προβληματισμός καταβάλλουν το σύγχρονο άνθρωπο, η πίστη μας γεμίζει με βέλη την πνευματική μας φαρέτρα, ώστε να μπορέσουμε αντισταθούμε σε όλα τα προαναφερθέντα δεινά. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι η ορθοδοξία μας βάλλεται συνεχώς. Και όμως, η ορθοδοξία μας, η πίστη μας, όχι μόνο αποτελεί το μοναδικό μας αποκούμπι, όχι μόνο παρηγορεί και καταπραΰνει τις ψυχές μας, αλλά μας γεμίζει με θάρρος και παρρησία. Άλλωστε, αν ζεις με το Χριστό, μαθαίνεις να έχεις δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα.
Η ορθοδοξία μας όμως, έχει και άλλη μια ικανότητα που απορρέει μέσα από τις πιο βαθιές διδαχές της: την ικανότητα να παράγει πολιτισμό που αγγίζει τις ψυχές και συγκινεί όλους τους πιστούς, καθώς ο πολιτισμός της βασίζεται σε βιώματα που έχουν γερές ρίζες στις σελίδες της πίστης μας, ωστόσο βρίσκουν εφαρμογή και αναπλάθονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας.
Ένα χαρακτηριστικό, αλλά υπέροχο παράδειγμα είναι ο Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον, ο οποίος στην δεκαεπτάχρονη ιστορία του έχει αποσπάσει θετικότατες κριτικές για το έργο του, αφού καταφέρνει να μεταλαμπαδεύει με μοναδικό τρόπο στο σήμερα, τις βυζαντινές μας ρίζες. Στο έργο του συναντιέται η παράδοση μας με τις ορθόδοξες καταβολές μας και μέσω αυτής της συνάντησης χαράσσεται μία πνευματική λεωφόρος, την οποία έχουμε εμείς σήμερα την ευτυχή συγκυρία να διαβούμε. ‘Έργα σαν το σημερινό μπολιάζουν μέσα μας την ηρεμία που χρειαζόμαστε για να εισέλθουμε προετοιμασμένοι κατάλληλα στην Μεγάλη Βδομάδα. Δίνουν παράλληλα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σηκώσουμε πανιά και ο Κύριος μας να βάλει τον ούριο άνεμο για να πλεύσουμε προς την αγκαλιά του».
Ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου κ. Δημήτριος Ασλανίδης συνεχάρη τα μέλη του Βυζαντινού Χορού Ηδύμελον και τους λοιπούς συντελεστές, ιδιαιτέρως δε εξήρε και επαίνεσε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Ιωσηφίδη, ο οποίος συμμετείχε αποδίδοντας εξαίσια το Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, το Άρατε πύλας και το Χριστός Ανέστη και κατασυγκίνησε τους παρισταμένους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Ορφανός, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η εκπρόσωπος του πρώην Υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαριάννα Αυγερινού-Τζιώγα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρουπόλεως Γεωργία Κωνσταντινίδου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Παύλου Μελά Δημήτριος Αθάνατος, Αθανάσιος Λαζαρίδης, Μιχάλης Χριστοδούλου, Στέφανος Βάρφης, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Στέφανος Γιαννουλίδης, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Σαράντης Καρβουνίδης, ο εντεταλμένος για τη Δημοτική Αστυνομία Κωνσταντίνος Στούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παύλου Μελά Παντελής Αδαμούδης, Αβραάμ Κωτσίδης, Ελένη Χαριζάνη, ο πρώην Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συνδέσμου και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Παύλου Μελά Γεώργιος Ασλανίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά Πρόδρομος Δαμάσκος, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά Δημήτριος Δεληγιάννης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ευκαρπίας Βασίλειος Ζαρδαβάς, ο ιδρυτής του κινήματος «Ελευθερία» Γεώργιος Σύρπης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Δημήτριος Σωτήρκος, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι. Συνδέσμου, καθώς επίσης μέλη, φίλοι του Σωματείου και δημότες του Δήμου Παύλου Μελά.
Με το πέρας της εκδήλωσης όλοι οι παριστάμενοι, βαθύτατα συγκινημένοι, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και συνεχάρησαν τους διοργανωτές.
Χορηγός επικοινωνίας το Thestival.gr
Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον
Ο Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον, δημιουργήθηκε το 1999, από την επιθυμία νεαρών ιεροψαλτών, μαθητών των σπουδαιότερων μουσικοδιδασκάλων, που κοσμούν αναλόγια Ιερών ναών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, να δημιουργήσουν ένα νέο ηχητικό σύνολο.
Την ονομασία Ηδύμελον, ο Βυζαντινός Χορός απέκτησε τον Απρίλιο του 2003. Χοράρχης και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Ιωάννης Τσάμης.
Διευθυντής οργάνωσης και σχεδιασμού ο Θεόδωρος Σύρπης.
Διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων ο Δημήτριος Κεχαγιάς.
Οι τρείς αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο.
O Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον απέσπασε άριστες κριτικές, για το ηχόχρωμα, το ύφος και την προσεγμένη ποιότητα των ερμηνειών του.
Τον Απρίλιο του 2004, δημιούργησε το πρώτο του CD με τίτλο “Σήμερον έρχετ’ ο Χριστός” και θέμα ύμνους και κάλαντα του Αγίου Λαζάρου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και την Κύπρο. Για την παρουσίαση του, την ίδια περίοδο, πραγματοποίησε 2 συναυλίες στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.
Με σκοπό την έρευνα, μελέτη, διάσωση, διάδοση και γνωστοποίηση της Βυζαντινής μουσικής στα διάφορα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ο Βυζαντινός χορός Ηδύμελον, δραστηριοποιείται σε μια δυναμική προσπάθεια να εδραιώσει τη Βυζαντινή μουσική στη συνείδηση και προτίμηση κάθε λάτρη του ιστορικά αυθεντικού και ποιοτικά αυτούσιου βυζαντινού μουσικού ύφους.
Το σχήμα βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής Ηδύμελον έχει παρουσιάσει πολλές φορές πρόγραμμα, εις τύπον μιας πρότυπης λατρευτικής σύναξης.
Είναι γεγονός πως σε όλες έμοιαζε σαν να φωτίστηκαν ξαφνικά οι βυζαντινές μας καταβολές. Ένας αδιόρατος, μελωδικός μίτος ένωσε μαγικά και περήφανα το παρόν με το ιστορικό παρελθόν της Πόλης και τα ψάλματα και οι ύμνοι συμπορεύτηκαν από το πριν στο μετά, ξεδιπλώνοντας θύμησες μακρινές αλλά και οικείες.
Καλλικέλαδες ωδές, μέλη σύγχρονα και άσματα παλαιά, άφθοροι τόκοι του δικού μας προσευχητικού πολιτισμού, εκπέμφθηκαν από τους φιλόξενους χώρους, έκαναν μια γύρα στα τείχη της πόλης, ακούμπησαν στην Αγια-Σοφιά, προσκύνησαν στην Αχειροποίητο, στάθηκαν στον Αϊ-Δημήτρη και από κει πέταξαν πάλι πίσω, στις ευήκοες καρδιές των φιλόμουσων ακροατών.