“Κορυφαίο διεθνές γεγονός η υπογραφή “Συμφωνίας – Πλαισίου Πολιτιστικών Ανταλλαγών” Περιφέρειας Πελοποννήσου – Κίνας”
Η διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων στο Πεκίνο με σημείο αναφοράς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα τόσο της Πελοποννήσου, όσο και συνολικά της Ελλάδας, αποφασίστηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Προέδρου της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνο κ. Mingming Wang κατά την υπογραφή της “Συμφωνίας – Πλαισίου Πολιτιστικών Ανταλλαγών”, την οποία συνυπέγραψαν επίσης ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας και ο κ. Hong Xu, εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Ένωσης για Πολιτιστική και Οικονομική Ανάπτυξη, στο χώρο Πολιτισμού “Μελίνα” την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016.
Ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική κατά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν η τιμητική παρουσία του κ. Guo Jinlong, ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Κίνας, δεδομένου ότι αποτελεί εξέχον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο και Γενικός Γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής του Πεκίνο.
Ο κ. Jinlong από την πλευρά του εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή, την οποία πρόκειται να υποστηρίξει σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, όπως τόνισε, και παράλληλα υπογράμμισε ότι γνωρίζει τόσο την περιοχή της Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί γνώριμο προορισμό για τους Κινέζους επισκέπτες, αλλά και την προσφορά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου από τη θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη συνεργασία του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Εθνικής σημασίας η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, αφού χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Jinlong “τεκμήριο των εξαιρετικών σχέσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Κίνα” τόνισε ότι “η Πελοπόννησος καθιερώνει διεθνώς πλέον ένα αξιόπιστο και δυναμικό πολιτικό προφίλ επιτυγχάνοντας συνεργασίες εθνικής σημασίας για τη χώρα” και πρόσθεσε ότι “σήμερα σχηματοποιείται η συνεργασία μας με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο, η οποία προετοιμάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί άλλωστε καλό οιωνό και για την ανάπτυξη κρίσιμων συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, ο κ. Guo Jinlong είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας, όπως αυτό προσδιορίστηκε κατά την υπογραφή του, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα μεγάλα γεγονότα στο Πεκίνο και την Ελλάδα, ήτοι η μόνιμη παρουσία του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου και της Ελλάδας στην “Απαγορευμένη Πόλη” στο Πεκίνο, η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου με αντίγραφα αρχαιοτήτων σε σταθμό του μετρό στο Πεκίνο, ο οποίος θα γίνει προσπάθεια να μετονομαστεί σε “Ελλάδα – Πελοποννήσος”, η διοργάνωση έκθεσης αρχαιοτήτων της Ελλάδας με θέμα τη μυθολογία και αντίστοιχα η διοργάνωση έκθεσης έργων του σπουδαίου Κινέζου καλλιτέχνη Qi Baishi στην Ελλάδα.
“Οι δράσεις αυτές φιλοδοξούμε να αποτελέσουν την απαρχή μιας μακρόχρονη συνεργασίας, η οποία θα έχει στόχο την προσέγγιση των λαών της Κίνας και της Ελλάδας μέσω του πολιτισμού και τη δημιουργία σταθερών δεσμών φιλίας” τόνισε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το 2017 θα αποτελέσει την αφετηρία της συνεργασίας, “αξιοποιώντας το γεγονός του εορτασμού των 45 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας”.
Ο κ. Mingmig Wang από την πλευρά του τόνισε την ικανοποίηση του γιατί το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή αποκτά σταθερό βηματισμό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα αποτελέσει μια επιτυχημένη συνεργασία πρότυπο για την προσέγγιση των δύο λαών. Ο κ. Wang τόνισε επίσης ότι η συνεργασία αυτή υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση του Πεκίνο, εκπρόσωποι της οποίας θα συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα.
Ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης και ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνο κ. Wu θα αναλάβουν την επιμέλεια της επιλογής των έργων που θα εκτεθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κίνα, ενώ θα μεριμνήσουν ώστε να βρεθούν οι ενδεδειγμένοι εκθεσιακοί χώροι, συνεργαζόμενοι και με άλλες σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτισμού στις δύο χώρες.
Παρόντες κατά την υπογραφή της “Συμφωνίας – Πλαισίου Πολιτιστικών Ανταλλαγών” ήταν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς, Θεοφάνης Στεφανόπουλος και Βασίλειος Σιδέρης, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, ο κ. Chen Fengxiang, Υφυπουργός του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο κ. Zhang Gong, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής του Δήμου Πεκίνο και Αντιδήμαρχος Πεκίνο και πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης του Πεκίνο.