Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, την Τετάρτη 29/07/2015 πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εργασίας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Επιτροπής Παρακολούθησης Έργων στα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, του Σπιτιού της Ευρώπης, καθώς και του γραφείου της υποψηφιότητας της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.
Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η στρατηγική οργάνωση των προσπαθειών και των δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Συλλόγων και Επιμελητηρίων, ούτως ώστε να συντονιστεί μία ουσιαστική σύνδεση και εποικοδομητική διάδραση μεταξύ του τρίπτυχου της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και του τουρισμού. Η πρόταση είχε την θετική αποδοχή των συμμετεχόντων, ενώ κρίθηκε πως το γεγονός ότι διανύουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών για τη χώρα μας, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ώστε η αρχιτεκτονική, ο πολιτισμός και ο τουρισμός να τεθούν σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο ο δομημένος, αλλά είναι και ο άυλος – ο εσωτερικός. Μέσα στις κοινές δράσεις που αποφασίστηκε να προγραμματιστούν από όλους τους αρμόδιους φορείς στο προσεχές διάστημα, κρίθηκε απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή της νέας γενιάς, μέσω της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου σε άμεση συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου θα συντονίσουν τις παραπάνω προσπάθειες στο προσεχές χρονικό διάστημα για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός θεσμός στον τόπο μας που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στόχος είναι ο Οκτώβριος να ανακηρυχτεί ως μήνας αφιερωμένος στο τρίπτυχο Αρχιτεκτονική – Πολιτισμός – Τουρισμός που μέσα από τις ανάλογες δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, συλλόγων, επιμελητηρίων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα εξελίσσονται οι τρεις αυτές έννοιες σε άμεση συνδιαλλαγή μεταξύ τους, ενώ ο θεσμός αυτός θα αποτελέσει στο προσεχές μέλλον πόλο έλξης για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προανήγγειλε την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών περιπάτων σε μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας και αισθητικής χώρους και μνημεία, εντός και εκτός των τειχών της Παλιάς Πόλης. Παράλληλα προλόγισε το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Οι παραπάνω δράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων θα συνδυαστούν με διεθνούς επιπέδου οργανώσεις που ήδη έχουν αναλάβει άλλοι φορείς.
Τέλος, καθώς ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου είναι υπεύθυνος της ενότητας “Αστικό Τοπίο – Περιβάλλον” της διεκδίκησης της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Συλλόγου και ανταλλάχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες απόψεις. Η γενικότερη κατεύθυνση των προτάσεων βασίζεται στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω της διεκδίκησης για την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την πόλη και το νησί μας.
Αρχικά τονίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος μας μέσω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους αρχιτέκτονες του τόπου να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο που οραματίζεται η κοινωνία μας την εξέλιξη του περιβάλλοντος μας. Επιπρόσθετα αναλύθηκε η πρόταση της «Πόλη – ζωντανό μουσείο», που θα προσφέρει καθημερινά βιωματικές εμπειρίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες του με τη συνεργασία σύγχρονων τεχνολογιών, με πολλαπλά οφέλη στη διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και το άνοιγμα της πρόσβασής της στο ευρύ κοινό. Κατόπιν κατατέθηκαν προτάσεις διαδικασιών που θα μελετήσουν την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού, σε νέες βάσεις και προοπτικές. Τέλος, μεταξύ των προτάσεων προβλήθηκε η ανάγκη να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν περιοχές ιδιαίτερης σημασίας και αξίας, όπως τα Μαράσια, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η αναδόμηση του βιομηχανικού τοπίου και ένταξή του στο σύγχρονο ιστό της πόλης της Ρόδου και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στην βιομηχανική ζώνη Κόβα της Ρόδου.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γιώργο Σκιαδόπουλο και την Γενική Γραμματέα Αναστασία Μαργιέ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κα Μαριέττα Παπαβασιλείου, ο Δήμος Ρόδου από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κο Τέρη Χατζηιωάννου και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, το Γραφείο της Υποψηφιότητας από την κα Αλίκη Μοσχή και τις αρμόδιες εμπειρογνώμονες κα. Diane Dodd και την κα Mary Miller, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τον Αντιπρύτανη κο Σπύρο Συρόπουλο, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου από την κα Φαίδρα Σπανού, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου από τον Πρόεδρο κο Ιάκωβο Γρύλλη, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού από τον Διευθυντή κο Αγαπητό Ξάνθη, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου από τον Προϊστάμενο κο Γιώργο Καρυδάκη, η Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο κα Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα, το Σπίτι της Ευρώπης από τον Πρόεδρο κο Μιχάλη Καβουκλή και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου από τον κο Νίκο Κωνσταντινίδη. Στη συνάντηση επίσης παρευθρέθησαν οι αρχιτέκτονες κος Κυριάκος Μάγος, κα. Μαίρη Ματζόν, κος Ανδρέας Μιχαηλίδης, από το Γραφείο Υποψηφιότητας ο καλλιτεχνικός επιμελητής κος Νίκο Χατζηπαππάς, ο κος Μιχάλης Παπαμιχαήλ και ο κος Γιάγκος Παπαγεωργίου, ενώ τη συζήτηση πλαισίωσε και η οργανώτρια διεθνών γεγονότων και εκδηλώσεων κα. Μόνια Πυράκη.