Τη διατήρηση του Δημοτικού Λαχανόκηπου διεκδικεί ο Δήμος Αγρινίου
Γ. Παπαναστασίου: «Η μη ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της σημαντικής αυτής κοινωνικής δομής, που έχει γίνει θεσμός και είναι ευρέως αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, θα οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας της, με ευθύνη της κυβέρνησης».
Επιστολή προς την αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θ. Φωτίου απέστειλε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου διεκδικώντας τη διατήρηση του Δημοτικού Λαχανόκηπου Αγρινίου, μέσω της ένταξης και της χρηματοδότησής του από το νέο ΕΣΠΑ.
Στην επιστολή του ο κ. Παπαναστασίου υπογραμμίζει το κοινωνικό έργο που έχει επιτελέσει ο συγκεκριμένος θεσμός ο οποίος λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία- όπως αναγνωρίζει και η μελέτη του ίδιου του αρμόδιου Υπουργείου- και σύμφωνα με την διεθνή φιλοσοφία της Αστικής Γεωργίας.
Ως αποτέλεσμα 100 φτωχές οικογένειες συμπλήρωσαν την καθημερινή διατροφή τους, με υγιεινά προϊόντα που οι ίδιοι παρήγαγαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν καθημερινές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής στήριξης, επισκέψεις σχολείων και ενημέρωση μαθητών σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, με βιωματικές δράσεις. Ταυτοχρόνως, από την αυξημένη παραγωγή του Δημοτικού Λαχανόκηπου υπήρξε σημαντική συνεισφορά στο Κοινωνικό παντοπωλείο και στα συσσίτια του Δήμου.
Ως εκ τούτου, τονίζει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αγρινίου, προδήλως προκύπτει ότι η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου Αγρινίου ήταν άκρως επιτυχής και επωφελής για το κοινωνικό σύνολο, γεγονός που «μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την κατ΄ εξαίρεση ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ “2014-2020”.
Η μη ένταξη της σημαντικής αυτής κοινωνικής δομής, που έχει γίνει θεσμός στον Δήμο και είναι ευρέως αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, θα οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας της, με ότι αυτό συνεπάγεται», καταλήγει με νόημα στην επιστολή του ο κ Παπαναστασίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Αγρινίου
Κυρία Υπουργέ,
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου σας και άλλων φορέων του Δημοσίου σχετικά με την λειτουργία δομών και δράσεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, την προώθηση της Κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι, η Κοινωνική Δομή «Δημοτικοί Λαχανόκηποι» δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα επιδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Πλην όμως, υπήρξαν δημοτικοί λαχανόκηποι οι οποίοι λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία και σύμφωνα με την διεθνή φιλοσοφία της Αστικής Γεωργίας. Αυτό δε αποτυπώνεται και στη μελέτη αποτίμησης της δράσης των Κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας που εκπονήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, το Νοέμβριο του 2015, στην οποία αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων Δήμων (όπως οι Δήμοι Λάρισας και Λαμίας), ο Δημοτικός Λαχανόκηπος Αγρινίου χαρακτηρίστηκε από αξιοσημείωτη επιτυχία, κάτι που καθιστά σημαντική και απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσω της λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου Αγρινίου 100 φτωχές οικογένειες συμπλήρωσαν την καθημερινή διατροφή τους, με υγιεινά προϊόντα που οι ίδιοι παρήγαγαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν καθημερινές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής στήριξης, επισκέψεις σχολείων και ενημέρωση μαθητών σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, με βιωματικές δράσεις. Ταυτοχρόνως, από την αυξημένη παραγωγή του Δημοτικού Λαχανόκηπου υπήρξε σημαντική συνεισφορά στο Κοινωνικό παντοπωλείο και στα συσσίτια του Δήμου.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω υποστήριξης των ανωτέρω σας παραθέτουμε αναλυτικό απολογισμό της λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου και της κοινωνικής ωφέλειας που προέκυψε από αυτή, κατά το έτος 2015, όπως καταγράφηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτόν.
Οι φτωχές οικογένειες που ωφελήθηκαν από το λαχανόκηπο, πέραν του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των Συσσιτίων υπολογίζονται περίπου στις 300. (Κάθε οικογένεια αποτελείται από 4 έως 5 μέλη).
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτουργεί καθημερινά και ο μέσος όρος προσέλευσης των ωφελουμένων σε καθημερινή βάση είναι 40 έως 50 άτομα.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σχολείων, μεταξύ των οποίων, του 5ο Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου (30 μαθητές) και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νεάπολης (15 μαθητές).
Πραγματοποιήθηκε γιορτή με αφορμή τη λήξη της καλοκαιρινής καλλιεργητικής περιόδου και την έναρξη της φθινοπωρινής, όπου βραβεύτηκαν τα 3 καλυτέρα κηποτεμάχια του Δημοτικού Λαχανόκηπου.
Επιπλέον, κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό, παρασχέθηκε στους ωφελουμένους ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της δομής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 300 συνεδρίες με τους ωφελουμένους (ατομικές, επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ζεύγους και οικογενείας). Ταυτοχρόνως, δημιουργήθηκε ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης και διαχείρισης άγχους, η οποία συνεδρίαζε σε εβδομαδιαία βάση.
Κυρία Υπουργέ,
Από τα ανωτέρω, προδήλως προκύπτει ότι η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου Αγρινίου ήταν άκρως επιτυχής και επωφελής για το κοινωνικό σύνολο, γεγονός που μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την κατ΄ εξαίρεση ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η μη ένταξη της σημαντικής αυτής κοινωνικής δομής, που έχει γίνει θεσμός στον Δήμο και είναι ευρέως αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, θα οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γνωρίζοντας, ότι τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, απαιτούμε να υπερασπιστείτε τη δίκαιη αυτή διεκδίκηση του Δήμου Αγρινίου.
Με τιμή
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ