Έκθεση φωτογραφίας, αυθεντικά αντικείμενα και κειμήλια λαϊκού βίου, προφορικές μαρτυρίες για τα Μετέωρα της Πολίχνης …
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος΄΄ και η Ένωση Πολιτών ΄΄Μετέωρα΄΄ με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά, καλούν τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και τους επισκέπτες, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων (Οδός Βουλγαροκτόνου & Σκύδρας, Πολίχνη) για να τους ταξιδέψουν στο χρόνο, στις προηγούμενες δεκαετίες, δίνοντας φωνή στους ΄΄αφανείς΄΄ της ιστορίας και παρουσιάζοντας για δέκα ημέρες την πραγματική εικόνα της πόλης, το δύσκολο παρελθόν.
Πίσω από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενδύματα, οικιακά σκεύη, εργαλεία, μηχανήματα, έγγραφα, ΄΄κρύβεται΄΄ πάντα ο άνθρωπος.
Μέσα από την έκθεση εκατοντάδων φωτογραφιών αποτυπώνεται η καθημερινή δράση των κατοίκων, στο ευρύ κοινωνικό φάσμα της κατοικίας, της εργασίας, της εκπαίδευσης, αλλά και της θρησκευτικής πίστης, του λαϊκού πολιτισμού, του αθλητισμού, της διασκέδασης.
Η πρωτοβουλία των δύο δραστήριων συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά, να ανακαλέσουν εικόνες και μνήμες και να ξαναζωντανέψουν την ιστορία των Μετεώρων, επιβεβαιώνει ότι
‘’Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ταυτότητα και ιδεολογία και οι πολίτες δεν χάνουν το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Πόλεις είναι οι ίδιοι οι πολίτες της γιατί αποτελούν «πολιτιστικές οντότητες- τόπους» όπου οι άνθρωποι κατοικούν και εργάζονται, εκπαιδεύονται και καταρτίζονται, συναντώνται και συνομιλούν, επικοινωνούν και ερωτεύονται, ψυχαγωγούνται και αθλούνται, συμμερίζονται ιδέες, διεκδικούν αιτήματα και κινητοποιούνται, προβάλλουν επιθυμίες και προσδοκίες, διαμορφώνουν ανάγκες και τρόπους ζωής.
Ο σύγχρονος πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται σε ένα πολύ ευρύ και ανθρωπολογικό ορισμό του, ως τρόπου ζωής που ενσωματώνει, μετασχηματίζει την τέχνη σε πολλές πτυχές και συνήθειες της καθημερινότητας, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Η συζήτηση για τον πολιτισμό συνδέεται αναπόσπαστα με τη συζήτηση για την κοινωνία, τους τρόπους και το είδος της ανάπτυξης. Ο πολιτισμός συμπυκνώνει και ανανεώνει στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που συγκροτούν την κουλτούρα της καθημερινής ζωής’’.
(σκέψεις δανεικές από την παρουσίαση του κ. Γιάννη Ιωαννίδη Διευθυντή ΟΤΑ, ΣΕΠ σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΕΑΠ με θέμα: Ενδογενής τοπική πολιτιστική ανάπτυξη σε περιβάλλον κρίσης: Ο πολιτισμός ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής)
Ο λόφος ανάμεσα στην Πολίχνη και στη Νεάπολη που ο στρατός χρησιμοποιούσε για ασκήσεις και βολές και έγινε προορισμός για όσους αναζητούσαν ένα κομμάτι γης, οι χτίστες, τα λαθραία, ο Νόμος της διανομής, η εσωτερική μετανάστευση από Σέρρες, Δράμα, Χαλκιδική και Κατερίνη, οι πρώτες οικογένειες από το Αδραμέρι, ο χάρτης του Στρατού που ορίζει την περιοχή των Μετεώρων ως Karatzin Lofos, το όνομα Μετέωρα από το εξοχικό κέντρο του Κυριάκου Καζαντζίδη, τα απαγορευμένα μαγαζιά, ο Γιαννίκος και ο σημαντικός δεσμός του τόπου με τη βιομηχανία της διασκέδασης, η επίσκεψη σε αυτά των μεγαλύτερων ονομάτων της μουσικής, του κινηματογράφου, της πολιτικής, της επιστήμης, του αθλητισμού, η Λαμπέτη, ο Ζαμπέτας, ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Διονυσίου, η Μοσχολιού, η Καρέζη και ο Καζάκος, ο Πουλόπουλος, ο Πάριος, η Μαίρη Λίντα, η Σακελαρίου, ο Βοσκόπουλος, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Νταλάρας.
Το πόσιμο νερό από τις πηγές, τα ντεπόζιτα, το μικρό πηγάδι μέσα στον γκρίζο βράχο, ο δρόμος που χτίστηκε για να φτάνει και να οριστεί η έννοια της πλατείας, η μεριά της πλαγιάς με τα 13 περίπου σπίτια, του Ιωαννίδη, του Σίμου, του Ποτολιά, του Παπαδόπουλου, του Κουγιούλη, του Χασάπη, η πηγή που κάνανε μπάνιο τα πιτσιρίκια, το ασβεστοποιείο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση, η ομάδα ποδοσφαίρου Αναγέννηση Μετεώρων και τα πολιτικά φρονήματα των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Εθνικός Μετεώρων, το πρώτο Δημοτικό σχολείο, ο πρώτος Ιερός Ναός της περιοχής, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χτίστηκε με τη βοήθεια της Μητρόπολης, των εθελοντών κατοίκων και του συλλόγου Αναγέννηση, ο Ναός του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Άνω Μετεώρων…
Αυτή είναι η αξία τέτοιων εκθέσεων. Να λειτουργήσουν όχι ως απαρχαιωμένη αποθήκη ενός παρελθόντος που συγκινεί μόνο λίγους, αλλά να εκπαιδεύει και να οπλίζει τους πολίτες καλύτερα για το μέλλον.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τις παρακάτω ώρες:
09.00 – 13.00 (για όλες τις ημέρες) & 17.30 – 20.30 (πλην Τρίτης και Τετάρτης)
Επισκέψεις σχολείων, φορέων και συλλόγων θα γίνονται δεκτές κατόπιν επικοινωνίας.
Οι πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στο δεκαήμερο αφιέρωμα με την παραχώρηση καθημερινών αντικειμένων – ενθυμίων της οικογένειάς τους για τις ημέρες της έκθεσης, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
κ. Νίκο Παπαδόπουλο 6944 698438
κ. Μαρία Φραγκιαδάκη 6977 026622
Διοργανωτές:
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΄΄ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ΄΄
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος΄΄ ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 2012. Η ίδρυσή του αποφασίστηκε από μια ομάδα χορευτών παραδοσιακών χορών με μεράκι και αγάπη για την ελληνική παράδοση.
Μέλημα των ανθρώπων του συλλόγου η ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Σήμερα αριθμεί 380 ενεργά μέλη. Αποτελείται από τμήματα παιδικά, εφήβων και ενηλίκων, παραδοσιακών χορών και τμήματα μουσικοκινητικής.
Ο σύλλογος λαμβάνει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος. Διοργανώνει δύο σημαντικές τοπικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, την αναβίωση εθίμου φανού και τα Μετεωρίτικα.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΄΄ΜΕΤΕΩΡΑ΄΄
Η Ένωση Πολιτών ΄΄Μετέωρα΄΄ ιδρύθηκε το 2007. Ήδη από το 2005 λειτουργούσε ως ένα άτυπο συνοικιακό συμβούλιο που αγωνιζόταν για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής των Μετεώρων. Προβλήματα όπως τα πολεοδομικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά.
Δημιούργησε ομάδες εργασίας για να μπορέσει να φτάσει συγκροτημένα η φωνή της στα κέντρα αποφάσεων. Άλλοτε δίπλα και άλλοτε απέναντι σε Δήμο, Περιφέρεια και αρμόδια Υπουργεία με σκοπό πάντα το καλό της περιοχής.