Το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Πανοράμα» δημοσιεύει στο τελευταίο του τεύχος δισέλιδη συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου για τις πολιτικές εξελίξεις. Αποσπάσματα.
• Η πολιτική της τρόικας απέτυχε και οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο και για να επαναφέρουμε την πολιτική κανονικότητα.
Για να το πούμε απλά: είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας.
• Πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε την εξουσία
εξαπατώντας τους έλληνες: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 είχε υποσχεθεί ότι θα αναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο που μας είχε επιβάλει η τρόικα. Όταν πήρε την εξουσία, δεν αναδιαπραγματεύτηκε ποτέ τίποτα. Δέχτηκε μόνο να επιβάλει την πολιτική λιτότητας.
• Η διαφθορά παραμένει ο τρόπος λειτουργίας των δύο κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων (των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ και των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας) τα οποία, για δεκαετίες, ήταν τα μοναδικά που εναλλάσσονταν στην εξουσία, χρησιμοποιώντας το δημόσιο τομέα σαν να ήταν ο δικός τους «ιδιωτικός μηχανισμός» προπαγάνδας.
• Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ελπίδα όχι μόνο στους ιταλούς, αλλά σε όλους τους ευρωπαίους που σήμερα υπόκεινται τις πολιτικές λιτότητας χωρίς καμία οικονομική ανάπτυξη. Με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ένα νέο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.
ΠΑΝΟΡΑΜΑ, 29/12/2014
«Δεν θα παρασύρουμε την Ε.Ε. στο βάραθρο, κάθε άλλο»
Το νούμερο δύο του κόμματος της ελληνικής άκρας αριστεράς εξηγεί τι θα συμβεί αν ο Τσίπρας αναλάβει την εξουσία το 2015.
«Όταν θα κερδίσουμε τις εκλογές, θα αναδιαπραγματευθούμε τις πολιτικές λιτότητας με όλα τα μέλη της ΕΕ, γιατί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι επίσης ευρωπαϊκό πρόβλημα». Η νέα περιφερειάρχης της Αττικής, Ρένα Δούρου, έχει ξεκάθαρες απόψεις. Τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα ξαναρχίζει να σπέρνει τον πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από την ανακοίνωση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα πραγματοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα την προεδρική εκλογή, το Πανοράμα συνάντησε τον ανατέλλοντα αστέρα του κόμματος, που πιθανό να αναλάβει εξουσία στην Ελλάδα: τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στον Δεκέμβριο 2014 το Κοινοβούλιο της Αθήνας θα πρέπει να εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Σαμαράς πρότεινε την υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου της ΕΕ και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, ο οποίος θα είναι δύσκολο να επιτύχει την απαιτούμενη συναίνεση. Και αν την 29η Δεκεμβρίου δεν έχει την προβλεπόμενη πλειοψηφία, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015. Η συγκυρία είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ορθάνοιχτα τις πύλες στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον πρώτη δύναμη σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα, που τον Μάιο κατέκτησε την περιφέρεια Αττικής με την εκλογή της Ρένας Δούρου, στοχεύει στη διαγραφή των μνημονίων που επέβαλε η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ζητώντας, σε περίπτωση νίκης, τη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. «Η προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει η Δούρου, εξηγώντας ότι το κόμμα της θα αλλάξει την Ελλάδα.
Ο Σαμαράς θα κατορθώσει να εκλέξει πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα, αποφεύγοντας νέες εκλογές;
Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, είναι πολύ απίθανο ο Δήμας να γίνει ο επόμενος πρόεδρος. Ο Σαμαράς τον επέλεξε μόνο για να προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία, αλλά οι έλληνες έχουν πλέον κουραστεί πολύ από τη λιτότητα. Θέλουν αλλαγή και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάμε σε εκλογές.
Ο Σαμαράς ισχυρίζεται ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Είναι αλήθεια; Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα είναι έτοιμη για την απότομη αλλαγή πορείας που θα υπάρξει με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Οι πρόωρες εκλογές είναι αναγκαίες για να ξαναφέρουμε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ευημερίας. Η επιμονή της σημερινής κυβέρνησης προξενεί μόνο βάσανα για το λαό και ζημιές για την οικονομία. Η πολιτική της τρόικας απέτυχε και οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο και για να επαναφέρουμε την πολιτική κανονικότητα. Για να το πούμε απλά: είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας.
Ποια είναι τα σοβαρότερα λάθη που έκανε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης;
Πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε την εξουσία εξαπατώντας τους έλληνες: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 είχε υποσχεθεί ότι θα αναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο που μας είχε επιβάλει η τρόικα. Όταν πήρε την εξουσία, δεν αναδιαπραγματεύτηκε ποτέ τίποτα. Δέχτηκε μόνο να επιβάλει την πολιτική λιτότητας.
Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά: οικονομική ύφεση πάνω από έξη χρόνια, υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, κατάρρευση του δημόσιου συστήματος, της υγείας και της παιδείας.
Και η διαφθορά; Παραμένει ένα από τα κυριότερα προβλήματα της Ελλάδας;
Βέβαια. Η διαφθορά παραμένει ο τρόπος λειτουργίας των δύο κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων (των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ και των συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας) τα οποία, για δεκαετίες, ήταν τα μοναδικά που εναλλάσσονταν στην εξουσία, χρησιμοποιώντας το δημόσιο τομέα σαν να ήταν ο δικός τους «ιδιωτικός μηχανισμός» προπαγάνδας. Ένας «μηχανισμός» που δεν λειτουργεί πια και ο οποίος, σύμφωνα με τη σημερινή κυβέρνηση, πρέπει να μεταρρυθμιστεί με την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Υποκρισία χωρίς όρια: αυτοί οι ίδιοι αποδυνάμωσαν το δημόσιο σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά ενάντια στη διαφθορά: γνωρίζουμε καλά ότι είναι ενάντια στο κράτος δικαίου και ότι μας υποχρεώνει σε μια πολιτική λιτότητας.
Εσείς όμως θέλετε να περικόψετε το χρέος κατά 70-80 τοις εκατό. Δεν κινδυνεύετε να πυροδοτήσετε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλέσει το τέλος του ευρώ;
Είναι ο μόνος τρόπος για να επανεκκινηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο, γιατί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους αφορά και την Ευρώπη. Μέχρι τώρα, η ευρωπαϊκή ηγεσία στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα. Έκανε λάθος. Το λένε και οικονομολόγοι σαν τον Πολ Κρούγκμαν, το Τζόζεφ Στίγκλιτς ή ο Μάρτιν Βολφ. Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου συμφώνησε στο γεγονός ότι το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε από την τρόικα σκότωσε τον ασθενή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συγκαλέσει μια συνάντηση κορυφής για να ζητήσει μια πολιτική λύση: ακριβώς αυτό που έκαναν οι ευρωπαϊκές χώρες με το γερμανικό χρέος, με τη διάσκεψη του Λονδίνου το 1953. Η συμφωνία προέβλεπε, εκτός από μια μείωση του χρέους, μια πληρωμή
των δόσεων σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το 2010 το Βερολίνο πλήρωσε την τελευταία δόση αυτού του χρέους. Θέλουμε να γίνει το ίδιο για την Ελλάδα.
Αν κερδίσετε τις εθνικές εκλογές, τι αντίκτυπο θα μπορεί να υπάρξει για την Ιταλία;
Θα είναι ένα νέο σημείο εκκίνησης για να αλλάξει η Ευρώπη. Έλληνες και ιταλοί μοιράζονται τους ίδιους στόχους. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ελπίδα όχι μόνο στους ιταλούς, αλλά σε όλους τους ευρωπαίους που σήμερα υπόκεινται τις πολιτικές λιτότητας χωρίς καμία οικονομική ανάπτυξη. Με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ένα νέο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.
(Gabriel VallinFrangoulis- Από την Αθήνα)